Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Canon EOS 100D (Rebel SL1) / DSLR kompaktnež - Test

Avtor:Matjaž Intihar
28.07.2013 11:03
Stran:

 

Funkcije za HOBI fotografe (rokovanje s kamero)

Želene funkcije lahko upravljate preko gumbov in predvsem preko zaslona. Večina hobi fotografov deluje v zeleni avtomatiki ali slikovnih programih zato dodatne funkcije niti niso želene. Pri Canon kamerah, so v teh programskih nastavitvah celo zaklenjene.

Vse informacije, ki so na voljo v popolni zeleni avtomatiki.

Ob pritisku na gumb Q, lahko v zeleni avtomatiki prenastavljamo samo zaporedno snemanje, en posnetek, samosprožilec in delovanje bliskavice.
(Članek na e-Fotografija.si - Efekt rdečih oči / Oko in bliskavica)

V slikovnih avtomatikah lahko popravljamo še dodatni funkciji (sliki spodaj).

Tonski popravki slike. Končno je tudi v Canon v kamero DSLR dodal ditektno lastnost VIVID, da ni potrebno v manj znano funkcijo Picture Style. Vendar v kreativnih programih je še vedno potrebno v funkcijo Picture Style.

Tu je še možnost izbire korekture bele barve. Za hobi fotografa, ki uporablja slikovne avtomatike, bo zelo uporabna funkcija Sunset (sončni zahod). Končno boste lahko zadovoljni z barvami vaših sončnih zahodov.

Programske izbire v funkciji SCN (scene). Za vse, ki imajo radi fotografije z manj kontrasta, je na voljo funkcija HDR. Kamera naredi tri posnetke in iz vsakega povzame določene tonske vrednosti. Funkcija, ki nam lahko pride zelo prav v močno kontrastnih svetlobnih pogojih. Ne pozabite pa, da v treh zaporednih posnetkih lahko premaknete kamero. Zato je uporaba stojala priporočljiva. Preko menija imate podobno funkcijo (ALO) in rezultat s samo enim posnetkom. 

Slikovni program za fotografiranje otrok. Ti so vedno hitri, igrivi in v tem nepredvidljivi. Program s kratkimi časi in spremljanjem gibanja pri AF ostrenju omogoča bolje ujeti motive med otroško igro.

 

Funkcije za NAPREDNE fotografe (rokovanje s kamero)

Ker ni funkcij preko gumbov na kameri, se mora napredni fotograf osredotočiti na spreminjanje funkcij preko zaslona. Med bolj pomembnimi, z gumbi lahko vstopimo v ISO in EV nastavitev, zaklenitev izmerjene osvetlitve ter spreminjanje ostritvenih točk.

Na kameri ni veliko gumbov. Nastavimo lahko ISO, točko ostrenja (križi in težave avtomatskega ostrenja / članek), zaklenemo osvetlitev in nastavimo korekturo EV. Več možnosti izbire imamo preko zaslona. S pritiskom na gumb Q se odpre množica funkcij.

Funkcije na zaslonu, ki so na voljo v kreativnih programih P, Tv, Av, M. Ker teh funkcij ne moremo izbirati preko gumbov, je še kako dobrodošlo, da jih lahko upravljamo s tapkanjem po izbirnikih.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com