Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Canon EOS 5D MkIII / Prava naslednica modelov EF, A-1, T90, EOS 3

Avtor:Matjaž Intihar
24.05.2013 16:32
Stran:

 

EOS 5D MkIII / prvi pregled

V roki EOS 5D MkIII ni veliko drugačna od predhodnice. Po pregledu nastavitvenih gumbov in menija se hitro vidi, da je nekaj sprememb. Že takoj ob pogledu skozi iskalo pa je zadovoljstvo največje, saj so končno dodali tudi v kamero naprednega/profesionalnega razreda enak fokus 61 točkovni sistem, kot ga ima reporterska EOS 1D X.

V nastavitvah je stara znanka. Nič novega ali neznanega. Vsak Canon uporabnik si bo s kamero zelo hitro na ti. Fotograf z izkušnjami bo zavil z očmi, ko bo videl možnost izbire zelene avtomatike. Toda EOS 5D MkIII, si izbere tudi tak, ki ima denar, znanja pa še ne!

 

EOS 5D MkIII/ V praksi

Glede nastavitev, funkcij, sem si bil s kamero hitro na ti in česa več niti pogrešal nisem. V bistvu je nastavitev še za zahtevne preveč. No preveč ni nikoli, le vseh nikoli ne uporabiš.

Kamera meni lepo sedi v roki. Pravo nasprotje konkurenci D800 in D600. Ohišje je odlično izdelano, presenetili so me gumbi kot zaslon.

Preko menija imamo kopico nastavitev, ki so namenjeni tudi najbolj zahtevnim. Sami lahko nastavimo korekturo »front/back« ostrenja, prenastavimo delovanje ostrenja v načinu »Servo«, izbiramo način delovanja bliskavic v brezžičnem načinu...
Zanimivo, EOS 5D MkIII nima vgrajene bliskavice, če gledamo iz smeri konkurenčne D800. Ali so na ta način nekaj prihranili, ali pa so res želeli narediti bolj svetlo iskalo, kar omogoča več prostega prostora. Vendar mala dodatna bliskavica lahko pride še kako prav pri doosvetljevanju motiva. Res pa je, da so FF objektivi dolgi in kaj hitro zakrijejo svetlobo. Zaslon ni vrtljiv kar bi lahko prišlo prav pri video. Je pa visokoločljiv in odlično prikazuje sliko.

Po vklopu je kamera res hitro pripravljena na posnetek. Preko menija lahko vklopimo ali izklopimo funkcijo čiščenja tipala ob vklopu. Tako smo lahko še hitrejši pri zajemu.


Programski gumb nudi tudi možnost treh lastnih nastavitev. Lahko si prednastavimo izbiro kratkega časa, visokega ISO, ali majhne zaslonke...

Kamera ima reži za CF in SD pomnilne kartice.

Zadnji del kamere je pregleden z odličnim zaslonom.

 

Nastavitve - Meni


Meni je opazno bolj obsežen kot pri predhodnici. Toda tiste glavne in najbolj uporabne funkcije ostajajo na enakih mestih. Čeprav večino funkcij iz tega okna lahko prenatsvite preko gumbov na kameri so možnosti izbire še preko menija.

Močna je ločena izbira ločljivosti in kompresije za JPEG in RAW zapis, če tudi jih kamera zapisuje sočasno na kartico/ci.

Funkcije za lažje fotografiranje v JPEG zapisu. Kamera omogoča tudi direktno funkcijo HDR obdelave.

Avtofokus nudi kopico dodatnih samonastavljiv možnosti.

Še dodatne možnosti pri nastavitvah delovanja AF. Dobrodošla je tudi možna izbira različne točke ostrenja v horizontalnem in vertikalnem držanju kamere.

Sami lahko prenastavite ostrenje objektiva, če le ta ima napako ostrenja.

RAW fotografije lahko obdelate in pomanjšate tudi preko funkcije v kameri.

Slike lahko rangirate preko kamere. Zvezdice so vidne tudi v Bridge in Lightroom.

Možnosti prikaza ob pogledu na sliko ali motiv preko zaslona.

Kamera ima kopico lastnih nastavitev.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com