Naročite se na enovice

http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

 

Canon EOS 6D / Najboljša vstopnica v FF svet (Test)

Avtor:Matjaž Intihar
16.02.2013 12:45
Stran:

Canon EOS 6D / prvi pregled

Po pregledu nastavitvenih gumbov in menija se hitro vidi, da so namensko »okrnili« kamero. Pa nič ne de! Kamera Canon EOS 6D je namenjena ljubitelskim fotografom, ne pa profesionalcem, ki bi si jo zaželeli kot prvo kamero. Oni imajo na voljo EOS 1D X in EOS 5D MkIII.


Pri LCD zaslonu imajo gumbi samo eno funkcijo. EOS 5D MkIII, EOS 7D, jih imata dve. Na programskem gumbu se kaže tudi napis za slikovne programe.
Držalo je odlično. Ohišje trdno in daje močan občutek kakovosti. Sam za mojo roko in način razmišljanja o ohišju, res nimam kaj pripomniti.

Glavne funkcije so dosegljive preko nastavitvenih gumbov ob zgornjem LCD zaslonu. Vendar marsikatera nastavitev, ki je pri EOS 5DMkIII ali na EOS 7D (test) dosegljiva preko gumba na kameri, pri EOS 6D ni. Da pridemo pri EOS 6D do več funkcij, imamo že iz EOS kamer »nižjih« razredov znani gumb Q. Ko se enkrat navadiš na iskanje preko zadnjega zaslona to ni več moteče. Torej, za hobi fotografa vse OK.


Tudi na zadnjem delu je opazno manj gumbov kot na EOS 5D MkIII. Več nastavitvenih funkcij se kriva pod gumbom Q. Ob strani je reža za samo eno pomnilno kartico (SD).

Ob pogledu na »Menu« se hitro vidi, da je prenovljen, drugačen kot v EOS 5D MkIII, a še vedno zelo obsežen.


Kamero EOS 6D dobite v izvedbi z ali brez WiFi možnosti. Razlika v ceni je 150€.

Funkcijo, da lahko izberete različni osnovni točki za horizontalni in vertikalni položaj kamere, poznamo že iz EOS 7D. Zelo uporabna funkcija, vendar pri EOS 6D izgubi nekaj uporabniške vrednosti, saj je le centralna točka zadovoljivo natančna. Žal sem sam to funkcijo izklopil, ker mi je pri tej kameri manj uporabna.

Težave objektivov glede napačnega fokusiranja pred ali za izbrano točko na motivu lahko sami korigirate za vsak objektiv posebej.

Kljub dejstvu, da avtomatsko ostrenje ni kot nam ga nudi EOS 7D, EOS 5D MkIII, EOS 1D X, imamo vseeno več "profesionalnih" nastavitev.

Možnost nastavitve hitrega ali počasnega premika ostrenja na novo točko motiva.

Odvisno od vaše nastavitve, kameri poveste kaj je prioriteta pri ostrenju premikajočega se objekta. Proženje pa če tudi ni povsem izostreno ali ostrina in kamera šele nato proži.

Za ljubitelje HDR fotografije. Tudi do 7 zaporednih posnetkov z izbrano korekcijo osvetlitve.

Že znane funkcije iz EOS 60D, EOS 7D.

Nastavitve funkcij za delovanje v LiveView načinu.

Izbira ISO vrednosti in nastavitve za Auto ISO funkcijo.

Funkcije za popravek napak objektivov, nastavitve delovanja zunanje bliskavice in dvig zrcala pred proženjem.

Močna podpora za kontrolo zunanje bliskavice in dodatnih bliskavic.

Izbor načina zapisa. Lahko izberemo samo RAW ali JPEG zapis, oba naenkrat in obema prednastavimo ločljivost, kompresijo.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com