Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.foto-klik.si/
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.cyberstudio.si
>

Alan Orlič Belšak - Tedenski komentar 4

22.04.2012 17:02

 

Prav mi je, sam sem rinil v to. Tehničar, kaj pa bo računalničar drugega, od samega začetka ukvarjanja s fotografijo. Iskanje motivov na eni strani, a velikokrat bolj kot to ukvarjanje z nastavitvami. Da bo posnetek oster, čeprav je bil zaradi tega trenutek zamujen. Da kader ne bo visel. Razdelitev tretjin. Pravilna izravnava beline, in tako naprej. Elementi fotografije, ki so velikokrat čisto odveč, če le uspeš ujeti pravi trenutek. Ali videti nekaj, kar je tisoče drugih zgrešilo, ne da bi se sploh zavedali. In ko vse to spoznaš, se počasi, ampak res počasi začneš zavedati, da je oprema sicer pomembna, še bolj pa to, vidiš trenutek tik preden se zgodi in imaš pripravljen fotoaparat. Ko hodim po mestu, vidim tisti trenutek, a je fotoaparat praviloma doma ali spravljen v nahrbtniku. A če nič drugega, sem ga vsaj videl. Takšna je moja mantra, jutri bo boljše. Sedaj pa k naslednjemu problemu, opisu in izbiri posnetkov. Hudič je, ko 15 let pišeš tehnične članke, brez trohice umetnosti. In od tega zasuk h komentiranju posnetkov. Težka bo. Če ne boste razumeli, preberite ta tekst še enkrat. Se bom že počasi zbrusil.


 

Naziv: Too much!
Avtor: Vivace

Zanimiv sestavljen posnetek, ki govori o trdem delu. Včasih je potrebno iti čez meje, da dosežemo dober rezultat. V tem primeru tudi pri sami fotografiji, s trdimi kontrasti in velikim zrnom. Pošteno.

 

Naziv: Muppet Show
Avtor: UJ

Preprost otroški portret, ujet v pravem trenutku in obdelan tako, da takoj povleče pogled na center fotografije. Žabca se v prvem trenutku niti ne zavedamo, nasmeh pobere vso pozornost.

 

Naziv: Oooaauu, Fuck ...
Avtor: Nini

Ninijev smisel za humor je včasih nenadkriljiv in s celotno serijo lutk navdušuje iz fotografije v fotografijo. Že brez naslova je vse jasno in najbolj škoda pri tem posnetku je, da je zadnji iz serije.

 

Naziv: Pes in ribiči
Avtor: Tangoloco

Lepo ujet trenutek med vlečenjem ribiške mreže, katereg glavni akter je pravzaprav pes. S potrpežljivim čakanjem da vedeti, da se bo nekaj našlo tudi zanj. S fotografske plati pa krasno uravnoteži spodnji del, ki bi drugače sameval in bi naredil posnetek veliko dolgočasnejši.

 

Naziv: Zvezdavi pogledi (2)
Avtor: Mak

Na prvi pogled čisto klasičen popotniški posnetek, narejen ob najbolj nemogočem času, sredi dneva, a je vseeno uspel. Zakaj? Zaradi osebe, ki gre po stopnicah. Morda bi lahko avtor še malo počakal, da bi bila večja, a že sedaj daje dober občutek prostora. Letni čas je le še poudarjen s toplimi barvami.

 

Naziv: Run matches run 2
Avtor: suky

Tehnično morda ne najbolj popoln, a vseeno posnetek, ki je zahteval kar nekaj truda. In najpomembnejši detajl, sama ideja. Lahko se le vprašamo, bo vžigalicam uspelo?


 

Tokrat bom začel z eno staro fotografijo, iz drugega leta delovanja Galerije na portalu e-Fotografija. Posnetek je po moje vreden samega Roberta Doisneaua, gre pa za Yurkovo klasiko "Večnost trenutka". Zakaj sem izbral ravno to? Ker takih fotografij na portalu manjka. A ne le ta, tudi druge Yurkove posnetke je vredno pogledat, čeprav v zadnjem času ne objavlja več veliko. Škoda.

