Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Canon EF-S 55 – 250mm f/4 – 5,6 IS / Test

Avtor:Matjaž Intihar
07.09.2008 19:08
Stran:

 

Ob predstavitvi fotokamere EOS 450D so Canon uporabniki dobili še nov objektiv, ki odlično dopolnjuje kit objektiv EF-S 18 – 55mm f/3,5-4,5 IS.

 

Pri Canon oznaka EF-S nakazuje, da je objektiv namenjen samo kameram z manjšimi tipali, EOS 1000, EOS 450D, EOS 40D, EOS 50D in njihovimi starejšimi izvedenkami. Objektiv nam svojo lastnost EF-S nakazuje z belo piko in jih ne moremo nastaviti na kamere, ki te oznake nimajo. Za kamere z rdečo piko EOS 5D, 1D MkIII in 1Ds MkIII uporabljamo objektive z oznako EF in rdečo piko. Lahko pa objektive z oznako EF nastavite tudi na kamere nižjih EOS razredov.

Goriščnica 55-250mm, je ekvivalent 35mm formatu in njegovemu kotu zajema 88 – 400mm. Svetlobna moč f/4 v širokem kotu in f/5,6 v tele območju sta standardni za hobi objektive. IS pa je znana kratica, saj je Canon kot prvi prikazal objektiv z vgrajeno funkcijo stabilizacije slike.

Objektiv je sestavljen iz 12 leč, ki so razporejene v 10 skupin. Ohišje objektiva je celotno iz trdne plastične mase in za objektiv, ki je namenjen ljubiteljskim in hobi fotografom zadovoljivo trden. Nastavek za kamero (bajonet) je prav tako iz plastike in že ta lastnost nakazuje namen uporabe.

Kljub dolgi goriščnici je objektiv še vedno zadovoljivo kompakten, dolžina 105mm in lahek 390g. Pri ostrenju se objektiv za nekaj cm iztegne. Torej ne uporablja notranjega ostrenja (z notranjo skupino leč), ampak klasično zunanje ostrenje.

Za ostritev skrbi Micro Motor (MM). Ni tako hiter kot ostrenje z USM motorjem, vendar pa še vedno zadovoljivo hiter, saj je teža leč, ki neposredno vpliva na hitrost zelo majhna. Z objektivom se lahko objektu približamo na 1,1m, kar je za objektiv z dolgo goriščnico (250mm) zadovoljivo.

Obroč za premikanje goriščnic je širok in lepo teče, obroč za ročno ostrenje je na prednji strani, lahko dosegljiv in natančen. Vendar pa je direkten, priporočljivo je, da prestavite na ročno ostrenje (MF), da ne polomite vodil v notranjosti objektiva. Ob ostrenju se prednji del vrti, zato objektiv ni povsem primeren za uporabo specialnih filtrov (polarizacijski…) Na objektivu sta še dva gumba, za vklop/izklop avtomatskega ostrenja in stabilizacije slike (IS).

 

Kompaktnost, teža, plastični bajonet, MM ostrenje in na koncu zelo zanimiva cena cca. 290€, nam hitro dajo vedeti, da je ta objektiv namenjen fotografu, ki si želi samo dodatnih daljših goriščnic in ne vrhunsko kakovost fotografije. Objektivi z višjo kakovostjo so krepko dražji celo od ohišij navedenih kamer. In ljubiteljski, kot hobi fotograf s kamerami EOS 1000D in 450D ter njenima starejšima izvedenkama več v večini primerov niti ne potrebuje. Obenem pa z navedenimi lastnostmi objektiv pridobi druge prednosti.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com