Naročite se na enovice

http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

Izlet na James Bond island / FotoPOTEP Tajska

12.07.2016 18:23

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Otok James Bond (Koh Tapu po Tajsko) leži v zgornjem delu Andamskega morja. Izlete nudijo iz turističnega Phuketa in iz zgornjega dela področja Krabi.

 

Film, Man with the Golden Gun so predstavili leta 1974. Ime James Bond je dovolj, da pritegne večino turistov na izlet. Marsikdo se še celo spomni filma in enkratnih prizorov, ki so bili neverjetna kulisa filmu.

Zaliv Phang Nga Bay je poln manjših otočkov. Dno je polno mulja, voda pa nizka in rjave barve, zato tu nikomur ni za kopanje.

 

Na izlet se gre iz Phuketa. Le redki gredo iz zgornjega dela Krabija saj je turistična Koh Lanta, ki je odlično izhodišče za otoke s peščenimi plažami (izlet na otoke Phi Phi in Maya beach) (izlet na 4 otoke in Emerald cave) preveč oddaljena. Ker je otok Koh Tapu (seveda turistično z bolj razpoznavnim imenom James Bond) visoko v Andamanskem morju v zalivu imenovanem Phang Nga Bay, se tokrat s kombijem peljemo na sever Phuketa, dobro uro je do pomola. Vmes je nekaj vasi in sami nasadi kavčukovcev ter ananasov. Počakati je treba na vse potnike, ki pridejo iz različnih koncev Phuketa, zato se lahko čaka in čaka. Mi smo čakali pol ure do vkrcanja. Tokrat se ne gre s hitrimi čolni. Gremo na dvonadstropno ladjico. Na njej je prostora za več kot 100 potnikov. Ker se glavna sezona še ni začela nas je pol manj. Manj gužve na krovu še kako odgovarja.

Ker v tem delu Andamanskega morja ni drugega kot videti turistično atrakcijo z imenom James Bond, velika večina tour operaterjev uporablja večje ladjice in ne hitre čolne.

 

Odrinemo. Ladjica gre na proti hitrim čolnom (Speed Boat) počasi, vendar je sama pokrajina zanimiva. Zaradi visoke vlažnosti se oddaljeni otoki in njihovi vrhovi barvajo sivo. Dobimo plasti različnih mehkih nanosov, ki kar kličejo k fotografiranju s teleobjektivom.

 

Omenil sem že, da ob glavni točki izleta, vedno dodajo še kakšno zanimivo aktivnost. Tokrat so na ladji gumasti kanuji. Na poti se bomo ustavili in zaveslali v jame, katere je voda izdolbla v mehki apnenec. Na območju Phang Nga Bay je več kot 100 otokov. Nekateri so samo še ozke visoke skale. Področje je močno načeto z erozijo, zato omejujejo samostojne plovbe in aktivnosti. Voda ni globoka, na dnu je samo blato in tu te ne vleče na plavanje. Pridemo do otoka Panak (Koh Panak). Ladjica se ustavi. V vodo dajo kanuje, v njega se vsede vodnik in do tri osebe. Vesla se po otoških prehodih. Greš v jamo, čez nekaj časa prideš na plano, drugje so ožine, ali pa moraš dvigniti čoln in čez pesek ali skale nekaj metrov naprej spet čoln na vodo. Vmes kakšna opica ali legvan. Vodič pokaže diamantno votlino, mangrove, razjede v skalah različnih oblik (glava piranje, slon, opica). Pač naredijo zgodbo in animirajo potnike, da sama pot ne postane dolgčas. In s takimi dodatki v celodnevnem izletu naredijo vse skupaj zelo zanimivo in za niti enega ne moreš reči, da si dobil premalo.

 

Nazaj na ladjico, kosilo je pripravljeno in že smo na poti proti glavni točki dneva.

Pred otokom James Bond, oziroma Koh Tapu po Tajsko se ladjica ustavi. Do otoka lahko peljejo samo dolgi in barviti leseni čolni, ki se pripeljejo do nas. Celotno področje je zaščiteno zaradi erozije skal, zato se k otoku ne sme z nobenim drugim čolnom. V nekaj minutah smo na otoku. Vse skupaj je dejansko samo kulisa za film. Na majhnem prostoru je nekaj stojnic s spominki in pijačo, po stopnicah se sprehodiš nekaj deset metrov na drugo stran in že si na obali pred skalo. Na levo pelje še ena kratka pot, da lahko pogledaš na drugo stran otoka in to je to. A zlodja, ime, reklama in naravna skalnata kulisa so dovolj, da iz otoka ne greš ravnodušen. To je to, turizem, treba je videti kaj več kot plažo pred hotelom. V eni uri si nazaj na ladjici in gremo proti Phuketu.

Zaradi erozije je dostop do otoka dovoljen samo uradnim čolnom. Iz ladjice v dolgi ozek čoln in na otok.

Skala kot skala, vendar zelo poznana in zanimiva. Ne čudi da so ta pogled izbrali za zanimiv kader v filmu. Le redko kdaj se na tem koncu pokaže modro nebo, da se dobi kičasto kuliso.

Če si že tam, naj bo ena bondovska za spomin.

To je to! Otok James Bond. Tokrat v svetlobi sončnega zahoda.

 

Za kratek čas ustavijo še ob plaži, kjer nekateri zaplavajo ali se vozijo s kanuji. Nas morje tukaj ni pritegnilo. Bilo je rjavo, nizko, predvsem muljasto. Zopet nazaj do kombijev in hotelov.

Morje je plitvo in vsak premik ladjice dvigne mulj. Zato na tem izletu pozabite na kopanje. Se pa večkrat ustavijo za potep s čolni.

 

Zaključek

Mene osebno sta bolj pritegnila druga dva izleta (Izlet na otoke Phi Phi (Maya Beach) in (Izlet na 4 otoke - Emerald cave). Res pa, da si na tej ladjici mnogo bolj udobno in ja, tista James Bond skala ima neko posebnost. Če že ste na Phuketu, cele dneve ne morete ležati na plaži ob hotelu. Tako da, splača se videti še kaj drugega in mali otočki v zaščitenem zalivu Phang Nga Bay so zanimivi. Bili sta na istem mestu in po poti enega in edinega 007, tudi to šteje.

Članki iz dosedanjih FotoPOTEPov Tajska

I. del - Bangkok, tigri, plavajoča tržnica, most na reki Kwai

II. del - Na jug, na morje    /    III. del - Izlet po otoku Ko Lanta

IV. del - Otoki - Phi Phi, Emerald cave, James Bond island

V. del - Na sever / Chiang Mai, dolgovratke, Zlati trikotnik (v pripravi)

Zapis udeleženke - Tajska / FotoPOTEP 2014

Phuket - Vegetarijanski festival (kri, bolečina, trpljenje) - Tajska / FotoPOTEP 2015

//  Izlet na Phi Phi Lay in Maya Beach - Phi Phi Don - Khai Nok
//  Izlet na 4 otoke / Koh Mook v Emerald cave - Koh Kradan - Koh Chuek - Koh Ngai
//  Izlet na James Bond island - Koh Panak - zaliv Phang Nga

 


Od 21. decembra 2020 do 3. januarja 2021,
bo potekal FotoPOTEP Tajska za Novo leto

Informacije in prijave... Vstopi

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com