Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Adobe PhotoShop CS2 “učilnica” III.del

Avtor:Matjaž Intihar
29.06.2006 18:37

V prejšnjih dveh poglavjih smo spoznali osnovna okna in orodja s katerimi lažje in hitreje pridemo do želenih možnosti predelave naše fotografije. Sam program PhotoShop je zelo obsežen in če ne poznamo osnovnih dodatnih orodij preko oken s katerimi se srečujemo skoraj pri vsaki obdelavi slike, potem je zelo težko začeti s prikazom začetnih korakov pri obdelavi slike.

Zato se bomo v III.delu spoznali še z oknom  Window. Za njim se skriva množica novih funkcij in pa oken preko katerih hitreje in lažje opravimo določene korekture. Ni malo fotografov, ki se šele začenjajo spoznavati s programi za obdelavo fotografij, saj si vsi želijo pripraviti svoje fotografije do višje kakovosti ali pa samo narediti arhiv.

Zopet pa prihajamo do napačnih mnenj in same uporabe programov. Ni vas malo, ki menite, da je PhotoShop tisti program, ki vam nudi vse kar potrebujete. Na koncu pa po pogovoru z vami opazim, da si želite predvsem urediti vaše fotografije, jih delno tonsko popraviti in mogoče še prepisati na CD/DVD enoto. Vedite, da je za to delo PhotoShop močno okoren program. Predvsem pa, treba se je naučiti obilo funkcij in spoznati novih oken, da te možnosti sploh izkoristite. Za urejanje arhiva, osnovno korekturo fotografij, prepis slik na CD/DVD, izdelavo predstavitvenega CD/DVD-ja z vašimi fotografijami ali pošiljanje le teh po spletu, poznamo kar nekaj mnogo bolj enostavnih programov, predvsem pa zastonj so. Eden izmed njih je Picasa2, katerega smo v naši reviji že opisovali. Torej, premislite kaj potrebujete, da ne boste po nekajkratnem delu s programom PhotoShop obupali kot že mnogi. Ni jih malo, ki so celo dejali, da je to povsem zanič program, saj se da sedaj z novim enostavnejšim programom narediti boljše obdelave. Predvsem pa se hitreje pride do končnega cilja. Pa še res je!

Tako sem dejal tudi takrat, ko so mnogi razočarani kupci DSLR kamere spraševali oziroma prišli do zaključka, da njihova kompaktna kamera naredi “boljšo” všečnejšo fotografijo. “Pa še res je!”, sem zapisal v članku Kompakt proti DSLR. Nič drugače ni v primerjavi programa PhotoShop in drugih. Mnogo drugih je lahko hitrejših za dosego določenega cilja. Toda, ko je treba nek izdelek narediti v vsej njegovi kakovosti, predvsem pa pripraviti datoteko za vrhunski izpis, takrat je PhotoShop tisti, ki vse druge “pusti v prahu”! “Seveda, če ga znate voziti”.

Zato ne vstopajte v program PhotoShop za vsako ceno, ker naj bi to bil najboljši program profesionalcev. Prav tako pa ne začnite spoznavati enostavnejših programov, če od končne kakovosti fotografije že sedaj želite več. Prehod iz programa na program ni enostaven. In če ste vešči enostavnejših programov in z njimi delujete dlje časa, potem vaše razmišljanje v novih programih išče enake poti. Te pa niso iste, niti uporabniško enake. Zato še enkrat poudarjam. PhotoShop naj bo program za vse tiste, ki si od fotografije želite visoko kakovost. Za domačo uporabo, predvsem pa za slike za vaš družinski album pa se vam v program PhotoShop ni treba spuščati. Predvsem je preobsežen in kot najpomem­bnejše, če ga ne znate izkoristiti, vam bo pomagal do tega, da bo vaša predelava slike zelo nekakovostna. Brez ogromno vloženega truda, znanja in dela s programom photoShop bomo izdelali množico nekakovostnih obdelav, predvsem pa bomo močno počasnejši in z manj možnostmi različnih efektov predstavitve kot z drugimi programi.

Toliko v opozorilo, da tudi program PhotoShop ni za vse! Predvsem pa ne za tiste, ki v njegovo raziskovanje in delo z njim niso pripravljeni vložiti več časa.

 

V predzadnji vrsti glavnih zgornjih oken z ukazi vidimo napis Window. Pod njim se skrivata dve opravilni vrsti (Arrange in Workspace) kateri nam omogočata razporeditev slike na zaslonu, dupliciranje slike in enake popravke na podvojeni, čeprav jih opravljamo samo na eni izmed njiju itd. Po želji pa si lahko tudi nastavljamo bližnjice preko nam želenih tipk, torej jih lahko spreminjamo, ali pa nastavljamo različne možnosti pogleda na omogočene nastavitve. Tako se nam obarvajo samo tiste možnosti v vseh oknih, ki so pri trenutni obdelavi sploh možne. V drugem delu okna pa imamo 19 že prednastavljenih možnosti. Na tistega katerega kliknemo z miško se nam kasneje na namizju tudi prikaže. Okno ki je odprto je označeno s kljukico. Danes bomo spoznali nekaj izmed funkcij, ostale pa pri kasnejšem delu s programom pri sami praktični obdelavi fotografij.

