Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

 

Canon EOS 550D (Rebel T2i) / e-Fotograija Test

Avtor:Matjaž Intihar
25.07.2010 15:24
Stran:

Uporabniška vrednost kamere glede na ceno

Iz današnjega (julij 2010) pregleda hobi fotokamer ima zame Pentax K-x še vedno odlično razmerje med uporabniško vrednostjo in ceno. (članek, pregled kamer DSLR - november 2009). Nisem zapisal najboljšo, ker take vrednosti ni, oziroma ni za vse enaka. Ko si fotograf želi vstopiti v svet kamer DSLR išče mnogo informacij kaj kupiti. In če je cena pomembna, potem bo EOS 550D s svojimi 840€ z objektivom 18-55mm najbrž nezanimiva. Vendar je v EOS 550D za nepoznavalca skritih več lastnosti, ki to ceno še kako opravičujejo. Po moje ima kamera EOS 550D visoko uporabno vrednost in pošteno ceno.
Vsak, ki že ob vstopu med prve kamere DSLR misli, da bo čez čas želel v fotografiji več, se mora vprašati ali bo res pameten nakup kamere DSLR za nižjo ceno. EOS 550D lahko s svojimi naprednimi lastnostmi, kljub višjim zahtevam fotografa še vedno lepo služi. Kar pomeni, da če že na začetku gledate na ceno, dobite z izbiro EOS 550D nižjo. Kako? Ob uporabi EOS 550D vam bo treba kasneje v nakup kamere iz višjega razreda.
Za to za kamero Canon EOS 550D pravim, kamera za začetne in napredne hobi fotografe. Stane nekaj več, vendar lahko tudi da več.

Zaključna beseda
S kamero Canon EOS 550D je postavljen nov mejnik med kamerami za hobi fotografe. S svojo zmogljivostjo meji že na uporabnost za napredne fotografe, a so jo vseeno omejili do te mere, da ni konkurenca EOS 50D, čeprav jo že v marsikateri lastnosti prekaša.
Visoko ločljivo tipalo z 18M točkami kaže vsej konkurenci nove meje. Če smo pri kompaktnih fotokamerah na preveliko število točk celo jezni, saj na manjših tipalih in posledično majhni točki dosegamo slabo kakovost slike, pa je pri kamerah DSLR že drugače. Če je kakovost slike visoka, kar se tudi pri EOS 550D kaže, potem nam večje število točk pride še kako prav za večje povečave in predvsem izreze. Prav tako je vrhunska hitrost procesiranja podatkov z novim DiGIC IV procesorjem, kar se še posebej kaže pri procesiranju podatkov vseh 18M točk in predvsem video zapisa, ki edini v tem razredu nudi polno HD ločljivost.
Odlična kakovost slike, široka izbira objektivov, hitrost, nastavitve, meni in še mnogo je lastnosti, ki kažejo, da ta kamera v hobi razredu po tehnični plati nima konkurence. Le cena je tisti element, ki vas lahko odvrne v nakup kamere EOS 550D. Toda za toliko dobrih lastnosti, je treba pač več plačati. Na kupcu pa je, ali mu za manj denarja, manj tudi zadošča. Tisti, ki si lahko privoščite malo bolj poseči v žep vedite, da EOS 550D v svojem razredu trenutno nima konkurence, je vredna svojega denarja in kamere ne boste kar tako hitro menjali, če tudi vas bo čez čas fotografija bolj pritegnila. Prav tu pa je visoka vrednost kamere EOS 550D. Je lahko prijazna do začetnika, kot nudi že več za naprednega fotografa in še dolgo ni potrebe po menjavi kamere za vstop v višji razred.


V tabeli se hitro opazi za kateri namen je kamera po mojem mnenju namenjena in katera je njegova funkcionalna vrednost. Rumena pika kaže, kje je po mojem mnenju meja kakovosti, uporabniške vrednosti.

V zaključku vas prosim, da se ocene po posameznih segmentih v tabeli ne uporablja kot takamera ima največ % in je najboljši in še manj, da se jih ne sešteva ter na koncu poda samo skupno številčno oceno. To ni moj namen niti se na ta način ne dobi pravilne končne vrednosti, ocene glede preizkušene kamere.

Primerjava v e-Fotografija tabeli med HOBI kamerami iz dosedanjih preizkusov
(za prenos večje slike klikni na sliko)


V tej tabeli ocena "vrednost na ceno" ne predstavlja realne slike. Kamere so bile preizkušene v različnih časovnih obdobjih in starejšim kameram se je cena lahko že krepko znižala. Zato ocena temelji na ceni ob preizkusu.


Objektivi v preizkusu
Canon EOS 550D sem preizkusil s tremi objektivi. EF-S 18-200mm IS, EF-S 18-135mm IS in Sigma 17-50mm OS. Osnovni objektiv je tudi 18-55mm IS, pri katerem pa kaj hitro potrebujete še dodatni tele zum objektiv, zato nudijo že kombinacijo z odličnim EF-S 55-250mm IS (test). Ni pa optično slab in bo začetnemu hobi fotografu dobro služil.


Odličen objektiv za vse tiste, ki si želite vse v enem. Od širokega kota do ozkega. Pravi objektiv za tiste, ki si ne želijo menjave objektivov in predvsem za družinske/popotniške fotografe.
Test objektiva Canon 18-200mm IS


Objektiv, ki ga nudijo v kit izvedbi. Torej za nekaj boljšo ceno v samem kompletu. Ima še dovolj ozkega kota, da bo večino hobi fotografov zadovoljiv.


Sigma je izdelala nov objektiv, ki nam od širokega kota 17mm do normalne goriščnice 50mm nudi dobro svetlobno moč f/2,8. Objektivu so dodali tihi in hitri HSM motor za ostrenje in stabilizacijo slike.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com