top of page

Poškodba kamere ob padcu na trdna tla!

Vemo, okvara ali lom se vedno lahko zgodi. Med prvimi članki na e-Fotografiji.si sem opisal padec kamere in objektiva na beton. Torej to ni zapis, ta kamera, ta objektiv. Ampak opis na splošno, da pazite na opremo, predvsem pa, da ni rečeno, da so tudi dražji objektivi narejeni tako, da zdržijo profesionalno uporabo.

Ob opisu objektivov pogledam tudi bajonet (nastavek za pritrditev kamere na objektiv). Vse se lepo blešči, kovinski bajonet zapišem. A lej ga zlodja. Špara se na vseh korakih. Tudi na dražjih objektivih je lahko zgolj lepo zloščen kovinski preliv čez plastiko. Zato zdaj bajonet na objektivu preverim še z magnetom. Res je, če normalno uporabljaš opremo ne bo težav, če je nastavek iz plastike ali je kovinski. Ob trši uporabi, recimo padcu ali močnem udarcu pa je še kako pomembno kako je izdelan objektiv. Spomnim se časov, ko sem delal še v Delo. Legendarni fotoreporter Marjan Zaplatil - Masa, je objektive ob hitri menjavi metal v kovček iz meter, dva oddaljenosti. Pa smo takrat govorili, o nekih plastičnih objektivih. Danes so vsi novi objektivi za tiste razmere zmes plastike in krhkosti.

Pred časom si sposodim opremo za preizkus. Vzamem si jo na FotoPOTEP, kjer več fotografiram in si lažje ustvarim mnenje o preizkušeni opremi. Kamere vedno zložim v fotografski nahrbtnik. Tiste, ki so v spodnjem delu zložim tako, da sta ohišje in objektiv ločena. Le ena kamera, ki je na vrhnjem delu mi ostane pripravljena za takojšnje delovanje.


Padec fotonahrbnika na tla

In zgodilo se je! Niti ne vem, ali mi je počil bajonet ko se je prekopicnil nahrbtnik s pol metra na tla in je teža ter moč udarca na pravo mesto naredila svoje. Lahko tudi, da je nerodni potnik, ki je porival kovček na moj nahrbtnik ustvaril tako močan pritisk, da je počil nastavek objektiva.

Doma odprem nahrbtnik in takoj opazim, da je nekaj narobe. Del bajoneta je bil še na kameri, objektiv je bil odprt in strgani so bili kontakti.

Ob podrobnejšem pregledu opazim, da je svetleči bajonet iz plastike in da ga na ohišju objektiva držijo le štirje mini vijaki, ki so zopet vpeti v plastične nastavke. Pogledam bajonet na drugih kamerah in njihovih objektivih iz višjih razredov. Povsod je šest vijakov.

Vsekakor moja krivda. Podobno kot ob beton testu, kjer je težak objektiv s pravim kovinskim bajonetom zdržal krepko močnejši udarec, sem dobil nove izkušnje. Danes za še tako drago opremo ne veš kako je narejena, oziroma koliko zdrži. Cene kamer in objektivov so šle v nebo, materiali pa se po moji oceni celo slabšajo.

Zato bodite pozorni, na padce, udarce ali močnejši pritisk na kamero in objektiv. Sam bom malo povprašal serviserje kako je zdaj z materiali na novih kamerah in objektivih. Menim, da ob malo večjem pritisku bajonet ne sme počiti tako hitro. Konec koncev, do sedaj takih težav še nisem imel, ali veliko o njih slišal.

Zato naj bo ta zapis namenjen spoznanju, da je lahko tudi vaš nastavek za objektiv vpet v plastiko s premalo močnimi vijaki in okvara je lahko hitro tu.

Najbolj pomembno pa je, da imate za svojo opremo dober fotonahrbnik, z debelo steno in da je posamezna oprema v svoji pregradi.


Padec kamere na tla

Že leta 2003 se mi je zgodilo! Zamujal sem na letalo in tekel do vstopnih vrat v letališki stavbi. Na nahrbniku se je od teže kamere ter premikanja le te odprla zadrga in kamera je padla na betonska tla (članek: Digitalna kamera in padec na beton). Kamera je preživela, ob padcu na prednji del objektiva se je zvil obroč filtra in počilo je steklo.

Tokrat sem pakiral opremo v fotonahrbtnik. Kamera je bila na postelji, nosilni trak je visel iz nje vse do tal. Prehiter nepremišljen premik noge, zapel sem trak in kamera pade na beton. Ponovno je bilo vse OK s kamero, poškodbo je utrpel le filter. Njegov mehak obroč se je zvil in ublažil moč padca.



Povezani članki:

Zaščitni filtri za naš objektiv


Pas za fotokamero


859 views

Recent Posts

See All

MI FotoPOTEPi  -  Kontaktirajte me  /  Oglejte si

  • mail-clipart-mail-logo-4
  • Facebook
  • YouTube FotoPOTEP
  • Instagram

Deli članek na splet

Naroči se na novice

Hvala za potrditev

Kako fotografirati?

IZLETI slovenija

Foto LOKACIJE

Združeni članki
matjaz_intihar_edited_m.jpg

Matjaz Intihar FotoPOTEPi / Potovanja                  Kontakti / Ogledi

  • mail-clipart
  • Facebook Social Icon
  • YouTube
  • Instagram Social Icon
bottom of page