Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Canon EOS 100D (Rebel SL1) / DSLR kompaktnež - Test

Avtor:Matjaž Intihar
28.07.2013 11:03
Stran:

Uporabniška vrednost kamere glede na ceno

Cena kamere EOS 100D z objektivom 18-55mm IS STM znaša cca. 850€. Na prvi pogled veliko. Je res majhna in med konkurenčnimi večjimi kamera, najbrž ne vliva zaupanja, da lahko nudi veliko. Vendar nudi nekaj več tako v tehničnih rešitvah kot v uporabniških funkcijah.

Res pa je, da si bo to kamero izbral ali predvsem izbrala fotografinja, ki si želi kompaktnost. Prav tako bo po tej kameri segel Canon fotograf, ki že ima eno ohišje, a za drugo si želi večkrat omenjeno kompaktnost.

In prav tu je čar te kamere. Nudi veliko v kompaktnem ohišju. Ni čudno, da jo priporočajo tudi za mlade, nadobudne fotografe.

 

Zaključna beseda

Kamera ne bo dobila uporabnikov, ki iščejo najnižjo ceno. Canon EOS 100D je le kamera, ki s ceno ne sodi v svet vstopnih kamer in tistih že starejših z akcijsko ceno. Še celo za hobi razred ima ceno razmeroma visoko.

Toda, če kamero pogledamo bolje, kaj hitro opazimo, da ima svoje tehnične atribute.

Najprej velikost, oziroma bolje povedano majhnost ohišja in res nizko težo. S tem je Canon naredil nek skok v velikost kamer CSC, ki pa nimajo iskala, prizme, hitrosti, kot jo nudi EOS 100D. Obenem so s kamero DSLR dodali neko konkurenčno ponudbo CSC kameram, ki so zadnja leta prav zaradi kompaktnosti postale pravi hit in uvedle nov razred kamer (kompaktne sistemske kamere).

18M točkovno APS-C tipalo, hitri Digic 5 procesor, hitrost delovanja, dostop do nastavitev preko zaslona na dotik in odlična slika pri visokem ISO so tisti argumenti, ki že na začetku dvigujejo vrednost EOS 100D. Še toliko bolj pomembno vsem tistim uporabnikom, ki iščejo manjše ohišje in to z vsemi lastnostmi »pravih« kamer DSLR.

Nov je tudi hibridni AF preko slikovnega tipala, ki deluje na način razpoznavanja kontrasta. AF je izredno hiter in ima široko, kar 80% polje zajema motiva. Dobrodošlo za vse, ki veliko fotografirajo preko zaslona, ali snemajo video zapis. Zdaj je tudi preko Canon kamer DSLR lahko hitro in enostavno ter predvsem natančno avtomatsko ostriti v načinu sledenja. Obenem je Canon za vse hobi ljubitelje video zapisa predstavil tri objektive z novim stopenskim motorjem (STM). Končno je ostrenje ob video snemanju tiho, kar pri uporabi MM motorjev ni bilo, obenem ni sunkovito kot pri USM motorjih, ampak je zvezno in s hitrim toda mehkim prehodom. Na odgovor konkurence se še čaka, saj bo sedaj vsem moteč tisti zvok motorčka v objektivu pri neprekinjenem ostrenju.

V video zapisu imamo tudi možnost stalnega AF sledenja in razpoznavanja objekta. Če kamera izostri določen predmet, ga v tem načinu tudi v nadaljevanju spremlja. Podobno imamo tudi možnost sledenja portretiranca.

ISO je možno dvigniti kar do 12800. Razširjeno še celo do ISO 25600. V sekundi lahko zajamemo 4 posnetke. Video zapis pa v polni HD ločljivosti lahko snemamo tudi s 30 sličicami v sekundi. Pri snemanju zvoka imamo možnost izbrati ročno kontrolo kot tudi možnost priklopa stereo zunanjega mikrofona.

Najkrajši osvetlitveni čas je 1/4000 sekunde, sinhronizacijski čas je 1/200 sekunde. Tehnični podatki, ki lahko zadovoljijo tudi napredne fotografe.

Obenem je tu še odličen zaslon. Sicer ni vrtljiv je pa občutljiv na dotik. Sam sem bil zelo zadovoljen z možnostjo izbire nastavitev kamere. Na EOS 650D (test) me zaslon na dotik ni pritegnil, bilo je drugače, najbrž ne tako natančno in odzivno. Pri EOS 100D sem imel drugačen občutek in predvsem uporabniško vrednost. Klikneš gumb Q, prideš do glavnih potrebnih nastavitev, želeno izbereš in prenastaviš s prsti. Torej nič več prehoda in iskanja funkcij preko vrtenja gumbov ali menija.

Da ima kamera res namen biti drugo ohišje za napredne fotografe kaže tudi možnost lastnih nastavitev, brezžičnega proženja bliskavice, vpisa avtorja in lastnika slike, kar se potem direktno vidi v Exif zapisu.

Ob predstavitvi me kamera sicer ni pretirano ganila. Napovedovali so kompaktnost, nizko težo in nekaj novih tehničnih lastnosti. Toda kamero sem imel za naslednico EOS 1100D in za to od nje nisem pričakoval veliko. Obenem se mi je zdela njena cena krepko pretirana. Seveda se lahko o ceni vedno pogovarja in za večino je še tako nizka še vedno previsoka.

Toda po nekaj tedenskemu druženju s kamero, sem mnenje o EOS 100D spremenil. Cena je visoka, toda kamera nudi nekaj novega in tudi glede tehnike veliko.

Menim, da je EOS 100D nek nov koncept med kamerami DSLR in, da jo bo znal trgovec dodobra predstaviti kot odlično konkurentko kameram CSC. Le te žele biti po funkcijah kot kamere DSLR, vendar manjše, lažje. Lahko da je EOS 100D celo prva napoved »dvoživke« med prednostmi CSC in kamer DSLR. Izgleda, da Canon ne vidi prednosti v sistemu kompaktnih kamer in je poizkusil narediti nekaj konkurenčnega po velikosti in teži, vendar tehnično gledano bolj uporabnega.

Seveda ima večina kamer CSC še vedno prednost v kompaktnosti. Toda ta se takoj izgubi prednost, ko potrebujemo, dober oprijem, daljše goriščnice, boljši pogled skozi iskalo in predvsem hitrost delovanja.

Pri EOS 100D lahko ob izbiri objektiva kompaktnost obdržimo tako, da izberemo enega izmed kompaktnih megazum objektivov Sigma 18-250mm OS (test) ali Tamron 18-270mm VC PZD (test). S tem kamera EOS 100D ohrani kompaktnost in široko uporabnost. Kot nalašč za bolj zahtevnega družinskega in popotnega fotografa.

Canon napredni fotograf, si bo za drugo ohišje želel nekaj opazno manjšega, a še vedno dovolj zmogljivega. In tudi tu je EOS 100D lahko zadovoljiv odgovor.

Če vam bo ob pregledu fotokamer DSLR, Canon EOS 100D delovala zaradi majhnosti, kot tista, ki nudi manj vedite, da ste se krepko ušteli. Kako pravijo, »strup je v majhnih flaškah«!

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com