Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

Arax 35mm/2.8 T&S in Arax 80mm/2.8 - ezoterija ali potreba

02.08.2012 13:39
Stran:

Drug namen uporabe pomika je, kadar se je potrebno izogniti odboju oziroma lastnem odsevu. Najpogosteje je to, kadar fotografiramo objekte, ki se nahajajo za steklom. Predmeti v izložbah, računalniški ekrani, reprodukcije umetniških slik in podobno. Medtem ko za arhitekturo uporabljamo vertikalni pomik, za izogibanje odsevom objektiv obrnemo za 90° in uporabimo horizontalni pomik. Tako se lahko pomaknemo vstran, zadržimo isto perspektivo in se izognemo odsevu.

Predmet v izložbi za steklom. Arax 80mm.

Računalniški ekran v prostoru z veliko neonske razsvetljave. V vsakem normalnem položaju ali vidimo lasten odsev ali pa se blešči ena od neonskih luči. S shift funkcijo zadržimo perspektivo in se izognemo odsevom.

Arax 80mm. Z odprtino zaslonke nastavljamo globinsko ostrino tako, da zameglimo tisto, kar se še vedno vidi v odsevu.

Arax 80mm. Izostritev na odsev v steklu lahko uporabimo pri video posnetkih.

Arax 80mm. Predmeti na prodajnem pultu za steklom.

Arax 80mm. V tem primeru sta uporabljeni obe funkciji, tilt in shift. Stojalo za očala stoji pod kotom približno 75°, od očal se odbija svetloba, na vrhu pa je še ogledalo. Tilt za korekcijo nagiba in shift za pomik vstran.

 

Zaključek

Sedaj se postavlja vprašanje, zakaj uporabljati Arax objektive in ne originalnih. Razloga sta dva. Prvi je, da nekateri proizvajalci za svoj bajonet niti ne delajo T&S objektivov. Za svoj sistem jih izdelujeta samo Canon in Nikon. Olympus ima za OM sistem samo objektiv s funkcijo shift. Arax izdeluje vse verzije.

Drugi razlog je seveda cena. Medtem ko je za en Canonov T&S objektiv potrebno odšteti približno $1300 in za Nikonov okoli $2000, dva Araxa (35 in 80mm) dobimo skupaj za $1000. Največja zaslonka f/2.8 ju uvršča v isti rang optične kvalitete.

Vseeno, da ne bi bilo vse idealno, Arax kaže tipične težave vzhodne proizvodnje. Malo manjka končne kontrole kvalitete. Na začetu sta se tako obroč za fokus kot obroč za nastavitev zaslonke malo zatikala. Ampak z uporabo je premikanje postalo gladko, tako da zdaj nimam več nobenih pripomb.

Ker je mehanizem za pomik dokaj velik, se pri nekaterih modelih fotoaparatov pojavljajo težave z montažo na bajonet in obračanjem. Konkretno na Sony A900 se Arax 80mm komaj prilega in se malo zatika pri obračanju. Na A77 je mesta dovolj.

Če imamo potrebo po tehnični fotografiji, sta Arax 35mm/2.8 in Arax 80mm/2.8 zelo dobri zamenjavi za originale in ob tem še več kot dvakrat cenejša. Če imate Sonyja, Olympusa ali Pentaxa, potem je to tudi praktično edina rešitev. Obstaja še Schneider 50/2.8 TS objektiv za Sony A-mount, vendar za ceno več kot $3000. Arax 35mm stane $600. Schneider je zagotovo dober, vendar ali je res petkrat boljši? Enako, ali so Canonovi objektivi dvakrat boljši? In Nikonovi trikrat boljši? To bo vsak zase ocenil. Za amatersko uporabo, na primer za fotografiranje nakita, ki ga nekdo izdeluje za hobi, Arax 80mm/2.8, ki stane $400, niti ni velika investicija.

Željko Božić, prevod Miran Amon

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com