Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

 

Canon EOS 550D (Rebel T2i) / e-Fotograija Test

Avtor:Matjaž Intihar
25.07.2010 15:24
Stran:

Video zapis
Ob predstavitvi kamere EOS 5D MkII se Canon najbrž niti zavedal ni kakšno revolucijo bo naredil v naprednem in profesionalnem video svetu. Tudi hobi fotograf se vse bolj sooča z dejstvom, da je zapis gibljive slike še kako dobrodošel ob raznih predstavitvah dogodkov in potovanj. Tudi v kameri EOS 550D je vodilna video tehnologija s polno ločljivostjo 1920x1080 točk in možnostjo snemanja s 24, 25 ali 30 sličicami v sekundi. Kameri lahko nastavimo polovično HD ločljivost 1280x720 točk, kjer poleg klasičnih hitrosti lahko izberemo še možnost zajema s 50 ali 60 sličicami v sekundi. Prav zaradi hitrega DiGIC IV procesorja ima tudi EOS 550D omogočeno tako visokoločljivo in hitro snemanje.
Še vedno pa smo omejeni s snemanjem kadra po kadru, saj AF med snemanjem ne deluje, glasno se slišijo premiki korekture osvetlitve ali občutljivosti z vrtljivim gumbom. Z nekaj vaje in predvsem snemanjem kadra po kadru, pa lahko dobimo vrhunski video zapis z uporabo goriščnic in v pogojih, kjer tudi profesionalne video kamere ne pridejo zraven.
Glede na EOS 5D MkII ima EOS 550D nekaj omejitev. Na kameri moramo preko programskega gumba nastaviti program za snemanje videa. Ob premiku zaslonke ali občutljivosti med snemanjem je vrtljivi kolešček glasen in slišen v zapisu. Zato kljub vrhunski kakovosti zapisa in možnosti kreiranja globinske ostrine hobi fotograf naj ne jemlje ta video zapis kot enako enostaven s snemanjem s "pravo" video kamero. Možnosti zajema gibljive slike z EOS 550D pa so in to odlične, le izkoristiti jih je treba na pravi način. Obenem pa lahko med snemanjem videa prožimo še sliko, snemanje pa se nadaljuje. V tem primeru se video zapis za nekaj desetink sekunde ustavi, posname se slika in snemanje video zapisa se nadaljuje. Ker je prekinitev kratka lahko pri editiranju filma tisti kratki kader z delnim zvokom ostrenja in zaklopa izrežemo in večina niti ne opazi, da manjka delček kadra. V enem delu lahko zajamemo 29 minut in 59 sekund zapisa, oziroma do 4GB. Kamera pretvori zapis s kodekom H.264. Kljub kompresiji 10 sekund video zapisa v polni HD ločljivosti zavzame cca. 65MB.


Video zapisi posneti s kamero Canon EOS 550D.

Združeno s programom iMovie in dodano na YouTube. Max. ločljivost se pretvori v polovični HD zapis 720p.

Polna MOV datoteka iz Canon EOS 550D (30MB).

http://www.e-fotografija.com/forumfoto/Canon_EOS_550D.mov

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com