Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Brezplačni program Nikon Capture NX-D

26.02.2014 12:27

Nikon je predstavil novo, brezplačno programsko opremo Capture NX-D za obdelavo in prilagajanje fotografij, posnetih v formatu RAW z datotečno priponko NEF ali NRW, ki bo sčasoma nadomestil plačljivi program Capture NX 2. Z njim lahko prilagajamo tudi datoteke TIFF in JPEG. Trenutno je na spletu na voljo razvojna, beta različica programa Capture NX-D. Nikon bo na podlagi predlogov program izboljševal, njegova končna različica pa naj bi bila predstavljena še letos.

Nikon je na podlagi zahtev svojih uporabnikov v brezplačnem programu Nikon ViewNX (priložen vsakemu Nikonovemu fotoaparatu) razvil novo programsko rešitev Capture NX D. Nikon bo sicer še naprej posodabljal plačljivo različico Capture NX 2, in sicer vse do datuma predstavitve končne različice programa Capture NX-D.  

RAW format ali goli format zapisa fotografije je numerični zapis vrednosti posamezne slikovne pike na tipalu, v času zajema posamezne fotografije. S pomočjo računalnika in zapisov o nastavitvah aparata med fotografiranjem, ki so zapisani v RAW formatu, fotografije pozneje poustvarimo na računalniku. Prednost tega formata je, da nima vnaprej definiranega barvnega profila, ki ga lahko določimo pozneje glede na uporabo fotografije. RAW zapis izkorišča nominalno barvno bitno globino tipala, ki lahko pri nekaterih aparatih znaša med 12 in 16 biti na barvo v RGB barvnem modelu. Fotografije, zapisane v RAW formatu so precej bolj primerne za poznejšo obdelavo, saj lahko s posebnimi programi za obdelavo RAW fotografij, kot je tudi Capture NX-D, popravimo napake v nastavitvah beline, ter do neke mere tudi ekspozicije. RAW format je v primerjavi z JPG formatom nekaj podobnega, kot je negativ film v primerjavi s končno razvito fotografijo.

Poleg obdelave in prilagajanja fotografij RAW, program Capture NX-D vključuje enake funkcije, kot Caputure NX-2 za prilagajanje pogleda, kot so krivulje tona, svetlost in kontrast, ter funkcije za popravek stranskega barvnega odklona in vinjetiranja, ki jih na fotografijah JPEG in TIFF povzroči objektiv. V nasprotju s formati, v katerih so se prej shranjevale prilagojene datoteke, se zdaj uporablja format povezanih datotek, ki prilagojene podatke shrani v ločeno datoteko. Shranjevanje izvirnih podatkov v datoteke brez izgube uporabnikom omogoča, da prilagajajo zajete slike RAW, ne da bi razveljavili pretekle spremembe. V program, ki je na voljo tako za računalnike z operacijskim sistemom Windows kot tudi Mac OS X, so vdelane tudi funkcije filtriranja, s katerimi lahko uporabniki prepogosto iščejo po merilih, kot je ime fotoaparata ali goriščna razdalja objektiva.


Capture NX-D je na voljo na spletnem mestu http://beta.nikonimglib.com/

Avtor: Nikon Slovenija

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com