Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

Canon EOS 600D (EOS Rebel T3i) / Test

Avtor:Matjaž Intihar
16.08.2011 20:58
Stran:

Uvod

Canon je februarja 2011 predstavil že svojo sedmo različico kamere DSLR namenjene za napredne hobi fotografe. Kamera EOS 600D je naslednica prve izmed njih, modela EOS 300D iz leta 2003.
Tako kot v analogni dobi kamer EOS, so tudi kamere tega EOS razreda zelo priljubljene.
Še ena pomembna lastnost. Canon je v vsej svoji zgodovini izdelave fotokamer dal vedno velik poudarek (podobno Minolta) prav temu naprednemu hobi razredu. Velik mejnik je bil leta 1978, ko so s kamero AE-1 celotni konkurenci pokazali kaj jim ta razred pomeni in koliko napredne tehnologije za zmerno ceno so pripravljeni dodati v njo. Nič drugače ni z EOS 600D. V tem razredu tehnološko nima konkurence, pa čeprav je minimalno spremenjena glede na predhodnico EOS 550D. Seveda je za to tudi nekaj dražja od konkurenčnih kamer, če jih sploh lahko tako imenujemo.

 

Ohišje

Canon EOS 600D je kar opazno večjih dimenzij 133x100x80mm, naproti prejšnji verziji EOS 550D (129x98x62mm). Canon EOS 600D je tudi za 40g težja, zdaj je teža že na 570g z baterijo. Ohišje je plastično, vendar na otip ne več tako ceneno. Matirana plastika in za ta razred kamer veliko gume, da kamera ne drsi iz roke si končno zaslužijo pohvale.
Pridemo pa do naslednjega kompromisa. Za moške roke je kamera premajhna in vedno dobimo tisto željo po več. Po drugi strani pa ima manjše ohišje svojo prednost in marsikateri uporabnik profesionalnih velikih ohišij na hobi fotografiranje raje vzame manjšo in lažjo kamero. Torej za naprednega fotografa manjše ohišje EOS 600D ne bo zadovoljivo kot prva kamera. Za hobi fotografe, predvsem ženske roke in vse tiste, ki žele manjšo ohišje in težo pa še kako dobrodošlo.

 

Hitrost delovanja

Vklop kamere izvršimo preko stikala ob vrtljivem gumbu za programe. Najprej se opravi funkcija samočiščenja tipala, tako da do možnosti prvega posnetka pridemo šele po dobri sekundi. Če želimo takojšnji zajem slike po vklopu, lahko preko menija avtomatski vklop čiščenja izklopimo in s tem je kamera hitreje pripravljena na zajem slike.
S kamero se lahko hitro spoznamo in preko izbirnih gumbov enostavno in hitro nastavimo želene nastavitve. Avtomatsko ostrenje, procesiranje slike, hitrost zaporednega proženja, tipalo z 18M točkami DiGIC IV procesor, so lastnosti, ki ostajajo enake ali samo delno spremenjene glede na prejšnji model EOS 550D. Še vedno pa velja, da se da s kamero EOS 600D izredno hitro delovati in s svojimi 3,7 posnetka v sekundi zna zadovoljiti tudi tiste hobi fotografe, ki želijo večkrat delovati v zaporednem fotografiranju.

 

Baterija

Baterija ostaja enaka kot v EOS 550D. Li-Ionska LP-E8 nudi zmogljivih 1120mAh, kamera pa je zelo zmerna pri porabi energije. S polno baterijo sem deloval cel dan, posnel v RAW, JPEG in video zapisu preko 12GB podatkov, uporabljal zaslon za pregled in stabilizacijo slike. Samo še popotnim fotografom priporočam, da imajo vedno s seboj še napolnjeno rezervno baterijo. Večini bo ena baterija brez težav zagotavljala celodnevno fotografiranje.

Pomnilna kartica

Canon EOS 600D uporablja SD pomnilne kartice. Poleg hitrih in zmogljivih SDHC je možno uporabiti najnovejše SDXC. Priporočam, da v EOS 600D uporabljate pomnilne kartice z možnostjo zapisa vsaj 30MB/s, da se vam zapis ne bi ustavljal zaradi premalo hitre kartice. 18M točk in možnost polnega HD zapisa to potrebujeta.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com