Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

 

Canon EF 85mm f/1,2 L II USM / Objektiv z dušo, za dušo!

Avtor:Matjaž Intihar
20.05.2009 08:24
Stran:

Kakovost slike

Objektiv Canon EF 85mm f/1.2 L II USM je povsem specifičen in ga sam ne primerjam z drugimi objektivi. Marsikateri objektiv je lahko pri goriščnici 85mm in srednjih vrednostih zaslonk optično boljši. Toda nima tako velike svetlobne moči. Večina je hitrejših v ostrenju. Vendar imajo povprečen boke (zapis neostrine). Vsi s to goriščnico so cenejši, vendar nimajo tistega, kar ima ta objektiv. Dušo, ki jo spoznamo ob uporabi pri odprtih zaslonkah in ki jo na koncu potrdi še sama cena.

Treba je vedeti, da vsak milimeter večje površine leče prinaša vse večje težave pri korigiranju napak leč. Zato morajo imeti objektivi z visoko svetlobno močjo in posledično večjimi lečami najboljša stekla in brušenje ter seveda visoko ceno. Napačno je mnenje, da naj bi bili objektivi z dobro svetlobno močjo optično boljši v samem zapisu. Dodatne napake izničijo visoko kakovost leč. Vsekakor pa je objektiv Canon EF 85mm f/1.2 L II USM, izredno optično korigiran in tudi v ostrini, kontrastu ter sami ločljivosti izvrsten. Njegova kakovost mu omogoča, da pokaže vse svoje pozitivne lastnosti na kamerah polnega formata (FF), z visoko ločljivostjo (EOS 5D MKII in EOS 1Ds MkIII).


f/1.2. Za boljši pogled koliko ostrine je pri posameznih zaslonkah so spodaj prikazani 1:1 izrezi.


f/1.4. Kljub minimalni razliki v svetlobni moči naproti f/1.2, je razlika v polju ostrine/neostrine opazna.


f/2. Pri f/2 in nato naprej je naproti f/1.2, globinska ostrina že močna. Tu se opazi moč f/1.2 pri goriščnici 85mm.


f/2.8


f/4


f/5.6


1:1 izrez, f1.2. Slika je pri polni svetlobni moči malo mehkejša in po višini (levi beli kvadrat, nad kovancem) je opazna rahla kromatska aberacija.


1:1 izrez f/1.4. Vidna je razlika v ostrini zapisa, izboljša se kontrast. V levem delu se v rastru dobro vidi razlika v globinski ostrini med f/1.2 in f/1.4.


1:1 izrez, f/2.


1:1 izrez, f/2.8.


Izrez 1:1, f/4.


1:1 izrez, f/5.6.


1:1 izrez, f/8.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com