Naročite se na enovice

http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

 

Canon EOS 6D / Najboljša vstopnica v FF svet (Test)

Avtor:Matjaž Intihar
16.02.2013 12:45
Stran:

Canon EOS 6D / Tehnične rešitve

Na vrtljivem programskem gumbu, ki mi je zaradi trdnosti in občutka kakovosti takoj podal kamero še bolj k srcu, se na veliko opazi zeleno A+, obenem pa še možnost vstopiti v slikovne programe. Ja vem! Izkušeni boste rekli, neumnost, naj raje dodajo kaj drugega. Toda sam sem japonskim inženirjem vedno govoril, »dodajte te avtomatike tudi v PRO kamero«. Pač, nekateri imajo dovolj pod palcem, kupijo najdražje, vendar ne znajo uporabljati. Torej so poslušali, oziroma dodali programe tudi za tiste, ki še ne znajo.
Malo me je presenetilo, da so kameri dodali samo eno režo za spominsko kartico. In glej ga zlomka, EOS 6D uporablja SD pomnilne kartice. "Špar program", hehe!

Uporabna in dobrodošla je funkcija tihega proženja. Kamera še vedno hitro deluje, a z zelo tihim dvigom zrcala. Ta funkcija je tudi možna ob zaporednem fotografiranju in je res opazno tišje proženje kot v normalnem načinu.
Pri EOS 6D imamo dve izvedenki. Z in brez vgrajenim WiFi in GPS funkcijo.
Zaenkrat sam teh dveh funkcij še ne vidim, da bi jih kaj veliko uporabljal. WiFi še mogoče za občasen hiter prikaz posnetega na tečajih. GPS pa kar močno troši energijo in le malokrat res rabim vedeti natančno lokacijo snemanja. Ko bomo lahko imeli fotke direktno v »oblaku«, potem bo WiFi zaživel tudi zame. Vi pa zase že veste, kaj vam pride bolj prav. Oziroma za WiFi in GPS dodatek niti ne želijo preveliko, zgolj dodatnih 150€.


GPS senzor je vgrajen v glavo kamere.

 

EOS 6D / V praksi

Glede nastavitev funkcij sem si bil s kamero hitro na ti in česa več niti pogrešal nisem. No, do sedaj sem bil iz EOS 7D in EOS 5D MkIII vajen malega »joystica«, na EOS 6D se je treba znajti s štirifunkcijskim gumbom. Nekaj želenih funkcij, vendar meni bolj občasno uporabnih je sedaj skritih na velikem zaslonu pod tipko Q. Pa sem se tudi tega navadil. Če veš, da to ni ravno reporterska kamera, potem takih lastnosti niti ne iščeš.
Kamera meni lepo sedi v roki. Pravo nasprtje konkurenci D800 in D600. Ohišje je odlično izdelano, presenetili so me gumbi kot zaslon. Če sem bil na začetku skeptičen do EOS 6D, sem si bil z njo kmalu na ti in jo z veseljem uporabljal.
Meni nudi kopico nastavitev, ki so namenjeni tudi bolj zahtevnim. Sami lahko nastavimo korekturo »front/back« ostrenja, prenastavimo delovanje ostrenja v načinu »Servo«, izbiramo način delovanja bliskavic v brezžičnem načinu...
Zanimivo, da tudi EOS 6D nima vgrajene bliskavice. Ali so na ta način nekaj prihranili, ali pa so res želeli narediti bolj svetlo iskalo, kar omogoča več prostega prostora. Vendar mala dodatna bliskavica lahko pride še kako prav pri doosvetljevanju motiva. Res pa je, da so FF objektivi dolgi in kaj hitro zakrijejo svetlobo. Zaslon ni vrtljiv kot recimo pri EOS 60D. Je pa visokoločljiv in odlično prikazuje sliko.

