Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Canon EOS 700D (Rebel T5i) / Klon z višjo ceno

Avtor:Matjaž Intihar
14.11.2013 10:53
Stran:

V bistvu bi moral zapisati naslov, "ko v marketingu naredijo kamero"!
Za preizkus kamere EOS 700D, bi lahko naredil samo Copy/Paste iz preizkusa EOS 650D (test) in bilo bi vse predstavljeno. Pustimo res minorne štiri spremembe.
Vendar kamera z novo številko je tu, preizkusimo jo kot, da nudi nekaj kar je novo. Vendar, s kamero EOS 700D pri Canon samo kažejo, kako dobra in še vedno konkurenčna je EOS 650D.
Torej je to test, v katerem pod novo, višjo številko še enkrat spoznavam dobre lastnosti EOS 650D!

 

Uvod

Kamere DSLR dobijo naslednjico vse kasneje. Pri nekaterih modelih smo že prišli na menjavo po štirih, petih letih. So pa tudi izjeme. In to ne samo pri manjših igralcih. Canon je prej kot v letu dni zamenjal EOS 650D z modelom EOS 700D. Kar je najbolj zanimivo, sprememb med kamerama ni. Oziroma so štiri, vendar tako neopazne, da je že vprašanje zakaj sploh menjava. Včasih ima kakšna kamera serijsko napako, kot recimo EOS 1D MkIII in podjetje hitro poskrbi za popravek, ter raje v celoti zamenja model.
Na EOS 700D je malo spremenjen vrtljiv programski gumb, druga sprememba je tekstura na ohišju, tretja, kamera omogoča v načinu LiveWiev delovati s kreativnimi filtri in zadnja, kamera je za 5g težja. Tako majhne štiri spremembe, pa novo ime. Kje je trik?
Ne inženirji, ampak marketing oddelek zna v pravem času in s pravim modelom ločiti trge z nižjo kupno močjo in tiste z višjo. Vam je jasno zakaj propagirajo na "slabših" trgih EOS 650D in tistih "boljših" EOS 700D? (Je treba pojasniti del katerega trga smo mi?)
No, nova kamera je tu. Ker ostaja enaka v merah, v točkah na tipalu, točkah ostrenja, in vseh ostalih funkcijah, se ob budnem spremljanju tehničnih podatkov opazi samo še razliko v nekaj gramov večji teži.
Se pa predhodnica na "boljših" trgih umaka iz prodajnih polic in z akcijami prihaja k nam.
Ob nakupu in pregledu tehničnih podatkov se mnogi sprašujejo. Zakaj sploh zamenjava in predvsem višja cena za nič, če že na zunaj in v tehničnih specifikacijah ni omembe vrednih sprememb? Canon je odkar ga spremljam (l. 1974) vedno znal kaj inovativnega dodati in včasih, tudi uspešno prodati manj zanimivo tehnologijo. Tu so za vse japonske proizvajace foto opreme guruji. Pri EOS 700D so dodali zgolj marketinško inovacijo s spremembo številke, katero pa očitno zahodni trg sprejema. Vzeli so jim prejšnjo kamero, dobili pa samo novo ime in višjo ceno.
Ni kaj, hehe. Canon zna! Če ni inovacije v tehnologiji, jo narediš v marketingu in vsem trgom z različno ceno prodaš enako tehnologijo. Lahko rečemo, kdor ima več, naj plača več!

 

Ohišje

Canon EOS 700D je povsem enakih mer kot predhodnica EOS 650D 133x100x79mm. Je pa za 5g težja. Zdaj je teža ohišja 575g z baterijo. Ohišje je iz trpežnih in trdnih plastičnih mas. Matirana plastika in za ta razred kamer veliko gume s poudarjam, novo obliko odtisa, da kamera ne drsi iz roke, si zaslužijo pohvale.
Pridemo pa do naslednjega kompromisa. Za moške roke je kamera EOS 700D lahko tudi premajhna in vedno dobimo tisto željo po več. Po drugi strani pa ima manjše ohišje svojo prednost in marsikateri uporabnik profesionalnih velikih ohišij na hobi fotografiranje raje vzame manjšo in lažjo kamero. Torej, za naprednega fotografa manjše ohišje EOS 700D ne bo zadovoljivo kot prva kamera. Za hobi fotografe, predvsem ženske roke in vse tiste, ki žele manjšo ohišje in težo, pa bo še kako dobrodošlo. Za tiste, ki želijo v dimenzijah še manjšo kamero in v kakovosti ohišja in tehniki celo malo bolj napredno, je na voljo EOS 100D (test).

 

Hitrost delovanja

Vklop kamere izvršimo preko stikala ob vrtljivem gumbu za programe. Najprej se opravi funkcija samočiščenja tipala. S tem pridemo do možnosti prvega posnetka šele po dobri sekundi. Če želimo takojšnji zajem slike po vklopu, lahko preko menija avtomatski vklop čiščenja izklopimo in s tem je kamera hitreje pripravljena na zajem slike.
Z nastavitvami se lahko hitro spoznamo in preko izbirnih gumbov enostavno in hitro nastavimo želene nastavitve. Avtomatsko ostrenje, procesiranje slike, hitrost zaporednega proženja, tipalo z 18M točkami so lastnosti, ki ostajajo enake glede na prejšnji model EOS 650D. S kamero EOS 700D se da izredno hitro delovati in s svojimi 5 posnetki v sekundi zna zadovoljiti tudi tiste hobi fotografe, ki želijo večkrat delovati v zaporednem fotografiranju.