 

Naziv: Večnost trenutka
Avtor: yurko

O tej fotografiji je pravzaprav vse povedano. Pravi trenutek in odlično vzdušje, ki ga sneg le še dodatno poudari. Čeprav tehnično ni popoln, to sploh ne igra vloge. Barve? Nepomembne. Vse ostalo je stvar vaše domišljije.

 

Naziv: Ekvilibrium VIII
Avtor: chamouna

Preprost posnetek, ujet v pravem trenutku skupaj z reflektorjem, ki lepo dopolni sceno. Tudi če posnetek ni popoln, važno je vzdušje, ki veje iz njega.

 

Naziv: Projekcija
Avtor: hawkins

Luč, ki je narisala sliko na mesto, kamor nekateri ne morejo stopiti. A so jo simbolično prestopili, čeprav le kot senca na tleh, ki bo izginila v trenutku, ko ne bo več svetlobe. Tako rekoč grafika, ne več fotografija.

 

Naziv: Passion
Avtor: wini

Če sem na začetku omenjal Doisneaua, se zopet vračam k njemu. A wini je zgodbo zapeljal drugače, ločil je par od ozadja in ju s tem dodatno poudaril. S tem je naredil sceno modernejšo, morda malo manj osebno, a še vedno zanimivo.

 

Naziv: Mystic hamlet
Naziv: los

Mesto, ki lebdi med oblaki, prihor, k bi ga pričakovali v sanjah ali znanstveno fantastičnem filmu. Načete hiše dajejo občutek davno zapuščene ladje in vprašanje, kakšni zakladi se tam skrivajo je več kot na mestu. Želja po raziskovanju je močna.

 

Naziv: Go home
Avtor: bisa

Ulični trenutek, ki si ga lahko le želiš. Odlična svetloba, ki osvetluje le osebo in ustvari silhueto, ki iz sence potegne celo fotografijo. Tehnično dovršen posnetek, ki pravzaprav niti ne rabi naslova.

Tomaž Berčič alias melhi je eden od starejših Galeristov, ki je svoje udejstvovanje že pred časom opustil. A njegove fotografije so ostale in opus je več kot zanimiv. Od portretov do tipične stock fotografije z vmesnim skokom v akt fotografijo. Široko področje, a Tomaž ga odlično obvada, saj kot oblikovalec dobro vidi tudi grafično stran fotografije, ki jo marsikdo spregleda.

 

Naziv: Vremenar
Avtor: melhi

Portret osebe, ki jo pozna tako rekoč vsak Slovenec, a iz druge plati. Zamišljen, s cigareto, kot ga iz TV ekranov nismo vajeni. Morda si portretiranec niti ni najbolj včeč, a pokaže ga v drugačni, človeški luči z vsemi napakami, ki jih maska na TV ekranu skriva.

 

Naziv: Introspekcija
Avtor: osebek

Odlično narejen in izpeljan portret, ki na eni strani pritegne, na drugi pa pogled poveče v daljavo z vmesno postajo v jezeru in razmišljanjem, le kako fant sedi? Je potrebno še kaj dodati? Le naslov bi lahko bil drugačen.

 

Naziv: ena simpatična je bla
Avtor: zdravc

Športni posnetek ali kaj več? Močna črnobela obdelava izriše le kolesarja, pa še slednji bi bil brez pomoči bliskavice le senca, ozadje pa nerazpoznavno. A ravno bliskavica je dodala še tisto pravo zanimivost fotografiji, obraz v ozadju, pravzaprav dva, ki naredita posnetek drugačen in zaradi tega zanimivejši. Vse ostalo smo že videli.

 

Naziv: slednik
Avtor: elfot

Eden od tistih posnetkov, kjer se ime avtorja kar samo nariše v spomin. Poseben način fotografiranja, razkošno zajeto gibanje in seveda konji. Čeprav se tema ponavlja že lep čas in si je avtor nabral zelo dobrih posnetkov, jih je vedno vredno pogledati.

