Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Brezžični prožilec »Micnova Wireless Shutter«

Avtor:Matjaž Intihar
30.05.2008 16:32

Včasih se zgodi, da želimo fotografirati neko dogajanja z večimi fotoaparati ali pa imamo fotoaparat postavljen na neki fiksni lokaciji, s katere želimo posneti več posnetkov ob določenih, a v naprej neznanih trenutkih. Lep primer je fotografiranje dogajanja okoli nogometnega gola – kadar se pred njim odvija akcija želimo fotografirati, včasih celo iz dveh ali treh različnih zornih kotov, ko pa je žoga na drugem koncu igrišča, nas ta gol prav nič več ne zanima.

 

V takih situacijah nam na pomoč priskoči brezžični prožilec fotoaparatov proizvajalca Micnova. Deluje preko radijskih valov, zato je njegov domet na odprtem do 100 metrov, prav tako za njegovo delovanje ne potrebujemo vidne linije med oddajnikom in sprejemnikom – tako bo fotoaparat na drugi strani igrišča fotografiral tudi takrat, ko bo med nami in njim stal obrambni igralec. Na en oddajnik (prožilec) lahko povežemo večje število sprejemnikov (fotoaparatov, ki so lahko različnih znamk), ki se nato prožijo istočasno preko istega gumba – to dosežemo z nastavitvijo istega kanala (na voljo jih imamo 16) vsem sprejemnikom.

Sprejemnik deluje na eno CR2 baterijo, za podaljšanje njene življenjske dobe pa skrbi stikalo, preko katerega lahko sprejemnik izklopimo, ko ga ne potrebujemo. Za razliko od sprejemnika pa oddajnik deluje na vgrajeno baterijo, katere sami ne moremo zamenjati, ter nima posebnega stikala za vklop/izklop, saj se oddajnik vklopi samo kadar pritisnemo gumb za proženje ter izklopi takoj, ko gumb spustimo. Tako sprejemnik kot oddajnik nam delovanje signalizirata s svetlobnim signalom (zelena – pol pritisnjen gumb; rdeča – polno pritisnjen gumb), sprejemnik pa ima poleg tega še dodatno rdečo lučko, ki sveti, ko je prižgan.

V neprekinjenem ali bulb načinu preprosto fotografiramo tako, da gumb na oddajniku držimo dlje od treh sekund, kar deluje enako kot zaklepanje gumba na žičnem prožilu, odklenemo pa ga s ponovnim kratkim pritiskom.

 

Manjša hiba tega sistema je le manjkajoča povratna informacija o tem, ali se je fotoaparat res sprožil, tako da je to v domeni naše iznajdljivosti – npr. vklopimo bliskavico, ki jo vidimo ob vsakem proženju fotoaparata. Razlogov za neproženje fotoaparata je namreč lahko veliko (od polne kartice, prazne baterije do okvare aparata ali prevelike razdalje med sprejemnikom in oddajnikom), tako da moramo biti pazljivi, da na koncu ne ostanemo brez določenih fotografij.

 

Komplet je dobavljiv za fotoaparate znamk Canon, Nikon ter Sony, pri nakupu pa moramo biti pazljivi na ustrezen konektor, saj se le ta pri določenih znamkah med posameznimi fotoaparati razlikuje. Uporabniki Pentaxa pa lahko poizkusijo srečo s sprožilcem za Canon – žično (Canon RS-60E3) namreč deluje brez težav, tako da bi zelo verjetno delovalo tudi brezžično, vendar niti podajalec niti proizvajalec tega ne garantirata (poizkušate ter uporabljate na lastno odgovornost).

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com