Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Panasonic Lumix S1 in S1R - prvi praktični pregled

26.02.2019 03:30

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Panasonic nas je januarja povabil v Barcelono, na predstavitev dveh novih brezzrcalnih fotokamer polnega formata. Za Panasonic velik skok naprej, saj so bili do sedaj vpeti le v m4/3 sistem, ki je nudil 2X manjše tipalo.

V novi polnoformatni kameri so vključili vse svoje dosedanje znanje, dodali nove tehnološke inovacije in pri določenih rešitvah izkoristil že znano.

Sistemsko brezzrcalno kamero je leta 2008 prvi predstavil prav Panasonic, v sodelovanju z Olympus, ki je svojo kamero predstavil mesec kasneje. Presenetili so s kakovostnim kompaktnim ohišjem, tipalom iz sistema 4/3 in možnostjo menjave objektiva. Toda »manjkal« je sistem zrcala, medlice in prizme. Tako so pridobili krajši prostor med zadnjo lečo in tipalom (svetlobni jašek), uspešno zmanjšali objektive, velikost ohišja ter težo. Rojena je bila sistemska brezzrcalna kamera (CSC), katero danes v osnovi kopirajo Canon, Leica, Fujifilm, Nikon, Sony in drugi v srednjem formatu.

V kameri Panasonic Lumix S1 in S1R so dodali večino rešitev iz G in GH m4/3 kamer. Novo je večje 35mm tipalo. Obenem so povzeli Nikon in Sony pot ter v enako ohišje vstavili različni tipali po ločljivosti. Lumix S1 ima 24M točk, Lumix S1R 47M točk. S tem imamo kamero (S1), ki je bolj primerna za video in fotografije pri visokem ISO in fotokamero (S1R) za fotografijo. S pomočjo večih posnetkov in zamika tipala lahko pri Lumix S1R dobimo posnetek s 12.000x8.000 točkami.
Če je S1R namenjen ločljivosti, bo Lumix S1 bo pravi video "stroj". Ponuja najrazličnejše krivulje gama, vključno s panožnimi standardi, kot sta Cinelike D/V in Like709. Da se skrajša čas postprodukcije, je na voljo novi »ploščati« način dela z manj kontrasta in nasičenosti, ki ponuja vsestransko uporabo. Novi profil Hybrid Log Gamma (HLG) omogoča snemanje v še širšem dinamičnem razponu z bogatimi barvami (Like2100).

Lahko se snema videoposnetke z največ 8-bitno ločljivostjo 4K 60/50p in v razmerju 4 : 2 : 0 neposredno na kartico SD ali XQD. Prikaz vzorčenja barv 4 : 2 : 2 omogoča HDMI. Panasonic bo leta 2019 ponudil programski ključ za odklepanje možnosti 10-bitnega snemanja videoposnetkov z ločljivostjo 4K 60/50p v razmerju 4 : 2 : 2 prek izhoda HDMI in interno 10-bitnega snemanja videoposnetkov z ločljivostjo 30p/25p/24p v razmerju 4 : 2 : 2. S to nadgradnjo bo LUMIX S1 dobil tudi funkcijo V Log z vodilnim dinamičnim razponom v panogi.

Panasonic že od vsega začetka, ko so prešli med ponudnike digitalnih fotokamer sodeluje z Leico. Ker jim Leica pomaga pri konstrukciji leč in posodi ime tudi za večino boljših objektivov, so se sedaj dogovorili še za sodelovanje v uporabi samega nastavka za objektive (bajonet). L bajonet je že znan iz Leica brezrcalnih kamer polnega formata. V sam razvoj objektivov za ta bajonet je pristopila še Sigma. Zato bo za obe kameri hitro na voljo več objektivov.

Panasonic je vključil svoje znanje in prejšnje izkušnje ter dodal obe možnosti za stabilizacijo slike. Preko objektiva je na voljo že znana O.I.S. stabilizacija, zdaj je tu še IBIS stabilizacija preko tipala (znano že iz kamere G9). Obe stabilizaciji lahko delujeta istočasno in tako pripomoreta k še manj streseni sliki.