 

Naziv: Pravljična
Avtor: leena

Prava svetloba, zanimivo okolje in dekle, ki se igra s pajčolanom. Sonce na sredini nenavadno razdeli sliko, na temni gornji in svetel spodnji del, hladno toniranje pa doda k melanholičnosti posnetka.

 

Naziv: Nadobuden fotograf
Avtor: tomo b

Družinski posnetek? Zagotovo. Tehnično bi lahko bil še bolj uokvirjen ali imel več prostora na levi strani, a vseeno zanimiv, ker po drugi strani oblikovalcem pušča veliko prostora.Deček v morju regrata jasno kaže, da mu držanje fotoaparata ni tuje, kakšne posnetke je prinesel, pa vedo le njegovi starši.

 

Naziv: Rašomon
Avtor: Robert Hutinski

Robertove skoke v fotografiji je prav zanimivo opazovati. Od tihožitij do portretov in še vse, kar se najde vmes. Akti. Lomljenje objektivov. Sestavljanke. A s pomembnim poudarkom na umetniškem ustvarjanju. Za marsikoga že daleč od fotografije, za druge se svet tu šele dobro prične. Portret, ki bi bil lahko tudi slikarsko delo, brez prave ostrine, a vseeno natančno dodelan, z vsemi napakami, ki jih je avtor želel. In ga naredil drugačnega od večine ostalih fotografij na portalu.


 

Galerija e-Fotografija ima v svoji zbirki kar nekaj zanimivih avtorjev, spoznajmo tokrat dva poročna fotografa, Miloša Horvata in Samota Rovana. Najdete ju pod imeni "MILOŠ" in "le samo". Oba sta pridno objavljala v Galeriji, a sta zaradi prezaposlenosti to opustila. Sta med najboljšimi slovenskimi poročnimi fotografi in stranke si že nekaj let iščeta krepko preko slovenskih meja. Evropske prestolnice ju redno videvajo, obiski bolj eksotičnih krajev se tudi znajdejo v koledarju. Z voljo, trdim delom in zaupanjem vase se da preseči meje, ki jih ima marsikateri fotograf v glavi.

 

Naziv: potrošnik - kam? (3)
Avtor: le samo

Dekletce, stisnjeno v sam kot posnetka vdano čaka, da se nakupovalna mrzlica njenih staršev poleže. Okoli nje odrasli, ki je niti ne opazijo in gledajo le na to, kaj bodo kupili. Posnetek, ki govori sam zase. Kar je še zanimivejše, če sledite Samotovemu delu, boste to še večkrat opazili.

 

Naziv: Soline
Avtor: poušter

Zračni posnetki so vedno zanimivi, če k temu dodamo še dober motiv, je uspeh zagotovljen. Sečoveljske soline iz druge perspektive, v toplih barvah iz ravno prave višine, kjer osebe tako rekoč postanejo točke.

 

Naziv: Jutro z razgledom III
Avtor. KarmenS

Svetloba je tista, ki naredi ali uniči posnetek. Jutranje sonce, ki se izpod napušča prebija proti nebu ima ravno prav tople barve, ki se razlivajo med hribi do travnika. Tudi kader je dobro uravnotežen, svoje doda še cesta.

 

Naziv: Sramežljivček
Avtor: gogo180364

Gogo nas s svojimi živalskimi portreti dobesedno razvaja. Če k temu dodamo še znanje uporabe tehnike, dobimo posnetke, ki se jih ne bi sramovala nobena naravoslovna revija. Sramežljivček z odličnim ozadjem, ki ga le še poudari.

 

Naziv: Drift away
Avtor: imago

Priznam, nisem pristaš toniranja posnetkov, čeprav včasih to čisto lepo deluje. Na primer v tem posnetku, ki nas zapelje od dekleta na levi proti morju do drugega dekleta, ki sedi na premcu čolna. Brez težav se prestaviš iz sivega mestnega jedra na morje in si odmisliš vse ostalo.


