Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

 

Canon EOS 550D (Rebel T2i) / e-Fotograija Test

Avtor:Matjaž Intihar
25.07.2010 15:24
Stran:

Meni za hobi fotografa
Še ena dobra lastnost, ki jo Canon nudi v večini fotokamer DSLR. Dokler nisi izkušen je preveč funkcij celo moteče in marsikomu daje dvom in strah zakaj toliko nastavitev. Zato v zeleni avtomatiki ali pri uporabi slikovnih programov Canon v meniju skrije polovico funkcij. Le zakaj bi bile, če v glavnem samo motijo in begajo. (Opis uporabniške vrednosti posameznih programov, članek na e-Fotografija.si - Fotografija na dopustu)
Za izkušenega hobi fotografa pa celoten meni ob uporabi kreativnih programov P, Tv, Av in M oživi. Tako lahko vsi začetni in napredni fotografi pridejo na svoj račun.


Ob uporabi zelene avtomatike in slikovnih programov je izbira funkcij preko menija omejena. S tem ima začetni hobi fotograf manj težav, predvsem se ne ustraši kopice nastavitev. V zgornjih funkcijah izbiramo ločljivost; vklopimo/izklopimo zvok ob potrditvi nastavitev; možnost proženja, če tudi ni kartice v kameri (to funkcijo hobi fotografi pustite izklopljeno, da ne boste fotografirali v prazno); nastavljamo čas pred ogleda slike po posnetku; kamera sama popravi ob procesiranju posnetka napake objektiva (za vse novejše objektive je funkcija delujoča, ob vstopu v to oknu se vam pokaže kateri objektiv uporabljate); redukcija rdečih oči (če ne fotografirate v temnih prostorih z bliskavico imejte to funkcijo izklopljeno, v nasprotnem primeru kamera rabi več energije in pred odprtjem zaklopa naredi bliskavica par predbliskov).
(Članek na e-Fotografija.si - Efekt rdečih oči / Oko in bliskavica)
(Članek na e-Fotografija.si - Osnovne nastavitve menija)

Meni za napredne fotografe
Tudi v EOS 550D je Canon dodal nekaj zanimivih in za naprednega fotografa lahko zanimivih funkcij. Kdor želi in zna, lahko EOS 550D uporablja za zelo širok spekter delovanja.


Ob izbiri kreativnih programov P, Tv, Av, M dobimo polni meni z obilo funkcij, ki lahko dobro služijo naprednemu fotografu.


Za po kakovosti najboljše zaslone in vse tiste, ki fotografije radi izpisujete preko tiskalnikov ali izdelujete fotoknjige, je dobrodošla nastavitev Adobe RGB.
Članek na e-Fotografija.si - Barvno upravljanje


Ko fotografirate močno kontrastne motive, ste na močnem soncu in je veliko senc, je portret v protisvetlobi, potem vklopite to nastavitev. Kamera ob pretvorbi podatkov posvetli temne dele motiva. Večji so kontrasti, močnejšo funkcijo izberete. Vsi tisti, ki fotografije obdelujete z naprednimi računalniškimi programi, pa to funkcijo lahko bolj kakovostno opravite z njihovimi filtri. Recimo Shadows/Highlights  v Photoshop.
Nasvet iz članka na e-Fotografija.si - Fotografija na dopustu


Če delujete z močno zaprtimi zaslonkami f/16 ali več in imate prah na tipalu, lahko naredite testni posnetek in kamera bo sama popravila napake od vidnega prahu na sliki.
Članek na e-Fotografija.si - Prah na tipalu (današnje kamere kot tudi EOS 550D imajo že samočiščenje tipala, ki manjše prašne delce odstrani iz tipala).


Canon EOS 550D omogoča Auto ISO nastavitev v kreativnih programih. Pod to funkcijo sami določimo do katere meje visoke občutljivosti še samostojno deluje izbira občutljivosti.
Članek na e-Fotografija.si - Kakšen ISO? (Canon EOS 550D že krepko presega kakovost najboljših fotografij iz fotokamer tega članka)


Ob pregledu fotografij imamo možnost izbrati samo določene fotografije in jih izbrisati iz kartice. To funkcijo uporabite samo v primeru, če vam primanjkuje prostora na pomnilni kartici.
Zakaj? Nasvet iz članka na e-Fotografija.si: Osnovne nastavitve menija!


Napredni fotograf si za kontrolo pravilno osvetljenega posnetka zna pomagati s prikazom histograma na zaslonu.
Članek na e-Fotografija.si - Histogram (Iskanje idealne osvetlitve)


Ko fotografije prenesete na trdi disk računalnika, pred ponovnim fotografiranjem uporabite funkcijo Format.
Zakaj funkcija Format in ne Delete?


Možna je nastavitev svetlosti zaslona. Za dobro hitro oceno kakovosti posnetka priporočam, da zaslonu ne menjate moči svetlosti.


V tem oknu lahko izklopite/vklopite samočiščenje tipala (v osnovi je funkcija vklopljena, na zaslonu se ob vklopu kamere pokaže znak za delovanje); možna je direktna vključitev samočiščenja senzorja in v funkciji "Clean manualy" se odpre zaklop, da lahko s posebnimi čopiči očistimo tipalo (zaklop se zapre šele po izklopu kamere).
Članek na e-Fotografija.si - Prah na tipalu (današnje kamere kot tudi EOS 550D imajo že samočiščenje tipala, ki manjše prašne delce odstrani iz tipala).


Vklop/izklop možnosti predogleda motiva preko zaslona, vklop linij za prikaz tretjin in v AF mode možnost hitrega ostrenja na način kot pri zajemu fotografije "Quick mode". V tem načinu se dvigne zrcalo in kamera meri ostrenje preko klasičnega AF tipala. Druga možnost ostrenja je preko tipala (počasnejše ostrenje, vendar kontrolirano a v filmu se sliši zvok vrtenja motorčka v objektivu, če le ta nima USM tihega, hitrega motorčka) in vključitev možnosti ostrenja z razpoznavanjem obraza.


Širok izbor lastnih nastavitev.


Pod 10 funkcijo lahko izberete funkcijo za delovanje na gumbu SET.


Možen vpis avtorja in avtorskih pravic, ki se nato vpišejo k vsaki sliki v EXIF datoteko.


Izbris nastavitev na prvotno stanje.


Lastna izbira nastavitev.


Povsem samostojno lahko izberete funkcije pod katerimo bo ob vklopu delovala kamera. Funkcija deluje samo, če uporabljate kreativne programe.

  

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com