Naročite se na enovice

http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

 

20 let domače digitalne obdelave fotografij / začetek programa Photoshop

07.05.2010 14:56

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

Februarja je minilo 20 let od kar poznamo prvo verzijo danes zelo uporabljenega fotografskega programa podjetja Adobe, z imenom Photoshop.

Program sta naredila brata Tomas in John Knoll. Oba sta bila strasna fotografa, ki sta rastla ob in v očetovi fototemnici. Leta 1987 se program še ni imenoval Photoshop. Na začetku je bil razvit kot več manjših pod programov za obdelavo digitalnih slik, kot celota pa je bil predstavljen pod imenom "Display". Kasneje je bil povezan v bolj uporabno celoto in poznan pod imenom "ImagePro", leta 1989 pa preimenovan v zdaj poznano ime Photoshop.

Brata Knoll sta začetni projekt ponudila v odkup. Odkupilo ga je podjetje Adobe in po nekaj mesecih dodatnega razvoja smo v letu 1990 dobili Photoshop verzijo 1,0.

Po 20 letih izgleda kot, da je ta program nekaj sodobnega. Vendar lahko zapišem iz lastnih izkušenj, da je to samo program, ki je po spletu okoliščin postalo pomembno grafično in fotografsko orodje.

Sam sem že leta 1976 na grafični šoli spoznal prenos slike preko skenerjev direktno na film. Obenem pa je prav grafična industrija iz katere izhajam potrebovala tem boljšo obdelavo slike in teksta v fazi predpriprave slike.

Nemško podjetje Hell, ki je bilo takrat vodilno v digitalizaciji slike je že leta 1992 predstavilo program Hell-DaVinci. Sam sem imel možnost ta program uporabljati in spremljati. Že leta 1994 je imel možnost PostScript obdelave, nekaj podobnega kot danes uporablja datoteka PDF v programu Acrobat. Torej sestavljanje slike in texta, obenem pa možnost korekture slike, kot nam to omogoča Photoshop. Še danes sem mnenja, da nam Photoshop in Acrobat ne nudita veliko več. V nekaterih profesionalnih grafičnih zahtevah še celo manj.

Sam program Photoshop uporabljam od verzije 2.0. Vendar samo zaradi tega, ker sem že iz tiskarstva in nato v svojem podjetju za pripravo za tisk uporabljal Apple računalnike. Za PC je obstajal program PhotoStyler (Photoshop za PC od verzije 2.5 naprej) podjetja Aldus, ki je nudilo tudi odlični vektorski program za oblikovalce FreeHand in program za postavitev časopisov in revij PageMaker. Vendar močnejše podjetje kaj hitro spozna, da je treba konkurenco "uničiti" in Adobe je kupilo in zaprlo podjetje Aldus, ter prevzelo določen del znanja in izkušenj.
Tako imamo danes samo eno vodilno znamko, ki nudi programe za grafično pripravo za tisk, oblikovanje in fotografijo.


Še preden je program Photoshop nastal, je že bilo moč delovati s plastmi (layers), kar je omogočala šele Photoshop verzija 4.0.

 

Adobe je predvsem z razvojem jezika PostScript močno začrtalo nove poti v grafični industriji in novosti so samo nagradnja že znanega sistema. S prihodom namiznih računalnikov ob koncu 80-tih let pa so industrijski programi kot Hell-DaVinci v popolnosti izgubili. Tako je danes program Photoshop tisti, ki fotografu nudi najboljšo digitalno temnico in še kaj več.

V naslednji reviji in na spletu pa več o razvoju programa po verzijah. Namreč med nami bo prav vsak trenutek že nova verzija, poimenovana CS5.

 

 

Bi radi sami kakovostno obdelati fotografijo?
Udeležite se 8 urne Photoshop praktične delavnice.

Več informacij na povezavi: Photoshop tečaj

 

 

Deli članek prijateljem / Spremljaj e-Fotografija.si

 

Avtor: Matjaž Intihar / e-Fotografija.si

 

 
 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com