 

Tokrat le sprehod po fotografijah tega tedna, naslednji pa si zopet privoščimo skok v zgodovino. Tokrat pa bolj grafično oziroma slikarsko usmerjene fotografije.

 

Naziv: Opazovalka
Avtor: andyz

Jesenske melanholične barve, ki se zrcalijo v jezeru in opazovalka na stezi, vse skupaj deluje bolj kot impresionistična slika kot fotografija.

 

Naziv: Enchanting world
Avtor: los

Če ne bi bilo oblakov, bi bila lahko fotografirana tudi pokrajina na Marsu. Zlato rumen pesek se počasi zliva z grozečimi oblaki, ki nad puščavo prinašajo tako pričakovan dež. Dva elementa, ki se redkokdaj srečata na enem posnetku.

 

Naziv: Dar lui
Avtor: zdravc69

Posnetek, ki bi bil brez obdelave le eden izmed mnogih začetnikih motivov v Galeriji, je s toniranjem in kontrasti presegel okvire naravoslovne fotografije in se podal v umetniške vode.

 

Naziv: Istrski linorez II (repriza)
Avtor: Miranars

Je dovolj, če ima fotografija le dve barvi, črno in belo? Vsekakor. Obrisi govorijo svojo zgodbo, ki jo dopolni naslov. Nekje ob morju, pod borovci, kjer četvorka uživa.Kaj se dogaja okoli njih, kakšno je vreme, je morje sploh blizu? Je to sploh pomembno?


 

Za začetek o kraji fotografij. Ne kradejo le mediji, klasični ali spletni, ampak tudi sami fotografi. Kaj želijo točno s tem doseči, ne bi vedel, razen morda večjega ugleda. A to se lahko hitro sprevrže v nočno moro, saj obstoja kar nekaj spletnih orodij za iskanje ukradenih fotografij. Slava sicer je, a je negativna. Ne jemljite fotografij, da bi jih objavljali pod svojim imenom, raje jih naštudirajte in jih poizkušajte nadgraditi. Tako boste zase naredili največ.

 

Naziv: BFM
Avtor: bofot

Dobra koncertna fotografija je veliko več, kot le stati pod odrom in čakati na pravi trenutek. Pomeni tudi poznavanje skupine, po možnosti celo sodelovanje z njimi pri drugih projektih oziroma hoditi z njimi po koncertih. Ni preprosto dobiti posnetka, ki brez naslova pove, kdo nastopa, čeprav se ne vidi glavnega v skupini.

Naziv: itsy bitsy spider
Avtor: saxy

Otroci so vedno dobrodošel motiv, kar je fotograf dobro izkoristil ga povezal z okolico. Na roko mu je šla tudi svetloba, ki dečka lepo poudari in mu doda značaj.

 

Naziv: Mata Leao
Avtor: zibo

Borba na življenje in smrt? Ali le trening? Kakorkoli, odlično zajeto vzdušje, ki potrebuje malenkost podnapisa, a napete mišice, potne srage in izstopajoče žile dajo vedeti, da gre zares. Čeprav je le trening.

 

Naziv:...
Avtor: Pure Evil

Odličen portret, ki zasije s pomočjo mehke svetlobe in pogleda, ki se zareže v dušo. Male napake na obrazu in razmršeni lasje ga naredijo še bolj zanimivega, v stilu Mona Lize. Portret, kot si ga lahko le želimo.


 

Makro fotografija je med fotografi zelo popularna. Loti se jo lahko pravzaprav vsak, celo tisti s kompaktnimi fotoaparati. Prav slednji imajo celo nekaj prednosti, saj ima praktično vsak kompakt makro način. V svetu zrcalno refleksnih fotoaparatov postane ta hobi krepko dražji in tudi zahtevnejši, a mojstri, ki ga obvladajo, pričarajo nepozabne posnetke. Eden od večjih mojstrov makro fotografije v Galeriji e-Fotografije je Peter Gavranovič, bolj znan pod vzdevkom misfits. Njegov portfolio je ne le vreden ogleda, ampak tudi študiranja, kako je to naredil. Tako tudi sami pridobivamo nova znanja.