 

Baterija

Baterija ostaja enaka kot je bila že v EOS 550D/600D/650D. Li-Ionska LP-E8 nudi še vedno dovolj zmogljivih 1120mAh, obenem je kamera zelo zmerna pri porabi energije. S polno baterijo sem lahko deloval cel dan, posnel v RAW, JPEG in video zapisu preko 20GB podatkov, uporabljal zaslon za pregled in stabilizacijo slike. Samo še popotnim fotografom priporočam, da imajo vedno s seboj še napolnjeno rezervno baterijo. Večini bo ena baterija brez težav zagotavljala celodnevno fotografiranje. Iz lastnih izkušenj vem, da mi za celodnevno fotografiranje in video snemanje na potovanju zadovoljuje ena baterija. Rezerva pa je vseeno vedno z menoj.

 

Pomnilna kartica

Canon EOS 700D ima eno režo za SD pomnilno kartico. Poleg hitrih in zmogljivih SDHC je možno uporabiti najnovejše SDXC. Priporočam, da v EOS 700D uporabljate pomnilne kartice z možnostjo zapisa vsaj 30MB/s, da se vam video zapis ne bi ustavljal zaradi premalo hitre kartice. 18M točk in možnost polnega HD zapisa to potrebujeta.

 

Nastavitve na kameri

Na kameri imamo 23 gumbov. Začetnemu fotografu se lahko sliši veliko, naprednemu malo. Toda EOS 700D je namenjena začetnemu in naprednemu hobi fotografu, ki si želi uporabljati kamero DSLR. Za oboje pa ima po mojem mnenju Canon najboljšo rešitev. Če ste še neizkušeni in uporabljate predvsem zeleno (popolno) avtomatiko ali slikovne avtomatike, potem večina gumbov niti nima funkcije delovanja. Enostavno so izklopljeni in neizkušen fotograf tako ne more "pokvariti" nastavitev.

Za bolj izkušene, ki prestopijo v kreativne nastavitve P, Tv, Av ali M, pa gumbi oživijo. Več o programskih nastavitvah v članku na e-Fotografija.si - Fotografija na dopustu

Sam menim, da je ta način uporabe kamere odličen. Kamere drugih proizvajalcev omogočajo tudi v popolni avtomatiki prenastavljati načine izbire ostrenja, merjenja svetlobe, korekture bele barve, menjati točke ostrenja, itd. Toda iz prakse na tečajih e-Fotografija in drugje,  še kako dobro vem, da, če začetni uporabnik kamere DSLR deluje pod zeleno ali slikovno avtomatiko, potem bolje, da ostale funkcije niso na voljo, saj jih niti ne razume. Tisti, ki že pozna osnove in izkorišča kreativne programe P, Tv ali Av pa ve, da takrat dodatne nastavitve še kako pridejo prav in jih tudi zna uporabiti.

 

Iskalo

Je svetlo, z informacijami o točkah ostrenja (9 točk), času osvetlitve, zaslonki, korekturi osvetlitve, občutljivosti in številu posnetkov, ki jih lahko zaporedno zajamemo. Vse informacije so vidne samo pri uporabi programov P, Tv, Av in M.

Iskalo omogoča pogled na 95% motiva, kar pomeni, da boste zajeli na tipalo še kakšen mm več kot vidite skozi njega. Povečava slike je za ta razred standardna 0.85x, vendar malenkost manjša kot je bila pri EOS 550D, 0.87x.

Desno od iskala je manjši nastavitveni gumb za dioptrijo. Zanimivo, koliko uporabnikov fotokamer niti ne ve, da ta možnost obstaja in fotografira celo z neostrino v iskalu. Nad iskalom je IR dioda, ki ob zatemnitvi ugasne zaslon. Ta funkcija je zelo dobrodošla, saj, ko obraz približamo iskalu se zaslon ugasne in s tem močna svetloba ne moti pogled skozi iskalo. Marsikdo ni prebral navodil in mu je moteče, ko gre z roko mimo IR diode ter se zaslon ne predvidoma ugaša.

 

Zaslon

Če je bil Canon dolga leta tisti, ki ni nudil najvišje tehnične kakovosti zaslonov, je z zadnjimi kamerami drugače. Že predhodnica EOS 550D je imela tri palčni zaslon zadnje generacije s kar 1.040.000 točkami. Enak je ostal tudi v EOS 600D vendar s to bistveno razliko, da je vrtljiv in s tem krepko bolj uporaben pri video snemanju. Pri EOS 650D so poleg novih premazov za trdnost dodali še občutljivost na dotik. Na EOS 700D je enak zaslon.

Ob pregledu fotografij, le te lahko s prsti povečujete ali izbirate naslednje. Na zaslonu je možen zelo dober pregled ostrine, detajlov kot tudi pogled na sliko pri močni svetlobi.

Preko zaslona imamo vse glavne informacije glede zajema slike, kot funkcije preko obsežnega menija. Meni je na prvi pogled opazno spremenjen glede na starejše modele (zgornje ikone), toda funkcijsko ostaja enak in v celoti isti kot na EOS 650D. Še ena opažena manjša tehnična razlika. V LiveWiev načinu ogleda motiva je pri EOS 700D osveževanje s 60/fps (EOS 650D - 30/fps).

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com