Po vklopu je kamera hitro pripravljena na posnetek. Preko menija lahko vklopimo ali izklopimo funkcijo čiščenja tipala ob vklopu. Tako smo lahko še hitrejši pri zajemu.
Iskalo je veliko in svetlo, informacije so dobro vidne, vendar tu zopet vidimo Canon posebnost. Vedno naredijo nekaj, kar si večina ne želi, a na ta način nas dajo v dvom. Ob pogledu skozi iskalo vidimo 11 ostritvenih točk. Ko sem začel preizkušati ostrenje se hitro opazi, da je tisto v EOS 7D hitrejše, bolj natančno. V bistvu sem imel občutek, kot da so sistem ostrenja samo prenesli iz EOS 5D MkII, kjer je mnogim zahtevnim uporabnikom vzel kar nekaj živcev. Saj ne da je ostranje v EOS 6D slabo, celo zadovoljen sem bil z njim. Ampak takoj se opazi, da samo centralna točka res dobro in hitro deluje. In mene, ki večino fotografij naredim samo s centralno točko niti motilo ne bi. Vendar preko menija lahko nastavimo, da v vertikalnem ali horizontalnem držanju kamere, le ta sama prenastavi nam pred izbrano točko. Za horizontalni način izberem vedno centralno točko. Za vertikalni pa eno točko višje, tako imam recimo za portrete in ostrenje na očeh, takoj pripravljeno bližnjo delujočo točko. Toda v preizkusu sem z grenkim priokusom hitro prenastavil samo na centralno točko, saj so stranske manj občutljive in zajemajo širše polje. Če bi v EOS 6D dodali možnosti fokusa iz EOS 7D, bi naredili odlično rešitev, tako pa spet nekaj polovičnega. Škoda, pa imam nekaj za jamrat, hehe. No, še enkrat. Ostrenje ni slabo! Le vedite, da je tista prava le sredinska točka in da ne pričakujte odzivnosti, kot jo imajo EOS 7D, EOS 5D MkIII ali EOS 1D X.


Žal je samo centralna točka križna. Obenem pa samo horizontalna bolj občutljiva. S kamero EOS 6D je najbolje uporabljati samo centralno točko ostrenja. Med preizkusom sem hitro opazil, da mi ostale točke ne nudijo take natančnosti, hitrosti in še širše polje merjenja imajo.

 


Zaklop je narejen iz materialov, ki naj bi zdržali vsaj 100.000 proženj. Najkrajši čas osvetlitve je 1/4000 sekunde, sinhronizacijski čas je 1/180 sekunde.

 


Merjenje svetlobe po celotni površini je razrdeljeno na 64 polj. Kamera nudi tudi centralno ter spot merjenje.

 


Na vrhu vsake točke tipala je leča, ki še zbere več svetlobe in zato je slika pri slabši svetlobi še vedno lahko kakovostna.

 


Kameri lahko dodamo dodatno držalo. V njega lahko vstavimo dve bateriji.

 

Canon EOS 6D / Objektivi

Zapisal sem že, da če želite izkoristiti kakovost zapisa, ki jo nudi EOS 6D, potem je treba izbrati najboljše objektive. Žal tako je! Torej, cena samega ohišja kar nekako zbledi, ko pogledate po cenah dobrih objektivov. Dobro znani in do sedaj izkoriščani 24-105mm f/4 L, je na EOS 6D uporaben, a ne bo zapisal vseh detajlov v vam želeni ostrini ali kontrastu. Canon je že pripravil zamenjavo EF 24-70mm f/4 L.
Sam sem preizkusil Canon EF 24-70mm f/2.8 USM L II (test sledi), ki res pokaže svojo superiornost. Za tiste, ki bi želeli odšteti nekaj manj denarja je tu še vedno odličen Tamron SP 24-70mm f/2.8 VC USD Di (test sledi). Na testu sem imel tudi Sigmo 35mm f/1.4 (test sledi). Res je odličen objektiv, ki mu niti original Canon 35mm ne pride do živega. Zelo dobro se je obnesel tudi Tamron SP 70-200mm f/2.8 VC USD Di (test sledi).

 
Tamron 24-70mm f/2.8, ne zaostaja veliko za Canon v kakovosti zapisa slike. Je pa nekaj počasnejši pri ostrenju, ima pa stabilizacijo slike. Zanimivo, da so jo pri novem Canon izvzeli.

 

Tamron 70-200mm f/2.8. Odličen v zapisu tudi pri odprtih zaslonkah. Je pa malo počasen pri ostrenju in za kakšno športno fotografijo manj primeren. Za hobi fotografa pa bo predvsem prijazna cena znala pokazati, da je vreden premisleka za nakup.

 


Nova Sigma 35mm f/1,4. Enkraten objektiv, ki bo tistim, ki znajo to goriščnico izkorititi, prišel še kako prav. Na polnem formatu skoraj ni distrozije in je primeren tudi za bližnje portrete. Odlično se je obnesel na EOS 6D.

 

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com