 

Naziv: 665
Avtor: misfits

Tokrat si poglejmo posnetek iz tehnične plati, da ne bomo vedno govorili le o estetski. O tem, da je narejen z makro objektivom, ni nobenega dvoma. Fotograf pa je pustil še zanimivost, ki se vidi v žabčevih očeh, odsev bliskavice. Pravzaprav odsev malega svetlobnega okna, ki je tako rekoč odstranilo vse trde sence. Fotograf bi ga sicer lahko naknadno odstranil, a ne moti. Kaj pa estetska plat? Oko, barve ali nakazana diagonala? Najbolj pritegne ravno "napaka", majhen zajedalec, ki ga gleda ogromno oko. Je potrebno še kaj povedati?

 

Naziv: 2+1
Avtor: dingo72

Preprost makro posnetek, ki gradi delno na kompoziciji in predvsem na samem efektu objektiva. Temni del je ravno prav postavljen, da prideta marjetici do izraza.

 

Naziv: Arhitektura narave
Avtor: šačo

Ponavljajoči se vzorci in drugačne barve spremenijo makro posnetek v umetniško fotografijo. Svoje doda tudi osvetlitev, ki naredi vse skupaj še bolj zanimivo.

 

Naziv: Cruel reality
Avtor: MajaL

Biti na pravem mestu ob pravem času velja tudi za makro fotografijo. To ne pomeni le zgodnjega vstajanja, ampak tudi opaziti majhne detajle, ki se nehote pojavijo in se tudi hitro spremenijo. Čeprav posnetek nima prepričljive makro ostrine, deluje bolj na nivoju ulične fotografije. Da, tudi to se da.


 

Črnobela pokrajina, resničnost ali fikcija? Oziroma kako resnične so v resnici barve, če vemo, da so celo v analogni dobi fotografi izbirali ustrezne filme za posnetke narave, danes pa si pomagamo s saturacijo in drugimi metodami za povečanje nasičenja barv. Je morda zaradi tega črnobela narava še zanimivejša? Zagotovo doda v samo razlago slike novo dimenzijo, ki jo v barvnih različicah ne zaznamo.

 

Naziv: The Guardian
Avtor: Nostalgik

Odlično ujet kader, ki ga naredijo zanimive predvsem kaplje in zanimivo oblikovana skala. A že brez naslova in iskanja čuvaja posnetek potegne, dodatno vrednost pa mu vsekakor doda še komaj opazna oseba, ki priča o mogočnosti prostora

 

Naziv: Skoraj idila
Avtor: Lebowsky

Posnetek, ki se mu je tako rekoč nemogoče izogniti. Labod, ki je ravnokar pristal, v ozadju pa cela gruča ostale vodne perjadi. Barve bi lahko bile, a niso niti najmanj potrebne. Odlično ujet trenutek in ravno prav globinske neostrine za idilo, ki prihaja.

 

Naziv: Mirrisa
Avtor: gregasom

Tudi popotniška fotografija brez težav prenese pretvorbo v črnobelo. Lepo poudarjeno nebo, ravno prav umirjeno morje v laguni ter valovi v ozadju, ki se lomijo ob koralni greben. Brez težav nas prestavi tja, barve si bomo narisali kasneje.

 

Naziv: What will my future be like?
Avtor: saxy

Drugačna poročna fotografija, ki bo vsekakor obogatila poročni album. Kader morda ni najbolj posrečen, prav veliko manevrskega prostora ni bilo, a kljub temu pove dovolj. Grozeče nebo le še doda svoje k zgodbi.


 

Tokrat za začetek malo v zrak. Ptiči niso zanimivi le od blizu, ampak tudi od daleč, kar dokazujeta dva tokratna posnetka. Drugi del zgodbe, ki jih piše življenje. Takšne in drugačne.

