Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Canon EOS 700D (Rebel T5i) / Klon z višjo ceno

Avtor:Matjaž Intihar
14.11.2013 10:53
Stran:

Funkcije za HOBI fotografe (rokovanje s kamero)

Kot že omenjeno. Preko avtomatskega programa, slikovnih programskih rešitev in z omejeno možnostjo premika funkcij preko gumbov, nudi EOS 700D hobi fotografom enostavnost uporabe. Lahko zapišem prava "trotel ziher" uporaba, dokler delujemo pod zeleno ali slikovno avtomatiko. Kamera nas sama vodi do tehnično korektnega posnetka. Da neizkušeni hobi fotograf ne bi nastavili kaj narobe, EOS 700D omogoča prenastaviti zgolj par funkcij, pa še te v glavnem preko menija.

Ob preklopu na programsko izbiro se na zaslonu izpiše, zakaj je programska izbira namenjena. Pri uporabi zelene avtomatike in slikovnih programov lahko vplivamo samo na dve funkciji. Ločljivost in zajem z enim ali 5 posnetki v sekundi. Do premika funkcij pridemo z gumbom Q na zadnjem delu kamere. Vidimo tudi stanje baterije in za koliko posnetkov je še prostora na pomnilni kartici.

 

Funkcije za napredne fotografe (rokovanje s kamero)

Ob uporabi kreativnih programov P, Tv, Av in M, katere uporabljajo napredni fotografi, vsi gumbi na kameri kot funkcije preko menija oživijo. S tem se odpre možnost prenastaviti kopico nastavitev, ki lahko pridejo prav naprednemu fotografu. Gumbi so enostavno berljivi, dovolj veliki za hitro in natančno kontrolo. Za več, bo napredni fotograf pogrešal še kakšen nastavitveni gumb na sami kameri. Vendar so glavni vedno pri roki, vstop v meni in iskanje funkcij preko njega pa je enak kot v Canon kamerah DSLR višjih razredov. Glavne dodatne funkcije za prenastavitev so dosegljive preko zaslona na dotik.

Pri uporabi kreativnih programov imamo možnost prenastavljati vse možne funkcije. Več nastavitev lahko še hitreje prenastavljamo s pritiskom na funkcijske gumbe. Korektura osvetlitve je možna od -/+ 5 EV.
Hitra izbira občutljivosti (ISO) je preko gumba ob prožilcu. Na zadnjem delu kamere imamo še možnost hitre izbire korekture osvetlitve (+/-), oziroma izbiro zaslonke, ko delujemo v načinu M. Z gumbom WB pridemo do izbire korekture bele, AF za nastavitev načina ostrenja, sledi možnost nastavitev korekture slike preko že izbranih rešitev (Picture Style) in možnost izbire enega ali več posnetkov oziroma samoprožilca ali vklop vrvičnega prožilca). Naj omenim še enkrat, da ti gumbi ne delujejo pri uporabi zelene avtomatike ali v slikovnih programih.

Povsem desno je gumb za izbiro točke ostrenja (vse o AF ostrenju!). Zraven je gumb za zaklenitev parametrov merjenja svetlobe.

Gumb za vklop predogleda slike (Live View), oziroma, če smo v programski nastavitvi za video, za vklop snemanja. Ob iskalu je vrtljiv gumb +/-, s katerim nastavljamo dioptrijo za oster pogled na motiv.

 

Ostrenje AF / ročno

Avtomatsko ostrenje je hitro in natančno. Začetni hobi fotograf, ki uporablja zeleni in slikovne programe je po eni strani lahko omejen, ker kamera v teh nastavitvah omogoča ostriti samo preko vseh točk. Toda so si dovolj blizu, da ne bi smelo biti preveč zgrešenih posnetkov glede ostrine. Tudi, če kamera konkurenčne kamere omogočajo prenastaviti točke v teh programskih nastavitvah, ti fotografi vseeno uporabljajo za ostritev vse točke ali pa nevede prestavijo točko in niti ne vedo kje kamera ostri. V kreativnih programih si preko desnega zgornjega gumba izberite ostrenje preko centralne točke in, če želeni del ostrega motiva ni v centru slike izkoristite način rekompozicije.
Ročno ostrenje je s kamero EOS 700D možno, vendar nam vse vgrajene medlice v današnjih kamerah DSLR ne omogočajo najboljše kontrole. Zato se v veliki večini primerov naslanjamo prav na AF način ostrenja.
Priporočam branje in nasvete iz članka o težavah avtomatskega ostrenja (vse o AF ostrenju!).
Da je pri video snemanju ostrenje tiho in brezstopenjsko poskrbijo novi objektivi STM. Lepo zvezno, brez agresije v hitrosti kot USM motorji popeljejo leče v ostrino. Članek, Canon AF motorni načini ostrenja.
Da EOS 700D ne bi proizvajalca stal preveč, so ostrenje za video način povzeli zopet od kje? Od EOS 650D. EOS 100D je prišla na trg istočasno kot EOS 700D in v njo so že dodali ostrenje preko novega hibridnega CMOS AF II tipala z dvojno plastjo. Enako tipalo in AF je tudi v EOS 70D. Ja no, očitno bo kmalu zunaj EOS 750D.

 

Delovanje z bliskavico

Bliskavica na kameri je lahko odličen pripomoček za doosvetljevanje motiva (Portret, Kontra luč, Fleš). Ob slabi svetlobi pa zgolj za to, da zajamemo motiv, saj kakšne večje kontrole svetlobe razen korekture moči bliska s to malo direktno bliskavico ni. Odlično jo lahko izkoriščamo pri dnevni svetlobi, ko želimo doosvetliti sence na portretih ali drugih bližnjih motivih.
Z dodatno bliskavico kot Canon Speedlite 430EX II, smo lahko že bolj kreativni. Imamo tudi možnost brezžičnega proženja zunanje bliskavice.

Canon EOS 650D omogoča brezžično delovanje z bliskavico.

 

Canon EOS 700D in HOBI fotografi

Redko katero kamero DSLR bi lahko dal bolj v kalup HOBI. Ima točno vse tisto kar HOBi fotograf potrebuje. Od enostavnih rešitev za zajem, kot kreativne možnosti. Obenem še dokaj hitre možnosti nastavitev glavnih potrebnih kreativnih funkcij, da bo že tudi izkušeni hobi fotografij s kamero lahko povsem zadovoljen.

 

Canon EOS 700D in NAPREDNI fotografi

Kamera je tako zmogljiva, da bo lahko zadovoljiva tudi za NAPREDNE fotografe, ki ne želijo dati več za kamero višjega razreda, recimo EOS 70D ali EOS 7D, oziroma bi si jo izbral kot drugo kamero.

 

Canon EOS 700D in PRO fotografi

Profesionalni fotograf jo bo znal še kako dobro izkoristiti. Ne bo pa to njegova kamera za resne namene. Brez težav pa je lahko dobra alternativa za drugo, oziroma rezervno kamero.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com