Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR

01.09.2018 14:52

Nikonov novi zmogljivi kompaktni 500-milimetrski supertelefoto objektiv je polovico lažji od predhodnikov

Nikon predstavlja supertelefoto objektiv AF-S Nikkor 500 mm f/5.6E PF ED VR, ki je združljiv z vsemi Nikonovimi fotoaparati polnega formata FX. Z uporabo fazne Fresnove (PF) leče je uspelo Nikonu zmanjšati velikost in težo objektiva za polovico. Primerljivi objektivi s 500-milimetrsko goriščno razdaljo sicer tehtajo krepko čez 3 kilograme, Nikonov novinec pa le 1,46 kilograma in je primerljiv s težo objektiva AF-S Nikkor 70-200 mm f/2.8E.

Velikost objektiva je znatno zmanjšana, tako da ima zdaj največji obseg 106 mm, v dolžino pa meri le 237 mm. AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR ima zaščito proti vdoru prašnih delcev in vodnih kapljic, kar skupaj s fluorovo prevleko na sprednji površini objektiva zagotavlja večjo odpornost in vsestransko uporabo pri fotografiranju. Uporabljen elektromagnetni mehanizem omogoča izjemno natančno upravljanje zaslonke. Zaradi manjše velikosti in teže stativ ni več potreben, saj je zdaj s tem objektivom enostavnejše fotografirati z roke.

Uporaba ene fazne Fresnelove leče in treh optičnih elementov iz ED-stekla omogoča izjemno ostro in podrobno upodabljanje, ki je združljivo z digitalnimi fotoaparati z velikim številom slikovnih točk. Poleg tega nanokristalna prevleka in materiali, uporabljeni v novi fazni Fresnelovi leči, ki jo je razvil Nikon, učinkovito zmanjšajo notranje odboje svetlobe in odpravljajo učinek podvojenega vira svetlobe na fazni Fresnelovi leči. 

Z zmanjšanjem teže leč objektiva v izostritveni skupini se je povečala hitrost AF. Objektiv je opremljen tudi z mehanizmom VR, ki zagotavlja kompenzacijo tresenja fotoaparata, enakovredno 4,0 stopnje* daljšemu času zaklopa. Poleg tega je bil dodan tudi način SPORT VR. Zaradi stabilizacije slike, prikazane v iskalu, je način SPORT še posebej učinkovit pri fotografiranju motivov, ki se premikajo hitro in nepredvidljivo, npr. divjih ptic ali prizorov na športnih dogodkih in pri snemanju videoposnetkov.

Z adapterjem bajoneta FTZ lahko objektiv uporabljate z brezzrcalnimi fotoaparati z bajonetnim nastavkom Z. Uporabniki bodo tako lahko uživali v fotografiranju s superteleobjektivom s 500-milimetrsko goriščno razdaljo in še kompaktnejšim sistemom.

Nikon je ob novem objektivu predstavil tudi iskalo s svetlobno piko DF-M1, ki je učinkovita dodatna oprema pri fotografiranju s superteleobjektivom. Ker iskalo pri fotografiranju s superteleobjektivom omogoča le zelo ozko vidno polje, lahko fotograf hitro izgubi svoj motiv. S to dodatno opremo, ki je združljiva tudi s pred kratkim predstavljenim kompaktnim fotoaparatom COOLPIX P1000, je mogoče slediti želenemu motivu tudi ob nenadnih premikih.

Avtor: Nikon CEE GmbH

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com