Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Adobe PhotoShop CS2 “učilnica” IV.del

Avtor:Matjaž Intihar
30.06.2006 18:39

PhotoShop učilnica je že postala vaša priljubljena tema in predvsem pomoč pri delu s programom. Vse več vas je, ki se zavedate, da je treba za še višjo kakovost fotografije to tudi dodatno obdelati s programom za obdelavo slike.

Programov je več vrst, od brezplačnih, ki nudijo veliko možnosti obdelave in arhiviranja, do plačljivih iz nižjega cenovnega razreda, ki že nudijo možnost nekaterih zahtevnejših obdelav, in na koncu “pravi” profesionalni program podjetja Adobe, tj. PhotoShop, ki predvsem tistim, ki izhajamo iz grafičnega sveta, dela družbo že več kot 15 let.

Spoznavanje s programom pri veliki večini uporabnikov poteka na napačen način. Le redkokdo se spozna s programom na tečajih (res pa je, da so ti za amaterske uporabnike dragi) ali s pomočjo izkušenega uporabnika. Še največ uporabnikov program PhotoShop spoznava sproti med delom in počasi odkriva nove možnosti. V večini primerov preizkusi in nato uporablja tiste, za katere so mu povedali drugi uporabniki programa. In ker ni “prave” poti spoznavanja s programom, torej najprej z njegovimi funkcijami in lastnostmi, gre večina uporabnikov programa mimo množice uporabnih lastnosti.

Naša učilnica za PhotoShop pa predstavlja program od njegovih osnov. Spoznali smo že okna in lastnosti pod njimi, okno z orodji (Tools), zdaj pa bomo spoznali okno Preference (prednostne nastavitve) in nekaj zanimivih funkcij, ki so pri delu lahko zelo koristne.
V večini primerov lahko pustimo nastavitve pod že nastavljenimi (Default). Toda marsikdaj pridemo do drugačnih zahtev in bi radi katero od nastavitev izkoristili drugače. Lahko pa kdaj uporabimo drug računalnik, kjer ima uporabnik marsikatero nastavitev prirejeno po svoje. In če ne vemo, kje in kako lahko določene nastavitve spremenimo in si jih prilagodimo za naš način dela, bomo imeli pri nadaljnjem delu nemalo težav.

 

Funkcijo “Preference” najdemo pod oknom Edit (PC) ali Photoshop (Mac). Program PhotoShop je bil sprva napisan za Apple računalnike. Še danes se v nekaterih nastavitvah programa za Aplle (slika spodaj) ali Windows (slika zgoraj) razlikujete. Prav v oknu Preference bomo odkrili dodatno funkcijo, ki je vidna samo v enem sistemu.

 

 

Če odpremo prvo okno General dobimo nekaj zanimivih nastavitev. V oknu “Color Picker” izbiramo med Adobe in Windows možnostjo. Večina uporabnikov uporabi Adobe nastavitev. Za dobre rezultate pri “Image Interpolation” pustite nastavitev “Bicubic”. Tretje okno nam nudi možnost izbire velikosti črk ob datoteki. Nato pa sledi okno “History States”. Ta nastavitev nam lahko ključno vpliva pri hitrosti dela s programom. Če imamo veliko datoteko, se nam vsaka izbrana in potrjena funkcija shrani in v spominu računalnika je vse manj prostora za nadaljne obdelave slike. Če imate manj zmogljiv računalnik z malo Mhz ali notranjega pomnilnika RAM, potem vam priporočam, da izberete manjšo številko (do 10). V primeru zmogljivega računalnika pa si lahko izberete več shranjenih funkcij. S tem se lahko za več že potrjenih in izvedenih funkcij povrnemo nazaj. (O funkciji history bomo več povedali v sledeči reviji pri prvem delu s slikami). V oknu “Option” označimo željene funkcije. Ob inštalaciji programa so glavne že označene. Tudi pri teh funkcijah velja, da če nimate zmogljivega računalnika izklopite funkcijo “Automatically Launch Bridge”. Drugače se vam bo ob vklopu PhotoShopa avtomatsko pognal še program Bridge in vam jemal prepotrebni prostor pomnilnika. Zadnje okno je “History Log”. Če ga boste vklopili in izbrali eno izmed nastavitev kam naj se shranjujejo podatki, ki se zapisujejo ob predelavi, lahko dobite v posebni .txt datoteki ali “Metadata” podatkih (slika spodaj), ki se shranijo k sliki podatke o vseh funkcijah katere ste uporabili pri predelavi slike. Marsikdaj si želimo, da bi sliko še enkrat na novo obdelali. In če imamo ob sliki zapisano zgodovino dela je nova predelava lahko močno podobna prejšnji, oziroma predelavo lahko naredimo na drugačen način ob pomoči prejšnjih nastavitev. Vedite pa, da je zaradi teh podatkov slika nekoliko večja v kb in če jih pošiljate preko interneta ta količina niti ni zanemarljiva.

