Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

 

Canon EOS 550D (Rebel T2i) / e-Fotograija Test

Avtor:Matjaž Intihar
25.07.2010 15:24
Stran:

Funkcije za HOBI fotografe (rokovanje s kamero)
Kot že omenjeno. Preko avtomatskega programa, slikovnih programskih rešitev in z omejeno možnostjo premika funkcij preko gumbov nudi EOS 550D hobi fotografom enostavnost uporabe.
Lahko zapišem prava "trotel ziher" uporaba, dokler delujemo pod zeleno ali slikovno avtomatiko. Kamera nas sama vodi do tehnično korektnega posnetka. Da neizkušeni hobi fotograf ne bi nastavili kaj narobe EOS 550D omogoča prenastaviti zgolj par funkcij, pa še te v glavnem preko menija.


Pri uporabi zelene avtomatike in slikovnih programov lahko vplivamo samo na dve funkciji. Ločljivost (levo) in zajem z enim ali 3,7 posnetka v sekundi. Do premika funkcij pridemo z gumbom Q na zadnjem delu kamere. Vidimo tudi stanje baterije in za koliko posnetkov je še prostora na pomnilni kartici.

Funkcije za napredne fotografe (rokovanje s kamero)
Ob uporabi kreativnih programov P, Tv, Av in M, katere uporabljajo napredni fotografi pa vsi gumbi na kameri kot funkcije preko menija oživijo. S tem se odpre možnost prenastaviti kopico nastavitev, ki lahko pridejo prav naprednemu fotografu. Gumbi so enostavno berljivi, dovolj veliki za hitro in natančno kontrolo. Za več bo napredni fotograf pogrešal še kakšen nastavitveni gumb na sami kameri. Vendar so glavni vedno pri roki, vstop v meni in iskanje funkcij preko njega pa je enak kot v Canon kamerah DSLR višjih razredov. Glavne dodatne funkcije za prenastavitev pa so dosegljive preko zaslona. Le bolj zamudno pridemo do njih kot če je funkcija že na gumbu. Pač delitev EOS 550D, da ne posega v razred kjer je EOS 50D.


Pri uporabi kreativnih programov imamo možnost prenastavljati vse možne funkcije. Več nastavitev lahko še hitreje prenastavljamo s pritiskom na funkcijske gumbe. Korektura osvetlitve je možna od - do + 5 EV.


Hitra izbira občutljivosti (ISO) je preko gumba ob prožilcu. Na zadnjem delu kamere imamo še možnost hitre izbire korekture osvetlitve (+/-), oziroma izbiro zaslonke, ko delujemo v načinu M. Z gumbom WB pridemo do izbire korekture bele, AF za nastavitev načina ostrenja, sledi možnost nastavitev korekture slike preko že izbranih rešitev (Picture Style) in možnost izbire enega ali več posnetkov oziroma samoprožilca ali vklop vrvičnega prožilca). Naj omenim še enkrat, da ti gumbi ne delujejo pri uporabi zelene avtomatike ali v slikovnih programih.


Povsem desno je gumb za izbiro točke ostrenja (vse o AF ostrenju!). Zraven je gumb za zaklenitev parametrov merjenja svetlobe, levo za vklop predogleda slike (Live View), oziroma, če smo v programski nastavitvi za video, za vklop snemanja.


Programske nastavitve.


V zeleni avtomatiki in v večini programskih nastavitev se bliskavica vklopi avtomatsko, ko je premalo svetlobe. Ob uporabi kreativnih programih moramo preko gumba bliskavico vklopiti sami. Nad napisom EOS 550D je mikrofon.
Canon ima preklop med ročnim in avtomatskih ostrenjem ter funkcijo stabilizacije slike preko gumbov na objektivu.

Ostrenje AF / ročno
Avtomatsko ostrenje je hitro in natančno. Začetni hobi fotograf, ki uporablja zeleni in slikovne programe je po eni strani lahko omejen, ker kamera v teh nastavitvah omogoča ostriti samo preko vseh točk. Toda so si dovolj blizu, da ne bi smelo biti preveč zgrešenih posnetkov glede ostrine. Tudi, če kamera konkurenčne kamere omogočajo prenastaviti točke v teh programskih nastavitvah, ti fotografi vseeno uporabljajo za ostritev vse točke.
V kreativnih programih pa si preko desnega zgornjega gumba izberite ostrenje preko centralne točke in če želeni del ostrega motiva ni v centru slike izkoristite način rekompozicije.
Ročno ostrenje je s kamero EOS 550D možno, vendar nam vse vgrajene medlice v današnjih kamerah DSLR ne omogočajo najboljše kontrole. Zato se v veliki večini primerov naslanjamo prav na AF način ostrenja.
Priporočam branje in nasvete iz članka o težavah avtomatskega ostrenja (vse o AF).

Delovanje z bliskavico
Bliskavica na kameri je lahko odličen pripomoček za doosvetljevanje motiva (članek o bliskavicah). Ob slabi svetlobi pa zgolj za to, da zajamemo motiv, saj kakšne večje kontrole svetlobe razen korekture moči bliska s to malo direktno bliskavico ni. Odlično pa jo lahko izkoriščamo pri dnevni svetlobi, ko želimo doosvetliti sence na portretih ali drugih bližnjih motivih. (Članek o doosvetlitvi motiva z bliskavico)
Z dodatno bliskavico, Canon Speedlite 430EX II bo odlična izbira, pa smo lahko že bolj kreativni.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com