Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

“Google Picasa2" od A do Ž (II.del)

10.12.2005 14:07

Jure Frelih

Program Picasa 2 smo v prvem delu nadaljevanke uspešno naložili na naše računalnike. Nekateri so odšli na rogljiček in kavo, drugi pa so samoiniciativno pričeli raziskovanje po njem. Osnovno okno programa je prav lepo in enostavno že na prvi pogled, saj nam omogoča enostaven pregled nad mapami, ki so terminološko razvrščene v levem delu ekrana, na sredinskem delu se bohotijo naše bolj ali manj krasne fotografije, nad in pod njimi pa so razvrščena razna orodja, o katerih se bo še pisalo v nadaljnih nanizankah naše “limonade”.

 

Skozi osnovne možnosti programa se bomo danes sprehodili, kar na praktičnem primeru poljubno izbrane fotografije, ker le s poizkušanjem in vztrajnim raziskovanjem programa, se vam bodo zmožnosti programa pokazale v vsej širini. Program, kot že večkrat omenjeno je enostaven in pregleden arhiv vaših fotografij, obenem omogoča obdelavo tako JPEG kot RAW datotek, osebno pa sem mnenja, da bo večini uporabnikov omogočil hitro in enostavno prezentiranje fotografij na samem računalniku ali televiziji, kakor tudi zelo poenostavljeno pošiljanje fotografij preko e-pošte, saj je bilo do sedaj za to potrebno obvladovanje večih programov, za katere pa večina amaterskih uporabnikov digitalnih kamer meni, da so prezahtevni in preobsežni. Pa kar začnimo z raziskovanjem!

 

 

Slike, ki jih gledamo na desni strani z dvoklikom na sliko odpremo v novem oknu, kjer vam je omogočeno delo z njimi. En namig: s hkratnim pritiskom tipk CTRL in ALT na tipkovnici in postavitvijo kurzorja miške na izbrano sliko, si fotografijo lahko ogledate čez cel ekran. Z vrtenjem kolesca na miški, pa se hitro pomikate na sosednje fotografije.

 

 

Fotografija se odpre v novem okolju, kjer vam je omogočeno izbiranje orodij za obdelavo slik. Za naprednejše uporabnike pa je v rdečem krogcu označen gumb, ki vam prikaže histogram fotografije z nekaj osnovnimi podatki.

 

 

Levo zgoraj (obkroženo 1.) imamo 3 različne opcije za obdelavo fotografij: osnovna obdelava(basic fixes), fine nastavitve(tuning) in efekti ( ČB pretvorba, saturacija, sharpen,...). Desno spodaj (obkroženo 2.) pa vam gumb “1:1” omogoča ogled slike v njeni celi velikosti.

 

 

Med množico nastavitev, ki jih omogoča orodje “Efekti” je tudi dodajanje ali odvzemanje barv (saturacija). Med 12 različnimi efekti je tudi zelo uporabno orodje “sharpen”, ki vam poostri fotografijo, klasična črno bela(ČB) pretvorba, pretvorba v ČB z uporabo barvnih filtrov, sephia efekt, izjemni “soft fokus” in “focal B&W”, ki pa sta prav zanimivi kreativni orodji.

 

 

Ko se izbere določen efekt(v našem primeru “saturacija”) se vam prikaže drsnik, ki vam omogoči nastavitev jakosti efekta (obkroženo 1.) s klikom na “Aplly”, pa se sprememba izvede. Naj tu pojasnim eno zelo pametno rešitev Picasinih programerjev; namreč program Picasa2 hrani le spremembe, ki ste jih vi naredili na fotografijah (tako obdelavo, kot podvajanje fotografij z komando “Add label”), originalne datoteke pa ostajajo nespremenjene in s tem so v bistvu, nekakšen dobri stari negativ na filmu. Tu leži tudi odgovor od kje programu takšna hitrost pri pregledovanju ogromnih količin fotografij.

