Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

 

Canon EOS 550D (Rebel T2i) / e-Fotograija Test

Avtor:Matjaž Intihar
25.07.2010 15:24
Stran:

Nastavitve na kameri
Na kameri imamo 23 gumbov. Začetnemu fotografu se sliši veliko, naprednemu malo. Toda EOS 550D je namenjena začetnemu in naprednemu hobi fotografu, ki si želi uporabljati kamere DSLR. In za te fotografe ima po mojem mnenju Canon najboljšo rešitev. Če ste še neizkušeni in uporabljate predvsem zeleno (popolno) avtomatiko ali slikovne avtomatike, potem večina gumbov niti nima funkcije delovanja. Enostavno so izklopljeni in neizkušen fotograf tako ne more "pokvariti" nastavitev. Za bolj izkušene, ki prestopijo v kreativne nastavitve P, Tv, Av ali M, pa gumbi oživijo.


Več o programskih nastavitvah v članku na e-Fotografija.si - Fotografija na dopustu

Zakaj menim, da je to dobro. Kamere drugih proizvajalcev omogočajo tudi v popolni avtomatiki prenastavljati načine izbire ostrenja, merjenja svetlobe, korekture bele barve, menjati občutljivost, itd. Toda iz prakse na poučevanjih še kako dobro vem, da če začetni uporabnik kamere DSLR deluje pod zeleno ali slikovno avtomatiko, potem bolje, da ostale funkcije niso na voljo. Tisti, ki že pozna osnove izkorišča programe P, Tv ali Av pa ve, da takrat dodatne nastavitve še kako pridejo prav.

Iskalo
Je svetlo, z informacijami o točkah ostrenja (9 točk), času osvetlitve, zaslonki, korekturi osvetlitve, občutljivosti in številu posnetkov, ki jih lahko zaporedno zajamemo. Celotne informacije so vidne samo pri uporabi programov P, Tv, Av in M.
Iskalo omogoča pogled na 95% motiva, kar pomeni, da boste zajeli na tipalo še kakšen mm več kot vidite skozi iskalo. Povečava slike je za ta razred standardna 0.87x.
Desno od iskala je nastavitveni gumb za dioptrijo. Zanimivo, koliko uporabnikov fotokamer niti ne ve, da ta funkcija obstaja in fotografira celo z neostrino v iskalu. Pod iskalom sta dve IR diodi, ki ob zatemnitvi ugasnita zaslon. Ta funkcija je zelo dobrodošla, saj ko obraz približamo iskalu se zaslon ugasne in s tem močna svetloba ne moti pogled skozi iskalo.

Zaslon
Če je bil Canon dolga leta tisti, ki ni nudil najvišje tehnične kakovosti zaslonov, pa je z zadnjimi kamerami drugače. EOS 550D nudi tri palčni zaslon zadnje generacije s kar 1.040.000 točkami. Možen je zelo dober pregled ostrine, detajlov kot tudi pogled na sliko pri močni svetlobi.
Preko zaslona imamo vse glavne informacije glede zajema slike, kot funcije preko obsežnega menija.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com