Njihov je tudi način merjenja fokusa DFD (Depth from Defocus). Ta je delujoč glede na kontrast in ne na fazni način kot ga imajo drugi. Panasonic pravi, naj bi DFD deloval bolje. Sicer tudi fazni preko tipala za sliko, pri brezzrcalnih kamerah nima veliko skupnega s tistim iz kamer DSLR tako, da očitno kontrasni način deluje konkurenčno. Za omeniti je še kratek čas sinhronizacije bliskavice 1/320 sekunde.

Kameri Lumix S1 in S1R imata dve reži za SD in QXD kartice, kmalu bo na voljo tudi združljivost s standardom CFexpress. EVF iskalo ima ločljivost nad 5M točk, kar ga uvršča v sam vrh.

Obe kameri Lumix S1 in S1R imata enako ohišje, postavitev funkcijskih gumbov, tesnenje na vlago, prah in občutljivost prožilca. V mrazu obljubljajo delovanje do -10 stopinj C.

Panasonic Lumix S1 in S1R - razlike
Tipalo - 24M / 47M točk
ISO - 51200 / 25600
Teža - 899 / 898g
Baterija - 380 / 360 posnetkov

 

L bajonet in objektivi

Kot že omenjeno, Panasonic sodeluje z Leico že od vsega začetka. Prvi test kamere Panasonic sem naredil že leta 2003. Bila je to kompaktna kamera Panasonic DMC-F1 (test). V članku sem zapisal; "Seveda vam mora biti novo fotografsko ime Panasonic všeč, da boste izbrali kamero s tem, fotografu neznanim imenom. In če vas kolega fotograf zaradi imena Panasonic malo zbode "kaj pa imaš to"? Vklopite jo in na objektivu se prikaže magična beseda LEICA! Vsak fotograf bo vedel za kaj se gre. Seveda pa se ne spuščajte v debate ali je to pravi Leica objektiv ali ne. Za vas je! Vam lahko dokaže, da ni?".

Leica je že leta 2014 naredila T bajonet in ga s prihodom polnoformatne brezzrcalne kamere Leica SL preimenovala v L bajonet. Bajonet ima premer 51.6mm, globina svetlobnega jaška (razdalja med zadnjo lečo in tipalom) je 20mm.

Septembra 2018 so Panasonic, Leica in Sigma objavili združenje za L bajonet. Pri Sigmi so povedali da so bajonet toliko spremenili, da bo deloval s pomočjo adapterja tudi s Sigma SA in Canon EF objektivi.

Zaenkrat so pri Panasonic za kameri Lumix S1 in S1R predstavili tri objektive; Lumix S 24-105mm F4 Macro O.I.S., Lumix S Pro 50mm F1.4 in Lumix S Pro 70-200mm F4 O.I.S.

Do leta 2020 naj bi Panasonic dodal do 10 objektivov. Pri Sigma so najavili do 14 objektivov za L bajonet. Na voljo pa so že Leica L objektivi. S tem bo imel Panasonic S že to leto najširši sistem objektivov. Ker bo Sigma naredila še adapter za njihove SA in Canon EF objektive, bosta imeli kameri Lumix S1 in S1R zelo široko izbiro objektivov.

 

Prihodnost Panasonic S

Panasonic je s kamerama Lumix S1 in S1R, naredil velik korak naprej in se postavil ob bok Canon, Nikon, Sony brezzrcalnim kameram polnega formata. Vsekakor odlično za konkurenčnost in nadaljni razvoj vseh.

Kameri Lumix S1 in S1R se pričakuje na trgu marca. Takrat bo na voljo že kakšna kamera za prvi daljši preizkus.

Januarja v Barceloni, smo imeli na voljo obe kameri na kratkem predstavitvenem preizkusu. Težko je reči s pomočjo predprodukcijskih kamer in nekaj posnetkih več o kakovosti, hitrosti, delovanju vseh funkcij, itd. Vendar že po prvem občutku bosta kameri Lumix S1 in S1R povsem konkurenčni. Več pa po prvem pravem preizkusu.

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

O avtorju: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com