Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Adobe PhotoShop CS2 “učilnica” II.del

Avtor:Matjaž Intihar
30.03.2006 17:23

V prvi učni uri programa Adobe Photoshop CS2 (KLIK) smo spoznali delovno površino “desktop” in zgornjih devet vrstic (oken) za katerimi se skriva množica nastavitvenih možnosti programa.

Zapisal sem tudi, da se množice nastavitev ne ustrašite, saj jih tudi zahtevnejši uporabnik ne uporablja več kot tretjino. V nekatere pa zaide samo občasno.

 

 

 

 

 

V drugi učni uri pa bomo spoznali eno izmed najpomembnejših oken z orodji “Tools”.

Če se vam na levi strani okno z orodji (Tools) ne pojavi, ga lahko prikličete na delovno površino “desktop” preko zgornjega okna Window. Po kliku z miško na njega je povsem v spodnji vrsti napis Tools. Ko ga označite se vam prikliče na delovno površino “desktop”. Oziroma obratno, če vas okno Tools pri pregledu fotografij moti, ga na enak način lahko odstanite iz zaslona.

A v veliki večini primerov brez orodij v oknu  “Tools” ne gre. Preko njega označujemo, premikamo, izrezujemo, rišemo, brišemo, izberemo možnost pisanja teksta, povečujemo, maskiramo, menjamo ozadje in izbiramo še in še možnosti, ki nam pomagajo popravljati naše fotografije.

Lahko kar rečem, da je okno “Tools” eno izmed najpomembnejših in uporaba programa brez njega je skoraj nemogoča, saj preko njega dostopamo do množice najprej in večkrat željenih funkcij.

 

Okno Tools (orodja) v povečavi. Ob posameznem oknu je pripis funkcije. V oklepaju za vaše lažje razumevanje dodajam besedo, katero boste največkrat slišali od izkušenih uporabnikov programa.

 

Vsaka izbrana funkcija (v zgornjem delu okna do možnosti zamenjave barv) iz okna Tools ima še množico dodatnih nastavitev v oknu Options. Možnosti v tem oknu se spreminjajo, odvisno katero funkcijo imate v oknu Tools izbrano. Tudi okno Options lahko preko nastavitve pod oknom Window prikažete ali umaknete. V večini primerov pa nam funkcije v oknu Options omogočajo množico zelo uporabnih spremeb funkcije našega izbranega orodja. V zgornji sličici je v oknu Options možnost izbire dodatnih možnosti pri izbrani funkciji izrez (Crop). Imamo možnost izbrati točno določene mere in ločljivost, ki jih želimo pri izrezu dobiti, ali pa okna pustimo prazna (brez številk) in delujemo brez omejitev.

 

Preko te funkcije označimo določene dele na sliki. Označevanje je lahko v kvadratu, pravokotniku, elipsi, krogu, s črto. Če želimo povleči krog ali kvadrat moramo pritisniti na tipkovnici gumb “shift”. Lahko pa v oknu Options izberemo razmerje stranic (Fixed Aspect Ratio), ali pa pravo mero v točkah “pixlih” (Fixed Size). Preko funkcije (Feather) lahko mehčamo robove slike. V primeru da želimo združiti skupaj ali odstraniti del označbe z novim potegom označbe, držimo gumb “shift” za dodajanje ali “alt” za odvzemanje označbe.

 

S pomočjo funkcije “Move” premikamo sliko v novo okno, ali pa premikamo samo označene dele (s pomočjo leve funkcije) na sliki. Če pri premikanju označenega dela držimo še gumb “alt” na tipkovnici, prenašamo kopijo označenega dela na sliki.

 

S pomočjo teh treh funkcij imamo proste roke glede označevanja na sliki. Če smo s prvo funkcijo (levo zgoraj) omejeni na pravilne oblike, lahko s pomočjo teh treh funkcij prosto rišemo po sliki in izberemo selekcijo. “Lasso Tool” nam omogoča prosto risanje. Ko spustimo gumb na miški se selekcija avtomatsko zaključi. Pri “Polygonal” možnosti rišemo označbo s pomočjo črt. S klikom na miški določamo meje označbe. V tej funkciji pa se moramo vrniti v začetno točko, da zaključimo selktiranje. Ali pa dvakrat kliknemo z miško in selekcija se bo zaklučila sama. V možnosti “Magnetic” pa lahko enostavno označujemo kontrastne dele naše slike. Program sam zazna našo tonsko vrednost in ji sledi.

 

Selektiranje s pomočjo čarobne palčke (Magic Wand) nam omogoča hitro selektiranje podobnih si tonskih vrednosti. Širino selektiranja med toni lahko izbiramo v “Options” oknu pod funkcijo “Tolerance”. Po kliku miške se nam pokaže označeni del na sliki. Če je označba premajhna lahko povečamo številke (Tolerance) in poizkusimo znova. Hitro širjenje označenega dela na sliki lahko naredimo s pomočjo gumba “Shift” na tipkovnici. Ta nam obdrži prejšnjo označbo in s pomočjo ponovnega klika miške izven že označenega dela razširimo selekcijo. V oknu “Options” je funkcija “Contiguous”. Če jo izklopimo, se nam selektirajo izbrane tonske vrednosti po vsej fotografiji.

