Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Canon EOS 100D (Rebel SL1) / DSLR kompaktnež - Test

Avtor:Matjaž Intihar
28.07.2013 11:03
Stran:

Meni za HOBI fotografe

Zna biti enostaven in prijazen, kot primeren za tiste, ki želijo več. Kot že poznano iz vseh Canon kamer. Dokler uporabljate zeleno ali slikovne avtomatike, je meni okrnjen. Ko pa prestopite v kreativne programe P, Av, Tv, M, meni oživi v celoti.

V zeleni avtomatiki in slikovnih programih manjka kar nekaj nastavitev. Toda nič ne de. Če si niste s kamero na ti glede kreativnosti, vam tudi manjkajoče funkcije nimajo čemu služiti.
S temi v prvem oknu se le bolje spoznajte. Lahko prestavljate formata zapisa JPEG/RAW (članek: Kaj je RAW), kot ločljivost in kompresijo. Lahko izklopite včasih moteči zvok (beep) ob pritisku na prožilec. Nastavite izbiro enega ali več posnetkov v sekundi in samosprožilec. Vklopite ali izklopite možnost fotografiranja, kadar v kameri ni kartice. Priporočam, da imate to funkcijo na OFF, da vas kamera takoj opozori, da ni kartice v kameri. V naslednji funkciji lahko nastavite čas trajanja prokazovanja posnete slike. Sledi funkcija za popravljanje napak leč vašega objektiva in nazadnje, vklop/izklop funkcije za redukcijo rdečih oči. V dobrih svetlobnih pogojih imejte funkcijo izklopljeno, v slabih pa vklopljeno.
Dilema RAW ali JPEG (članek)!

Če kamera prepozna vaš Canon objektiv, potem bo že v fazi procesiranja slike popravila napake leč. Seveda, če boste funkcijo vklopili (Enable). Če delujete v RAW formatu, imate možnost popravkov napak preko programov za obdelavo RAW datotek.

 

Meni za NAPREDNE fotografe

Tudi napredni fotograf, bo našel vse glavne želene funkcije preko menija. Vsekakor dovolj, da delujete povsem kreativno. Za fotografije za domači arhiv pa sploh ni dileme. Nastavitev je še preveč.

ALO (Auto Lighting Optimazir). Ko fotografirate močno kontrastne motive, je portret v proti svetlobi, ste na močnem soncu in je veliko senc, potem vklopite to nastavitev. Kamera ob pretvorbi podatkov posvetli temne dele motiva. Večji so kontrasti, močnejšo funkcijo izberete. (Kako fotografirati v protisvetlobo - članek)
Vsi tisti, ki fotografije obdelujete z naprednimi računalniškimi programi, pa to funkcijo lahko bolj kakovostno opravite z njihovimi filtri. Recimo Shadows/Highlights v Photoshop (članek in video razlaga).
Nasvet iz članka na e-Fotografija.si - Fotografija na dopustu

Delovanje AF, merjenja svetlobe, izbira tonskih vrednosti, redukcija šuma, sRGB / Adobe RGB...
Za po kakovosti najboljše zaslone in vse tiste, ki fotografije radi izpisujete v najvišji kakovosti preko tiskalnikov ali izdelujete profesionalne fotoknjige, je dobrodošla nastavitev Adobe RGB. Za hobi fotografa bo pravilna izbira sRGB.
Članek na e-Fotografija.si - Barvno upravljanje
Če delujete z močno zaprtimi zaslonkami f/16 ali več in imate prah na tipalu, lahko naredite testni posnetek in kamera bo sama popravila napake od vidnega prahu na sliki.
Canon EOS 100D omogoča Auto ISO nastavitev v kreativnih programih. Pod to funkcijo sami določimo do katere meje visoke občutljivosti še samostojno deluje izbira občutljivosti.
Članek na e-Fotografija.si - Kakšen ISO? (Canon EOS 100D že krepko presega kakovost najboljših fotografij iz fotokamer tega članka)
Lastna izbira nastavitev tonskih nastavitev (Picture Style). Canon v kreativnih nastavitvah nima nastavitve Vivid, kot jo poznamo iz funkcije v slikovnih programih (Ambiance). Preko lastne nastavitve User, lahko sami dodate saturacijo, kontrast, ostrino in dobite enak efekt. (Fotografija na dopustu - osnovni nasveti)

Izbira nastavitev pri uporabi zaslona za pogled na motiv. Velja tudi za video snemanje. Če želite lahko izklopite funkcijo zaslona na dotik.

