Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Canon EOS 700D (Rebel T5i) / Klon z višjo ceno

Avtor:Matjaž Intihar
14.11.2013 10:53
Stran:

Meni za hobi fotografa

Še ena dobra lastnost, ki jo Canon nudi v večini fotokamer DSLR. Dokler nisi izkušen je preveč funkcij celo moteče in marsikomu daje dvom, celo strah zakaj toliko nastavitev. Zato v zeleni avtomatiki, ali pri uporabi slikovnih programov, Canon v meniju skrije polovico funkcij. Le zakaj bi bile na voljo, če v glavnem še neizkušenega fotografa samo motijo in begajo.
Za izkušenega hobi fotografa pa celoten meni ob uporabi kreativnih programov P, Tv, Av in M oživi. Tako lahko vsi, začetni in napredni fotografi pridejo na svoj račun.

Ob uporabi zelene avtomatike in slikovnih programov je izbira funkcij preko menija omejena. S tem ima začetni hobi fotograf manj težav, predvsem se ne ustraši kopice nastavitev. V zgornjih funkcijah izbiramo ločljivost; vklopimo/izklopimo zvok ob potrditvi nastavitev; možnost proženja, če tudi ni kartice v kameri (to funkcijo hobi fotografipustite izklopljeno, da ne boste fotografirali v prazno); nastavljamo čas pred ogleda slike po posnetku; kamera sama popravi ob procesiranju posnetka napake objektiva (za vse novejše objektive je funkcija delujoča, ob vstopu v to oknu se vam pokaže kateri objektiv uporabljate); redukcija rdečih oči (če ne fotografirate v temnih prostorih z bliskavico imejte to funkcijo izklopljeno, v nasprotnem primeru kamera rabi več energije in pred odprtjem zaklopa naredi bliskavica par predbliskov).

(Članek na e-Fotografija.si - Efekt rdečih oči / Oko in bliskavica)

 

Meni za napredne fotografe

Sem že omenil? Meni v EOS 700D je enak kot v EOS 650D. Kdor želi in zna, lahko EOS 700D uporablja za zelo širok spekter delovanja.

Ob izbiri kreativnih programov P, Tv, Av, M dobimo polni meni z obilo funkcij, ki lahko dobro služijo naprednemu fotografu.

Za po kakovosti najboljše zaslone in vse tiste, ki fotografije radi izpisujete v najvišji kakovosti preko tiskalnikov ali izdelujete profesionalne fotoknjige, je dobrodošla nastavitev Adobe RGB. Za hobi fotografa bo pravilna izbira sRGB. Članek na e-Fotografija.si - Barvno upravljanje

ALO (Auto Lighting Optimizer). Ko fotografirate močno kontrastne motive, je portret v proti svetlobi, ste na močnem soncu in je veliko senc, potem vklopite to nastavitev. Kamera ob pretvorbi podatkov posvetli temne dele motiva. Večji so kontrasti, močnejšo funkcijo izberete. Vsi tisti, ki fotografije obdelujete z naprednimi računalniškimi programi, pa to funkcijo lahko bolj kakovostno opravite z njihovimi filtri. Recimo Shadows/Highlights v Photoshop. Nasvet iz članka na e-Fotografija.si - Fotografija na dopustu

V tem oknu lahko izklopite/vklopite samočiščenje tipala (v osnovi je funkcija vklopljena, na zaslonu se ob vklopu kamere pokaže znak za delovanje); možna je direktna vključitev samočiščenja senzorja in v funkciji "Clean manualy" se odpre zaklop, da lahko s posebnimi čopiči očistimo tipalo (zaklop se zapre šele po izklopu kamere). Članek na e-Fotografija.si - Prah na tipalu (večina današnjih kamer kot tudi EOS 700D imajo že samočiščenje tipala, ki manjše prašne delce odstrani iz tipala).

Če delujete z močno zaprtimi zaslonkami f/16 ali več in imate prah na tipalu, lahko naredite testni posnetek in kamera bo sama popravila napake od vidnega prahu na sliki.
Canon EOS 700D omogoča Auto ISO nastavitev v kreativnih programih. Pod to funkcijo sami določimo do katere meje visoke občutljivosti še samostojno deluje izbira občutljivosti.
Članek na e-Fotografija.si - Kakšen ISO? / Fotografiranje v slabih svetlobnih pogojih (Canon EOS 700D že krepko presega kakovost najboljših fotografij iz fotokamer tega članka)

Resize. Že posnete fotografije lahko pomanjšamo ali izrežemo. Ob pregledu fotografij imamo možnost izbrati in zakleniti želene fotografije (Protect) katere ne morete izbrisati s funkcijo Delete (možno s funkcijo Format). Samo določene fotografije lahko označite in jih izbrišete iz kartice (Erase images). To funkcijo uporabite samo v primeru, če vam primanjkuje prostora na pomnilni kartici. Zakaj bolje izbrati funkcijo FORMAT in kdaj? Nasvet iz članka na e-Fotografija.si: Osnovne nastavitve menija!

Slike lahko rangiramo (1 do 5*). Napredni fotograf si za kontrolo pravilno osvetljenega posnetka zna pomagati s prikazom histograma na zaslonu.
Članek na e-Fotografija.si - Histogram (Iskanje idealne osvetlitve)

Ko fotografije prenesete na trdi disk računalnika, pred ponovnim fotografiranjem uporabite funkcijo Format. Zakaj funkcija Format in ne Delete?

Možna je nastavitev svetlosti zaslona. Za dobro hitro oceno kakovosti posnetka priporočam, da zaslonu ne menjate moči svetlosti.

Vklop/izklop možnosti predogleda motiva preko zaslona, vklop linij za prikaz tretjin in v AF mode možnost hitrega ostrenja na način kot pri zajemu fotografije "Quick mode". V tem načinu se dvigne zrcalo in kamera meri ostrenje preko klasičnega AF tipala. Druga možnost ostrenja je preko tipala (počasnejše ostrenje, vendar kontrolirano a v filmu se sliši zvok vrtenja motorčka v objektivu, če le ta nima USM tihega, hitrega motorčka) in vključitev možnosti ostrenja z razpoznavanjem obraza.

Širok izbor lastnih nastavitev. Možnost prenastavitve nam bolj pomembnih lastnosti (Custom Function).

Možen vpis avtorja in avtorskih pravic, ki se nato vpišejo k vsaki sliki v EXIF datoteko.

Lastna izbira nastavitev tonskih nastavitev (Picture Style). Canon nima nastavitve Vivid, kot jo poznamo iz drugih kamer. Preko lastne nastavitve User. lahko sami dodate saturacijo, kontrast, ostrino in dobite enak efekt. (Fotografija na dopustu - osnovni nasveti)

Canon EOS 700D ima zaslon občutljiv na dotik in pri pregledu fotografij lahko to funkcijo uporabljamo.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com