Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

Canon EF 24-70mm f/2.8 L II USM / Kralj osnovnih zum objektivov

Avtor:Matjaž Intihar
10.05.2013 11:49
Stran:

Zaključna ocena

Canon se zaveda, da bo moral kmalu tudi sam predstaviti kamero s 30 in več megatočkami. Na primeru Nikon D800 (test) in Nikon D600 (test) se je spoznalo, da se za tako ločljiva tipala potrebuje samo najboljše objektive. Prav tako je Sigma z objektivom Sigma 35mm f/1,4 DG HSM (test) pokazala, da originali nimajo več mirnega spanca in, da morajo pokazati najvišjo kakovost, če tudi bo zato višja cena.
Canon je že začel prenavljati svoje »klasike« in v njih dodaja vrhunsko kakovost. Pri objektivu EF 24-70mm f/2.8 L II USM so na kakovost zapisa stavili toliko, da so se odrekli celo sistemu IS. Kompromis je velik, res pa je, da pri teh goriščnicah stabilizacija slike ni tako pomembna kot pri objektivih z daljšo goriščnico in v primerjavi s Tamron, ki stabilizacijo ima se to lepo opazi celo pri 1/8 sekunde.
Ker je objektiv EF 24-70mm f/2.8 L II USM namenjen profesionalcem, so tudi njih dodobra sprašali za kateri kompromis se odločiti in odgovore analizirali. Očitno je bila kakovost zapisa v prednosti. Kdor potrebuje IS, si lahko izbere novi EF 24-70mm f/4 L II USM. Pri manjših lečah lahko lažje dosegajo zadovoljivo kakovost zapisa, predvsem pa, najvišjo kakovost zapisa bo vsak iskal pri glavnem objektivu v svojem razredu.

Objektiv EF 24-70mm f/2.8 L II USM je uporaben v vseh fotografskih zvrsteh. Je dovolj hiter za reportažno fotografiranje, robusten za najbolj zahtevne terene in načine uporabe. Videli ga boste v studiu, v portretni fotografiji, želen je v poročni fotografiji in še pri mnogih fotografskih motivih. Brez dileme je objektiv pravi izbor za profesionalce. Ti bodo odšteli tistih 2000€ in ne bodo razmišljali, da bi mogoče bil za 1000€ cenejši objektiv Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD (test), tudi dobra izbira.

Napredni fotograf bo premislil in pokukal za Tamron, ali pa novi EF 24-70mm f/4 L II USM. Niti se ne bo branil celo predhodnika EF 24-70mm f/2.8 L. No izbira odličnih objektivov je velika in vsak si lahko izbere svojega. A zdaj vemo, kateri trenutno presega vse.
Iz kateri koli pogleda pogledate objektiv Canon EF 24-70mm f/2.8 L II USM, lahko vidite samo presežnike. Žal je ta tudi v ceni. Toda kdor ga potrebuje, si ga želi, ve, da boljšega objektiva v svojem razredu trenutno ne more dobiti.


DxO test kaže, da je Canon naredil res odličen objektiv v smeri ostrine, kontrasta in korekture napak leč.

Objektiv Canon EF 24-70mm f/2.8 L II USM je v vseh preizkusih označen za objektiv nad konkurenco v svojem razredu. Nikakor ni brez napak, vendar objektiv kaže opazen skok naprej od vseh dosedanjih v kakovosti zapisa. Zato mu tudi sam brez težav pripišem, da je kralj v razredu osnovnih zum objektivov.

 

Na EF in EF-S objektivih boste lahko opazili še sledeče pomembne oznake:
EF za kamere polnega 35mm formata
EF-S samo za kamere s APS-C tipali
IS (Image Stabilizer) sistem za stabilizacijo slike
USM (UltrasonicSilentMotor) motor za hitro in tiho ostrenje
L (Luxury) objektivi z odpornim ohišjem in kakovostnejšimi lečami

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com