Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Sigma 70-200 f/2.8 DG OS HSM / S - Test

18.01.2019 11:32

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Sigma 70-200 f/2.8 DG OS HSM / S - Uvod

Sigma je leta 2012 na sejmu Photokina, predstavila novo strategijo izdelave objektivov. Poudarek je na kakovosti in predvsem končni kontroli. Obenem so dodali nove materiale tako za ohišje objektivov kot med samimi lečami. Objektive so razdelili v tri skupine;

C (Contemporary - sodobne)
A (Art - izrazne)
S (Sport - šport)

Vsi proizvajalci objektivov se zavedajo, da je treba za današnja in prihajajoča visokoločljiva tipala ponuditi krepko boljše objektive, kot smo jih poznali pred leti. Konkurenco razredu DSLR v kakovosti zapisa je sedaj prinesel še razred CSC. Če je Sigma lahko odlično konkurirala originalom z enogoriščnimi objektivi, pa je pri zum objektivih vse skupaj toliko težje. In, če pri najdrajžjih objektivih ne moreš ponuditi konkrunčnega zapisa za nekaj nižjo ceno, se bodo napredni fotografi raje ozrli po originalu. Za profesinalne fotografe pa tako ali tako ni dileme, da ostajajo na originalih. Pri Sigma so se potrudili in naredili odličen približek originalom.

Objektiv Sigma 70-200 f/2.8 DG OS HSM / S spada v skupino S (Sport), zato je na njemu tudi črka S. Njen pomen je, da nudi poleg kakovosti res hitro ostrenje. Oznaka DG pomeni, da je poleg kamer APS-C formata, primeren tudi za kamere polnega 35mm formata. OS, da nudi optično stabilizacijo slike in HSM, da ima hitri motor za premikanje leč pri ostrenju.

 

Konstrukcija, leče

Objektiv Sigma 70-200 f/2.8 DG OS HSM / S je sestavljen iz 24 leč, ki so postavljene v 22 skupin. Notranje ohišje je iz lahke ter trdne magnezijeve zlitine. Vsi vitalni deli so zaščiteni s silikonsko gumo, da je dobro zaščiten za vlago, dežne kaplje, prah... Zunanji del ohišja je iz materiala "TSC (Thermally Stable Composite) ((termično stabilen kompozit))". TSC ima manjšo razliko v razteznosti pri večjih temperaturnih spremembah. Obenem ohranjanje trdnost notranjega tubusa, v katerem so leče. V primerjavi s prejšnjimi materiali kot polikarbonat, ki se pri cenejših objektivih še vedno uporablja v večini, ima TSC večjo prožnost za približno 25%. Ker so toplotna krčenje ohišja objektiva majhna, imajo deli iz trdnih zlitin, ki prispevajo k visoki kakovosti proizvodnje izdelka še boljšo oporo. TSC material zaradi svoje trdnosti omogoča uporabiti tanjše stene objektiva kot obročev za ostrenje in zum. S tem objektiv pridobi na kompaktnosti in teži.

Za čim boljši popravek napak leč, so dodali devet posebej brušenih visokokavostnih leč FLD (fluorid low dispersion) in eno SLD (super low dispersion). Prednja leča ima poseben premaz, ki ščiti pred kapljami in celo oljem, mastjo. Zaslonka je sestavljena iz 11 lamel.

Dolžina objektiva je 202,9mm, premer 94,2mm. Teža 1,805g. Navoj za filtre je 82mm, najbližje možno ostrenje je od 1,2m. Objektiv ima tudi funkcijski gumb za prednastavljeno oddaljenost.

 

Ostrenje / Stabilizacija slike

Ostrenja poteka preko hitrega notranjega HSM motorčka. Vgrajen je sistem stabilizacije slike (OS).

 

Bajonet - nastavek za kamero

Nastavek za kamero je kovinski in prav tako odlično izdelan. Na objektivu je še dodatek za pritrditev na stojalo, katerega se lahko tudi odstrani. Bajonet je prirejen za Canon EF, EF-S, Nikon F in Sigma kamere.

 

Kakovost fotografije

Ni dileme. Ostrina je vrhunska. Odlična tudi pri f/2.8, česar bodo veseli fotografi, ki delujejo v slabih svetlobnih pogojih. Da je objektiv narejen v današnjem trednu visoke kakovosti, kaže, da ni kromatske aberacije, vinjetiranja in večjega odstopanja v zapisu glede na zaslonko.