 

Okno window. V drugem članku sta že predstavljeni funkciji Options in Tools.

 

V funkciji Arrange imamo možnost narediti kopijo slike (New Window for) v novem oknu. Toda karkoli bomo pri obdelavi slike naredili na eni izmed njih, se bo funkcija prenesla tudi na drugo sliko. S to funkcijo si lahko na hitro dupliciramo več enakih slik in jih obdelujemo vse po enakem postopku. Določene fotografije lahko po določenih vmesnih predelavah shranimo in ostale obdelujemo naprej.

 

V funkciji Arrange imamo možnost sliki določiti pozicijo na zaslonu (Tile), ali večim odprtim slikam določiti enako povečavo (Match Zoom), ali pogled na isto mesto (Match Location). V spodnjem delu okna vidimo ime datoteke. Na tisti ki je kljukica je tudi aktivna za obdelavo. S klikom miške na drugo ime lahko pridemo hitro do možne obdelave druge fotografije.

 

V oknu Workspace si lahko sami določamo načine in obliko različnih delovnih funkcij. Bolj izkušeni in tisti, ki radi vklapljajo funkcije kar preko tipk na tipkovnici, pa si lahko sami po lastni želji pripravijo bližnjice.

 

Po inštalaciji programa in ko ga odpremo so na desni že odprta okna. Pod oknom Window boste videli katere funkcije že imajo kljukice. Te so tudi odprte in lahko jim prenastavljamo možnosti. Kar nekaj oken pa je združenih in ko kliknemo sivi jeziček na vrhu okna se nam tista funkcija postavi v aktivno stanje. Jeziček pa lahko potegnemo tudi na naše namizje in funkcija bo v samostojnem oknu.

 

Prav tako imamo olajšano iskanje funkcij, ki so nam v določenem delovnem okolju na voljo in pri iskanju funkcij, ki so nove v programu PhotoShop CS2. Izbrane funkcije se nam obarvajo in jih tako lažje najdemo. Če želimo preiti na osnovni pogled v oknih zopet kliknemo na Default Workspace.

 

Okno Actions (moje že pripravljeno) nam nudi lastne prednastavljene možnosti hitrega korigiranja slike. Preko tega okna si sami posnamemo določene aktivnosti in jih nato samo s klikom miške prenesemo v nove fotografije. Večino že posnetih funkcij, lahko uporabimo tudi v funkciji Batch ali ImageProcessor, kateri smo spoznali v I.delu. Preko njiju lahko naše posnete funkcije vklopimo v spremembo vseh fotografij v določenem direktoriju. Torej sploh ne rabimo biti pri računalniku medtem, ko nam on obdeluje vse fotografije, katere smo izbrali, po točno določeni proceduri obdelave.

 

V funkciji Channels se nam odpre okno preko katerega lahko obdelujemo posamezne barve v določenem barvnem prostoru. Desne ikone lahko povečujemo ali pomanjšujemo. če imamo premalo prostora na namizju. V desnem zgornjem kotu je jeziček za katerim se skriva novo okno in dodatne funkcije. Pod funkcijo Palette Options nastavljamo velikost sličic za barvni kanal. Tisti barvni kanal, ki je označen, na tistem tudi opravljamo korekturo. Če je to RGB, potem na zgornjem primeru po celotni sliki. Če je samo Green, potem se opravlja funkcija samo v tem barvnem kanalu.

 

Okno Info je izredno uporabno, ko se naučimo preko številk videti barvo. Vemo, da nam različni zasloni ali že samo osvetlitev v prostoru pripomore k drugačni predstavitvi tonskih vrednosti. Če znamo barvo oceniti (videti) preko številk, lahko veliko laže določimo kje je “belina”, najsvetlejši del na sliki, “temina”, najtemnejši del na sliki, “sivina”, tehnična prava nevtralna tonska vrednost in seveda pogledati in pravilno oceniti vse osnovne barve ter koliko je drugih tonskih vrednosti v njih. Predvsem tonsko korekturo bomo podrobneje spoznali in takrat vedno uporabljali tudi okno s številkami (Info) za “pravilno” videnje tonskih vrednosti. V času ko še nismo imeli zaslonov, smo tonske korekture opravljali izključno preko številk.

 

Funkcija Navigator nam omogoča hitro povečevati sliko, ali pa se premikati po njej in videti željeni izrez na levi večji sliki.

 

Kadar želimo na sliko dodati tekst, si na namizje prikličemo okno Character/Paragraf. Preko njega lahko spreminjamo pisave, velikost, razmik itd. Seveda pa orodje ni tako popolno kot v pravih programih za urejanje besedil. Moč dodajanja črk je v programu PhotoShop povsem drugje. PhotoShop nam omogoča sam tekst močno preoblikovati in k njemu dodajati razne efekte tako, da pridejo na svoj račun predvsem oblikovalci plakatov, naslovnic revij, itd.

 

Ko bomo izdelovali natančne izreze, ali pa sliko pripravili za program s katerim sestavljamo slike in tekst nam bo funkcija Path prišla zelo prav.
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com