Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

“Image tank” shranjevanje podatkov

04.08.2004 10:39

avtor: Miloš Horvat

 

Marsikomu, ki se ravno ne poglablja v digitalno fotografijo, se bo zgornji naslov zdel nenavaden, tisti, ki jo poznajo že bolje, pa bodo pod tem imenom razpoznali prenosno napravo za shranjevanje fotografij. Večina ljudi, ki se je že seznanila z digitalnim aparatom, se je najbrž že znašla v situaciji, ko je na ekrančku začelo utripati “card full” ali po slovensko “kartica je polna”. Takrat je najbrž pri vsakomur prisotna jeza nad digitalnim aparatom. No zadeva ni veliko drugačna, če se nam enako zgodi z aparatom na film, seveda pod pogojem, da je bil poslikani film zadnji, res pa je, da je navaden negativ film, mogoče kupiti skoraj v vsaki trafiki in po vsej zemeljski obli.

No in kmalu po tistem, ko so se digitalni aparati razrasli kot “gobe po dežju”, so se zganili tudi proizvajalci in si izmislili majhne prenosne naprave, v katere preprosto vtaknemo spominsko kartico in njeno vsebino pretočimo na disk, ki je v napravi. Tako imamo sedaj na trgu kar precejšnje število različnih modelov takih naprav, pri čemer nekatere zmorejo še vse kaj drugega, kot le pretok fotografij iz kartic. Pravzaprav je zadeva na tržišču trenutno sledeča; Vodilni proizvajalec je Archos, katerega naprave zmorejo obilico stvari. Poleg osnovnega namena prenosa fotografij, in ogleda le teh, lahko naprave snemajo tudi video in zvok in to celo v zavidljivi kvaliteti, pravzaprav so že skoraj pravi mali prenosni računalniki. Res pa je da so Archosove naprave občutno dražje od druge skupine naprav, kjer najdemo predvsem preproste naprave za pretok slik, pri čemer imajo nekatere še dodatno možnost predvajanja zvoka iz zvočnih datotek MP3.

 

 

 

In ravno eno izmed slednjih nam je na test ponudil slovenski uvoznik JIMTEK d.o.o. Gre za zadnji model  proizvajalca VOSONIC z oznako VPH-300 ali XS drive pro. V osnovi gre za napravico velikosti 136x86x37mm, kar je ravno toliko, da jo vtaknemo v večji žep kakšne jakne ali stranski žep fotografske torbe.

Kar je bolj pomembno je to, da naprava pravzprav deluje na osnovi 2,5” inčnega diska, ki je ravno takšen kakršnega najdemo v vseh prenosnih računalnikih. To pomeni, preizkušenost in razširjenost, cenovna ugodnost, ter seveda relativna zanesljivost takih diskov. Večina proizvajalcev tako ponuja naprave z že vgrajenim diskom, ponavadi velikosti od 20 do 80GB, lahko pa se odločimo za napravo brez vgrajenega diska in si le tega vgradimo sami, kar je relativno enostavna zadeva ob seveda pazlijvo prebranih navodilih.

Tako lahko uporabimo kakšen star disk velikosti nekaj GB, ki nam je v notesniku postal premajhen,  za shranjevanje fotografij pa je še vedno dovolj velik. Seveda je treba upoštevati ob uporabi starega diska tudi večjo verjetnost okvare in s tem večji rizik izgube dragocenih fotografij.

Omenjeni model Vosonic VPH-300 je trenutno zelo dobra izbira, saj podpira večino obstoječih spominskih kartic (Compact Flash I in II, Microdrive,SmartMedia SM, Memory stick MS in MS -pro, Secure digital SD, Multimediacard MMC).

 

 

 

Pravzaprav se obnaša kot pravi trdi disk v računalniku, saj omogoča imenski prikaz datotek, velikost, ter izbris le teh. Na osebnem računalniku se preprosto pojavi kot dodaten disk in z njim delamo enako kot z ostalimi v računalniku. Zelo pomembno je, da naprava podpira resnični USB2 protokol (do 480 mbps, kompatibilno za nazaj z USB 1.1) za povezavo z računalnikom, ter nam s tem nadomesti čitalec kartic, napravo pa lahko zaradi hitrega prenosa uporabljamo tudi kot prenosni disk za shranjevanje podatkov. To v praksi pomeni da kartico velikosti 512MB prenesemo iz naprave v računalnik v dobri minuti. Manj navdušujoči so podatki za prenos podatkov iz kartice na napravo, saj traja “pretakanje “ kartice 512MB (sun disk ultra II), kar “dolgih” 10 minut. Po pretoku se naprava samodejno izklopi, kar pomeni manjšo skrb in varčevanje z energijo.

 

 

 

Kot uporabna in zabavna lastnost naprave je tudi možnost predvajanja zvočnih datotek MP-3, za kar so priložene slušalke.

Pri uporabi MP-3 predvajalnika imamo na ekranu izpisane vse pomembnejše podatke, sprehod po menijih pa je dovolj enostaven in ga hitro osvojimo.

 

Za napajanje uporablja naprava interno Li-ion (3,6V x 2 (720mA)) baterijo, ki se popolnoma napolni v cca. 2 urah. Napravi je tako priložen ustrezen polnilec za priklop na 220V. Na trgu  obstajajo tudi polnilci za priklop v avtomobilu, ki delujejo na 12voltih in nam tako omogočijo veliko večjo avtononomijo uporabe na terenu.

V praksi se izkaže, da baterija omogoča prenos cca. 2,5-3GB podatkov iz kartice na napravo ali cca. 80 minut ob poslušanju MP-3 glasbe. Z nekoliko spretnosti si lahko izdelamo tudi externo baterijo iz navadnih AA baterij, s katerimi dosežemo tudi do 6 ur delovanja. Postopek je opisan tule... http://www.camerahobby.com/Digital_VosonicPowerPack.htm

V paketu dobimo še prijeten etui, ki varuje pred mehanskimi poškodbami, USB kabel, navodila za uporabo in CD s katerim formatiramo disk (standardni format FAT 12/16/32).

Inštalacija na Win Me/Xp, Mac OS 10.0,1 Linux Kernel 2,4 ali več poteka brez problema in ne zahteva uporabe gonilnikov, pri operacijskih sistemih Win 98/98SE/2000 in Mac OS do 9.0 pa uporabimo priložene gonilnike na CD-ju.

 

 

 

Skratka če povzamemo; Naprave kot zgoraj opisana so izredno priročen pripomoček v dobi digitalne fotografije, za professionalne fotografe pa predstavljajo nepogrešljiv del opreme.

Predvsem se izkažejo pri delu na terenu, saj je njihovo rokovanje izredno enostavno in ne motijo delovnega procesa kot npr. fotografiranje porok, delo z modeli, reportaže... skratka povsod na terenu, kjer mora biti fotograf ves čas prisoten in spremljati dogajanje. Izkazali so se kot nepogrešljiv pripomoček popotnih fotografov, zaradi ugodne cene pa njihovo uporabnost spoznava tudi vedno večje število vseh, ki uporabljajo digitalni fotoaparat.

 

 

 

 

Tehnične specifikacije si oglejte na spletni strani proizvajalca...

http://www.vosonic.co.uk/vp300.html

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com