Izbira načina ostrenja, ko delujemo preko zaslona. Prve tri funkcije delujejo z ostrenjem preko slikovnega tipala. AF je lahko v načinu stalnega sledenja in ostrenja. QuickMode deluje preko AF modula, kot pri fotografiranju, vendar ne v video načinu. Namenjen je hitremu ostrenju, vendar tu ni možnosti slednja in ostrenja v gibanju motiva.

Možnosti pri že posnetih fotografijah.
Funkcija Resize. Že posnete fotografije lahko pomanjšamo ali izrežemo.
Ob pregledu fotografij imamo možnost izbrati in zakleniti želene fotografije (Protect) katere ne morete izbrisati s funkcijo Delete (možno s funkcijo Format). Samo določene fotografije lahko označite in jih izbrišete iz kartice (Erase images). To funkcijo uporabite samo v primeru, če vam primanjkuje prostora na pomnilni kartici.
Zakaj? Nasvet iz članka na e-Fotografija.si: Osnovne nastavitve menija!
Že posneto fotografijo lahko popravljate z izbranim filtrom. Originalna slika se po obdelavi ohrani, dodatno pa se na kartico zapiše še vaša popravljena fotografija.

Fotografije z zvezdicami od 1 do 5 lahko rangirate že preko kamere. Označbe se vidijo in ostanejo ko uporabljate dodatne računalniške programe.

Ko ste prenesli vse podatke na drugo pomnično enoto, kartico pred novim fotografiranjem formatirajte.
Ko fotografije prenesete na trdi disk računalnika, pred ponovnim fotografiranjem uporabite funkcijo Format.
Zakaj funkcija Format in ne Delete?

Še nekaj dodatnih bolj ali manj uporabnih funkcij.

Sami lahko določite občutljivost dotika na zaslonu, ali funkcijo preprosto izklopite.

EOS 100D omogoča tudi lastne nastavitve (Cf.). Če se želite kadarkoli z nastavitvami povrniti v prvotno stanje izberite funkcijo - Clear settings.

Želite imeti že v EXIF zapisu informacije o avtorju / lastniku kamere.

Ker lahko tapkamo po zaslonu, je pisanje močno poenostvaljeno.

Lahko izklopite/vklopite samočiščenje tipala (v osnovi je funkcija vklopljena, na zaslonu se ob vklopu kamere pokaže znak za delovanje); možna je direktna vključitev samočiščenja senzorja in v funkciji "Clean manualy" se odpre zaklop, da lahko s posebnimi čopiči očistimo tipalo (zaklop se zapre šele po izklopu kamere).
Članek na e-Fotografija.si - Prah na tipalu (današnje kamere kot tudi EOS 100D imajo že samočiščenje tipala, ki manjše prašne delce odstrani iz tipala).

Ob predogledu slike na zaslonu si lahko prikličete izbrane linije za lažje kadriranje.

Kamera nudi tudi možnost avtomatske izbire občutljivosti. Dobrodošlo za vse, ki se ne bi ob trenutnih motivih preveč posvečali nastavitvam. Preko menija lahko nastavimo še najvišjo izbiro občutljivosti.

Bliskavica na kameri je lahko odličen pripomoček za doosvetljevanje motiva. Ob slabi svetlobi pa zgolj za to, da zajamemo motiv, saj kakšne večje kontrole svetlobe razen korekture moči bliska s to malo direktno bliskavico ni. Odlično pa jo lahko izkoriščamo pri dnevni svetlobi, ko želimo doosvetliti sence na portretih ali drugih bližnjih motivih. (Članek doosvetlitvi portreta z bliskavico)
Z dodatno bliskavico, Canon Speedlite 430EX II ali 320EX, smo lahko že bolj kreativni. Imamo tudi možnost brezžičnega proženja zunanje bliskavice. Če želite ohraniti kompaktnost kamere in dodatne bliskavice ne boste velikokrat izkoriščali, izberite manjši bliskavici 270EX ali 90EX.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com