 

Naziv: Follow Me!,

Formacija, ki je postala grafika. Odlično prikazano in zajeto, za prikaz vsekakor priporočam belo podlago.

 

Naziv: Angels
Avtor: sonjab

Še ena ptičja formacija, tokrat razpršena. In vmes en malo drugačen ptič, ki da sliki čar. Pastelne barve še dodatno naredijo vzdušje.

 

Naziv: UVOD
Avtor: scamin

Odlično ujet trenutek in kader, dobro zakriti deli obraza, ki puščajo prosto pot domišljiji. Bo zmenek uspel? Ali je to že konec zgodbe? Govorica telesa pove vse.

 

Naziv: Inspiracija
Avtor: krastac

Fotografija, ki je obenem tudi slika. Ravno prav ostrine, ki prehaja v zamegljeni del in uravnoteženo ozadje, ki ga slikar v ospredju ne poruši.


 

Od mene zadnji tedenski komentar (septembra komentirajo novi komentatorji) je namenjen predvsem vam, uporabnikom Galerije. V glavi se mi vrtita dve misli, obe povezani z gledanjem in ocenjevanjem fotografij. Pred leti so na znanem fotografskem portalu med posnetke enega fotografa "podtaknili" znano sliko Henrija Cartierja Bressona. Veliko komentatorjev je ni poznalo in večina se je spraševala, zakaj je posnetek črnobel, motila jih je rahla stresenost in neostrina kolesarja. Čisto tehnična vprašanja brez razmisleka o vsebinski vrednosti. Na to v iskanju tehnične popolnosti prevečkrat pozabimo, čeprav bi moralo biti v ospredju in tehnični vidik za podporo. Druga misel je povezana z fotografskimi natečaji. Če je žirantov več, ne bodo zmagale najboljše, ampak povprečne fotografije. Ko smo na enem natečaju sešteli točke, jih je največ dobila sicer dobra fotografija, a ne predstavlja nobenega presežka. Bi bil vesel, če bi jo posnel? Vsekakor, všeč je tudi marsikomu drugemu, kar pomeni, da ni slaba. Le presežek ni. In tukaj nastopite uporabniki Galerije. Zavedajte se namreč, da je sodelovanje v Galeriji dvosmerno. Ne gre le za vaše posnetke, ampak tudi za vaše komentarje posnetkov drugih uporabnikov. Ne glede na vaše znanje so komentarji vedno dobrodošli. Naj bo to le zapis, posnetek mi je všeč ali kakšen bolj poglobljen komentar. Predvsem pa imejte v mislih, da se bo morda kdo drug iz vašega komentarja tudi kaj naučil. Le tako bomo namreč vsi skupaj imeli korist. Če jemljete Galerijo kot glejte, kaj jaz znam in vsi ostali mi ne sežete do pasu, potem ta ni pravi kraj za vas. Tudi kritični komentarji bodo, a se jih ne ustrašit, so namreč veliko več vredni, kot tisti, ki govorijo, glej, kako lep posnetek. Sodelujte. Le tako bodo poleg dobrih fotografij prišli na plan tudi presežki. In pustite strah ob strani.

 

Naziv: V svetel nov dan
Avtor: hawkins

Igra svetlobe in sence, ki več pove, kot ženska z vozičkom. A smer je prava, proti svetlobi, v nov dan. Lepa razdelitev, tako rekoč šolska in dobro vzpostavljeno ravnotežje.

 

Naziv: through
Avtor: bisa

Ko nam logika govori eno, domišlija pa pravi drugo. Resničnosti v tej zgodbi ni in niti ni pomembna, pomemben je prehod na drugo stran.

 

Naziv: Trapped in a Marriage
Avtor: Ditrich

Zakonski par, ujet v svojo kletko, iz katere se niti ne želi več izvleči. Dovolj je nekaj centimetrov med obema, čeprav je kletka zelo majhna. In tako dokler bo ostal le še en.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com