Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

Aprilski FotoPOTEP v neznano / Reportaža

25.04.2014 15:27

Le kam gremo, v tem nepredvidljivem aprilskem vremenu. In res, dežne kaplje so nas pričakale na parkirišču. Vendar e-Fotografija tradicionalni FotoPOTEP v neznano ima svoj čar ravno za to, ker se ne ve kam se gre. Vzhod ali zahod? Mesto ali pokrajina? Vedno najdemo kaj zanimivega za fotografiranje.

Počasi smo požirali kilometre, zavili na Celovško cesto in nekako je bilo jasno, da gremo proti gorenjski. In za tam so zjutraj napovedovali manj dežja, super. Ker je bilo nebo prekrito z oblaki, se nismo ustavili za sončni vzhod na medvoških poljih. Smo pa zavili v center Kranja in ujeli jutranje prebujanje in odpiranje lokalov, trgovinic. Dobra volja, kavica, čaj, so nam razvezali jezik. Tisti, ki še niso bili z nami na FotoPOTEPu so hitro spoznali, da smo eno, fotografsko druščina.

Kam nas Matjaž odpelje sedaj, kje bo naša lokacija. Če že vreme ni bogato s sončnimi žarki, smo dobili naslednji izziv z dežnimi kapljami "obogateno" Blejsko jezero. Poznamo, če doma, na najlepših lokacijah ne moreš posneti všečne fotografije, kaj boš šele storil v nepoznanem svetu!

Labodi, veslači, otok, hribi in oblaki, ter kulia gradu na skali. Kljub kaplja in dežniku v roki, smo posneli kar nekaj fotografij. Glede na vreme so vedeli, da nam bo FotoPOTEP odkril še kaj več. In res, kaj kmalu smo bili pred grajskimi vrati in čakale so nas odprte delavnice. Tiskarna s tiskarskim mojstrom, kovačija in na koncu še prijazen menih, ki nas je popeljal v skrivnosti gradu in v vinsko klet. Svetlobni pogoji so bili raznovrstni. Poizkusili smo se z visokim ISO, z bliskavico, hitrimi in kratkimi časi. Vmes še prijeli za kozarec, stekla je beseda in bilo je polno smeha.

Bližalo se je popoldne, nekaj bi se že prileglo dati pod zob. Vendar Matjaž pravi, da si gremo ogledat razstavo. Toni Štirehle je naš dober znanec. Večkrat se je že pridružil na FotoPOTEPih. Le kakšno razstavo nam lahko on pripravi. Le redki vemo, da se ukvarja tudi s podvodno fotografijo in da je njegov najljubši podvodni motiv Blejsko jezero. In glej, na vse se je mislilo. Toni ima v Radovljici znano gostilno Kunstelj, v njej bo razstava in seveda kosilo.

Odlična ideja, da si lahko ogledamo razstavo in da nam avtor o fotografijah pove več. Neverjetno, kakšne ščuke, koliko somov je v jezeru. In to pride Toniju pred kamero na samo nekaj 10 centimetrov. V prijetni družbi in ambientu smo ze zaklepetali do večera. Tudi sončnega zahoda nismo ujeli. Temni oblaki so zopet zakrili nebo.

Tudi tokrat se je izkazalo, da je lako FotoPOTEP v nezno izredno prijeten. Fotografska družba, nikomur se ne mudi, vedno se najde zanimiv motiv in vedno je zraven še nekaj, kar nas fotogarfsko dodatno obogati. Tokrat smo spoznali način tiskanja iz svinčenih črk in cinkove plošče. Nekaj več o kovaštvu in grajsko klet z dobro kapljico in zelo zgovornim ter prijetnim menihom. Za piko na i, še raztava podvodnih fotografij in odlično kosilo.

Matjaž je že napovedal nov izlet. 14. junija (FotoPOTEP) bomo šli fotografirati naše motive, ki so fotografsko vse bolj cenjeni tudi v svetovnem merilu.

Torej res velja. Najprej zanimivosti odkrij in fotografiraj doma. Toliko motivov imamo, katere lahko obiščemo kadarkoli hočemo. Temu so namenjeni tudi FotoPOTEPi. Odkrivanju motivov v naši neposredni bližini in seveda fotografskemu druženju.

Avtor: Franc Jančar

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com