Sigma 70-200 f/2.8 DG OS HSM / S. Pri f/2.8 je globinske ostrine vedno zelo malo. Dobra svetlobna moč pa pride zelo prav v slabih svetlobnih pogojih.

Sigma 70-200 f/2.8 DG OS HSM / S, Canon EOS 5 MkIV, 1/1000, f/2.8, ISO 100. Boke, zapis neostrine v ozadju je odličen.

Sigma 70-200 f/2.8 DG OS HSM / S, Canon EOS 5 MkIV, 1/1000, f/2.8, ISO 100.

Sigma 70-200 f/2.8 DG OS HSM / S, Canon EOS 5 MkIV, 1/500, f/4, ISO 100.​

Sigma 70-200 f/2.8 DG OS HSM / S, Canon EOS 5 MkIV, 1/300, f/5.6, ISO 100.​

Sigma 70-200 f/2.8 DG OS HSM / S, Canon EOS 5 MkIV, 1/100, f/8, ISO 100.​

Sigma 70-200 f/2.8 DG OS HSM / S, Canon EOS 5 MkIV, 1/4000, f/4, ISO 100.​
Tudi v kontra svetlobo ni opažena kromatska aberacija, ali razpršni krogi odboja svetlobe med lečami. Kar kaže, da je objektiv z dobro korekcijo napak in odličnim premazom glede odbojev svetlobe med lečami.

 

Zaključek - Sigma 70-200 f/2.8 DG OS HSM / S

Sigma je z objektivom 70-200 f/2.8 DG OS HSM / S obrnila nov list. Zdaj imajo pri zum objektivih konkurenčenčnega tudi v primerjavi z najboljšimi originali. Ostrina in kontrast podata izredno ostrino. Boke je mehak in optičnih napak ni opaziti. Je sicer za 400g težji od konkurentov, je pa zato opazno cenejši. Pri nas ga dobimo za 1399€ (Canon 2299€, Nikon 2799€, Tamron 1350€).

Vemo, pri teh objektivih profesionalci posežejo po originalih. Napredni fotograf bo krepko razmislil, saj je cena za objektiv Sigma 70-200 f/2.8 DG OS HSM / S mnogo bolj prijazna. Ne nudi pa toliko manj, da bi bil v tem elementu pod vprašajem. Enako velja tudi za kakovost izdelave in materialov.

Sigma je pri enogoriščnih objektivih serij A povsem izenačena z originali. Zdaj postaja tudi močan ponudnik najboljših standardnih zum objektivov z večjo svetlobno močjo. O objektiv Sigma 70-200 f/2.8 DG OS HSM / S je vredno razmisliti, preden gremo v nakup novega 70-200mm f/2.8 objektiva.

 


 

Na Sigma objektivih boste opazili še sledeče pomembne oznake:
DC (Digital Crop) oznaka da gre za objektiv, ki je prirejen za APS-C format
DG (Digital) oznaka, da je objektiv prirejen tudi za kamere polnega 35mm formata
EX (Exterior) opozarja, da ima objektiv najvišjo kakovost leč?
OS (Optical Stabilizer) sistem za stabilizacijo slike
HSM (Hyper Sonic Motor) hitri in tihi ultrasonični motorček za ostrenje
IF (Inner Focus) ostrenje preko notranje skupine leč. Objektivu se dolžina med ostrenjem ne spreminja
ASP (Aspherical) posebno brušena asferična leča, ki omogoča, da se lahko v samem objektivu za enako ali celo višjo kakovost uporabi manj leč
APO (Apocromatic) posebno brušene leče na robovih za popravek barvnih odklonov
SLD (Special Low Dispersion) za čim manjšo barvno aberacijo ter razpršitev svetlobe in z njo povezanimi napakami pri zapisu
FLD (F Low Dispesion) leča, ki ima podobne karakteristike kot fluoritna. Ima večjo prepustnost in boljšo spektralno korekcijo kot navadno steklo
ELD (Extraordinary Low Dispersion) najnovejše steklo, ki še izboljšuje korekcijo kromatske aberacije
TSC (Thermally Stable Composite) material zaradi svoje trdnosti omogoča uporabiti tanjše stene objektiva kot obročev za ostrenje in zum. S tem objektiv pridobi na kompaktnosti in teži.
Macro - bližinski posnetki, vendar na teh zum objektivih brez prave vrednosti

 

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com