 

Izrez slike preko funkcije “Crop Tool” je ena izmed največkrat uporabljenih funkcij. Pred začetkom izbire izreza lahko v oknu (Options) nastavimo mero in ločljivost nove slike. Po označitvi lahko izberemo celo perspektivo izreza (Perspective). Če vas temnejše ozadnje neizbranega dela po selekciji moti, izklopite možnost (Shields) ki se nahaja v oknu “Options”.

 

Funkcija “Slice “ in obe orodji v njem nam omogočata razrezati sliko na več enot in nato to možnost uporabiti v programu ImageReady (povsem spodnja možnost v oknu Tools), ki je namenjeno obdelavi datoteke za internetne strani.

 

Odlično orodje za hitri popravek glede zakrivanja madežev ali popravka kakšnih drugih napak. “Spot Healing Brush Tool” nam gladi med seboj podobne dele na sliki in v izbrani širini selekcije. “Healing Brush Tool” pa gladi s pomočjo vnaprej izbranega dela na sliki. najprej je treba izbrati določeno tonsko vrednost s pomočjo tipke “Alt” na tipkovnici in nato prenesemo željene tone. “Patch Tool” nam omogoča selektirati določen del slike, katerega lahko nato prenesemo na drugo mesto na sliki. Vse tri funkcije so zelo dobrodošle pri popravljanju kože portreta. Zadnja funkcija “Red Eye Tool” pa nam omogoča enostaven izbris efekta rdečih oči.

 

S pomočjo čopiča rišemo z mehkimi prehodi. S pomočjo svinčnika pa s trdo linijo.

 

Še eno izmed zelo uporabnih in večkrat izkoriščanih orodij. To je orodje “žig”, ki nam prenaša izbrane tonske vrednosti na drugo mesto. Ko izberemo funkcijo, se najprej z miško preselimo na tisto mesto na sliki od kjer bi želeli prenesti dele fotografije. Pritis¬nemo tipko “Alt” označimo z gumbom na miški, spustimo gumb in začnemo prenašati izbrani del na željeno mesto. Tehnika brisanja napisov, po¬pravka napak na koži, dodajanje novih delov je s tem orodjem zelo enostavna in uporabna. Tako kot pri ostalih možnostih pa je tudi tu treba pridobiti izkušnje in predvsem za prenos ter popravek določenih tonov izbrati čimbolj enake tonske vrednosti. Tudi tu imamo možnost izbire dodatnih možnosti v oknu “Options”. Predvsem možnost širine zapisa (Brush), mehkost robov (Brush), opacitete (Opacity) in enako¬mer¬nost prenosa (Flow).

 

V tej oknu nam “History Brush” omogoča tudi po opravljenih korekturah s sledjo (velikosti lahko izbiramo “Brush”) čopiča risati sliko v prvotno stanje. Tudi v primeru, da smo opravili tonsko korekturo preko okna “Image” (spoznali smo ga v I.delu). Tako lahko določene dele na katerih ne želimo popravkov s čopičem vrnemo v prvotno stanje. Z možnostjo “Art” pa smo bolj ustvarjalni in vračamo sliko z določenimi efekti, ki so v oknu “Options” pod funkcijo “Style”. Predvsem “History Brush” funkcijo preizkusite po že opravljeni korekturi na sliki in hitro boste spoznali njeno uporabniško vrednost.

 

S pomočjo “radirke” brišemo dele fotografije. Brisanje je omogočeno tako v različnih velikostih in z možnostjo čopiča, kjer imamo lahko mehčane robove, kot s funkcijo svinčnika kjer lahko brišemo v polni vrednosti. “Eraser Tool” nam briše sliko v barvo, kakršno imamo nas-tavljeno za ozadje. “Background” nam popolnoma odstrani ozadje, sliko smo na ta način tudi izrezali od ozadja. “Magic” pa nam naenkrat izbriše širše polje. Odvisno na katero tonsko vrednost smo pritisnili in kako široko je bila nastavljena v oknu “Options”, širina zajema tonskih vrednosti “Tolerance”. V primeru, da nastavimo v številki najvišjo vrednost 255, izbrišemo sliko v celoti, saj izbrišemo vse tonske vrednosti, kolikor jih premore 8bitna slika. To je od 0 do 255.

 

“Gradient Tool” nam omogoča risanje prehoda v večih tonskih vrednostih. Lahko med dvema barvama, katere nastavimo v oknu za barve ospredja in ozadja, ali preko okna “Options” kjer imamo že nekaj prednastavljenih nastavitev. Omogočeno pa imamo še povsem lastno nastavitev barv in širine prehoda med barvami. Spodnja možnost “Paint” pa nam v polni površini obarva izbrano barvo preko okna “barva ospredja/ozadja”. V oknu “Options” pa lahko izberemo možnost širine izbire “Tolerance” od 0 do 255.

 

Hitre in enostavne možnosti, da s pomočjo čopiča ali svinčnika ter njunih možnosti, katere sem že opisoval, mehčamo sliko (Blur), ostrimo (Sharpen) in zamažemo (Smudge). Pri vseh treh funkcijah imamo v oknu “Options” možnost nastavljati velikost korekture (Brush) in prosojnost korekture (Opacity).

 

 
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com