 

 

Preko zgornjega okna (kjer piše File Handlig) se lahko hitro premikamo med podokni. Če pa želimo naprej po korakih pa pritisnite desno funkcijo “Next”. V oknu “File Handling” imamo nekaj zanimivih funkcij katere je dobro poznati. “Image Previews” nam omogča izklopiti ali uporabiti shranjevanje majhne sličice za predogled. Izberemo lahko tudi verzijo zapisa za Windows ali Macintosh. Sam imam izbrane obe možnosti, saj delujem v obeh okoljih. Ker je okno povzeto iz okolja Macintosh imamo na voljo še dodatno možnost “Append File Extension”, ki je v Windows okolju ni. V Mac okolju lahko delujete tudi brez dodanih končnic .tif, .jpg, . eps itd. Naslednja pomembna funkcija pa je še “Ask Before Saving ...”, ki nam omogoča vklopiti/izklopiti funkcijo spraševanja pred shranjevanjem datotek narejenih v plastih v TIFF datoteko. PhotoShop CS2 nam namreč omogoča, da datoteko, ki je še v plasteh shranimo tudi v TIFF formatu in ne samo v PSD kot je bilo to do sedaj.

 

Naslednje okno je okno “Display & Coursours”. Glavne možnosti spremeb so predsvem v načinu prikaza funkcije “Painting Coursors” in “Other Cursors”. Sam imam izbrane prikazane nastavitve. Sami pa izberite lastno in jih preizkusite.

 

Okno v katerem nastavljamo velikost in barvo transparentnih delov slike ter njegovo svetlost.

 

Nastavitev merskih enot, cm, ppi, pixel...

 

Izbira barv pri linijah in označbah pri nekaterih funkcijah, katere bomo spoznavali ob praktičnem delu.

 

Pomembna funkcija je možnost izbire dodati dodaten disk kot možnost pisanja na njega podatke med obdelavo velikih datotek. Če imate v računalniku ali na njega priklopljeno več diskov, si jih lahko izberete kot sledeče zapisovalce podatkov med obdelavo slike. Diski nam nudijo vedno premalo prostora. In če obdelujete preveliko datoteko in imate izbrano veliko število “History” možnosti, potem vam lahko ob zagnani funkciji na zaslonu izpiše “full disk”. V primeru, da v funkciji “Scratch Disk” dodamo še dodatne diske, bo med obdelovanjem slike zapisovanje nadaljevano na naslednjem.

 

V oknu “Memory & Image Cache” vidimo koliko pomnilnika imamo na razpolago in možnost nastaviti koliko % naj ga zasede sam program PhotoShop in koliko ga pustimo drugim programom. Program PhotoShop je zelo požrešen s spominom, zato ga največ dodajte prav temu programu, če želite hitrejše delo z njim.

 

Tečaji programa PhotoShop www.e-fotografija.si/tecaji/

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com