 

 

Jesensko obarvana fotografija je pridobila na zasičenosti z barvami, a ostro oko zazna še eno manjšo napakico, fotografija ni poravnana, saj gladina vode lepo visi v desno. To se enostavno popravlja z gumbom “straighten” (obkroženo), ki vam preko fotografije prikaže mrežo, ki nam je orientacija, pri izravnavanju gladine reke, morij, horizonta ali pa pokončnih linij hiš, nebotičnikov, dreves...

 

 

Kot že povedano pri prejšnji sliki z drsnikom(obkroženo 1.) fotografijo poravnamo, z gumbom (obkroženo 2.) pa potrdimo spremembo. Namesto gumba “aply” enostavno lahko spremembe potrjujemo s pritiskom tipke “enter” na tipkovnici. “Basic Fixes” nabor vsebuje še nekaj zelo uporabnih orodij, med njimi zelo nadležne rdeče oči portretirancev odpravlja orodje “redeye”, kjer z par “kliki” napako odpravimo, potem avtomatsko popravljamo kontrast ali barvo, naredimo lasten izrez ali pa z gumbom “i’m feeling lucky” vse prepustimo avtomatiki.

 

 

Omenili smo možnosti nabora “Basic Fixes” orodij, kjer je tudi opcija “crop” (izrez). To je eno od najpogosteje uporabljenih orodij, zato ga tudi posebej obdelajmo. S “klikom” na gumb “Crop” se nam odpre podmeni, kjer nam je omogočeno fotografijo izrezati v nekaj prednastavljivih standardnih dimenzijah/razmerjih (10x15, 13x18, 20x25) in pa tudi poljuben izrez, saj konec koncev format fotografij ni zapovedan nikjer drugje kot v foto laboratorijih, kjer se uporablja standardizirane mere papirja. Če se odločimo za slednjo možnost, se s klikom na fotografiji in potegom miške določi velikost izreza. Izrez s postavitvijo miške na linije izreza, lahko še popravljate v vse smeri. Z enojnim klikom na miško in hkratnim držanjem pritisnjenega gumba na miški, je možno izrezani del(obkroženo 2.) premikati poljubno po ostalem delu fotografije in s tem določiti kompozicijo. Z gumbom “aply2” ali pritiskom na tipko “enter” se sprememba shrani.

 

 

Za konec pa za vse tiste, ki želite že danes deliti vaše fotografije s prijatelji, preskok na izredno poenostavljen postopek pošiljanja fotografij preko e-maila. S “klikom” na gumb “Email” (obkroženo) se program Picasa2 loti dela, ki ste ga sicer morali do sedaj opraviti sami. Fotografija se avtomatsko pomanjša in že pripravljena za pošiljanje kot priponka prikaže v vašem poštem odjemalcu ( v našem primeru Windows Outlook).

 

 

Na vrhu Picasinega okna imate v orodni vrstici možnost “tools” ali “orodja” (v slovenski verziji Windowsov), kjer morate pritisniti na “options” / ”možnosti”. Odpre se vam okno, kjer vam je za posamezne naloge omogočeno spreminjati nastavitve. Lahko si nastavite lastne parametre za pošiljanje pošte, pregledovanje “slideshow” opcije, nastavljate parametre za tiskanje in še več.

 

 

Preko Picase se vam odpre Outlookovo okno, kamor samo še dopišete naslovnika in fotografije se pošljejo v malih datotekah.

 

 

 


 

 

Naj si bo za drugi del nadaljevanke dovolj. Nekaj malega smo se naučili, večino pa si boste morali poiskati sami ali pa izbrati lažjo/hitrejšo opcijo, ki je obisk tečaja, kjer vam bomo pokazali potek snemanja mehiške nadaljevanje “Picasa 2 od A do Ž” in vas seznanili s snemalno ekipo, igralci in jasno režiserjem, predvsem pa vam razkrili scenarij z vsemi skrivnostnimi vprašanji in odgovori.

 

Se beremo v naslednji številki televizijskega napovednika revije e-Fotografija in na spletni strani.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com