Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

 

Canon EOS 7D / e-Fotografija Test

Avtor:Matjaž Intihar
02.01.2011 12:04
Stran:

 

Uporabniška vrednost kamere glede na ceno

V naših Canon PRO trgovinah se uradna cena za ohišje giblje okoli 1600 evro. Večini fotografov je lahko že meja 1000 evro za ohišje in osnovni objektiv preveč. Vendar kamera je namenjena tistim, ki želijo in potrebujejo več in so za to pripravljeni odšteti več. Po drugi strani pa je Canon v EOS 7D dodal več novih tehničnih rešitev, da menim, da je glede na konkurenco kamera še celo poceni. Točke vsekakor niso vse. Toda, če jih že je več in to prinese še kakovostno sliko, se jih noben ne želi odreči.
Hobi fotograf, ki si zmogljivo kamero želi, bo z EOS 7D dobil več kot bo še nekaj časa potreboval. Napredni fotograf je dobil z EOS 7D popolno orodje tudi za kakovostne velike povečave, predvsem pa zelo univerzalno kamero v vseh pogledih. Od ohišja, hitrosti, točk, kakovosti pri visoki občutljivosti, kopico uporabnih lastnih nastavitev ter kakovosten video zapis.
Profesionalec pa končno manjšo kamero, ki mu še vedno nudi robustnost, hitrost in kakovost. Zato menim, da je trenutno EOS 7D tista kamera, ki za želeni denar nudi in tudi omogoča največ. Torej Canon uporabniki in tisti, ki ste prepričani za to znamko. Dobili ste zelo univerzalno kamero, katero ste želeli tisti hobi fotografi z globljim žepom, napredni, ki potrebujete tudi tehnične prednosti in profesionalci, ki bi za manj denarja radi imeli dodatno zmogljivo delovno orodje!

Sam sem kamero EOS 7D dodobra preizkusil na e-Fotografija foto eksotični delavnici na Baliju. Zaščiteno ohišje mi je še kako prav prišlo pri fotografiranju v visoki vlagi, vročini in ob morju na peščeni plaži.

 

Zaključna beseda

Ob predstavitvi kamere EOS 7D niti nisem bil pozoren, da lahko ta kamera nudi kaj več. Mnogim se je postavljalo celo vprašanje, ali so enostavno zamenjali EOS 50D. Toda zakaj toliko denarja za kamero, ki zamenjuje nekaj, kar stane krepko manj. Vedno pa je tako, da samo tehnični podatki ne povedo veliko. Za 18M točk sem sam menil le zakaj toliko, saj bo še več šuma v visoki občutljivosti. Kaj bo naprednemu fotografu tako močno zaščiteno ohišje in hitrost, če AF ni prenešen iz nove EOS 1D MkIV...

Vendar pa mi je že po prvem srečanju s kamero nekaj novih nastavitev in meni dalo vedeti, da so v tej kameri predstavili več novosti, kot do sedaj v dveh letih v vseh svojih kamerah. Zahtevni napredni in profesionalni fotograf bosta v tej kameri hitro našla nove prednosti in tiste možnosti, ki še kako lahko olajšajo fotografiranje. Predvsem pa je pomembno, da so pri tako velikem številu točk in hitrosti procesiranja ohranili kakovost slike tudi pri visoki občutljivosti. Obenem so dodali še sistem brezžičnega proženja in nastavitve zunanjih bliskavic, natančno kalibracijo za 20 objektivov, možnost popravka optičnih napak že v fazi procesiranja širši paleti svojih objektivov, kontrolo svetlih delov na motivu in popravek prekontrastnih, RAW/JPEG gumb, spot fokus, avtomatsko spremembo fokusnih točk v horizontalnem in vertikalnem držanju kamere, merjenje svetlobe z lastim tipalom na način oddaljenosti in barvnih tonskih vrednosti, zaslon z majhnim odbojem, iskalo z odlično povečavo in s tem pogledom na motiv...

Po daljšem druženju s kamero sem nad EOS 7D navdušen. V tem času sem uporabljal tako Nikon D300s, kot EOS 5D MkII. V primerjavi z EOS 7D, obema manjka marsikaj na podlagi tehničnih rešitev in ju je EOS 7D že krepko prehitela. Proti koncu leta bo dve leti od predstavitve EOS 5D MkII, torej se nova tehnologija iz 7D še letos seli v Canon kamero polnega 35mm formata. Nikon je šele pred pol leta predstavil D300s, tako da pri njih še ni kmalu pričakovati kamero, ki nudi največ s tipalom APS-C. Bo pa še letos predstavljena zamenjava za polnoformatno D700.
Še sam marsikdaj rečem ali res rabimo toliko novosti v kameri. Niti ne, fotografijo se je zajelo in se še da s kartonasto škatlico in luknjico, skozi katero pada svetloba na medij, ki bo zajel svetlobo. Vendar nam kamere z novimi tehničnimi rešitvami dajo vedeti, da bomo tudi v drugih kamerah kmalu dobili več. In menim, da je prav EOS 7D pokazala nov mejnik. Nikon uporabnikom predvsem kaj lahko še pričakujejo, saj uporabniki fotokamer višjih razredov z več objektivi le neradi zaradi trenutne tehnične pravlade menjajo sistem. Olympus, Pentax in Sony uporabniki, ki želijo več in se spogledujejo po kamerah dveh najbolj naprednih podjetij v višjih razredih, pa lahko v EOS 7D najdejo tisto, kar se že dolgo sprašujejo. Menjati ali ne, to je sedaj vprašanje?

Po preizkusu, mi je kar malo žal, da je treba kamero vrniti in uporabljati nove za naslednje preizkuse. Ker grem v naslednjih mesecih na zanimive e-Fotografija foto eksotične delavnice, Norveška, Bali, Toskana, Namibija in mi je EOS 7D glede uporabniške vrednosti, kakovosti in delovanja dala nova merila nisem prepričan, če ne bom s seboj poleg drugih kamer, ki jih bom preizkušal vzel še EOS 7D.


Rumene pike v tabeli kažejo po mojem mnenju mejne vrednosti, ki so še zadovoljive za določeno uporabniško vrednost.


Primerjava v e-Fotografija tabeli s kamerami hobi in naprednega razreda, ki so že preizkušene.
(za prenos večje slike klikni na sliko)


Primerjava v e-Fotografija tabeli s kamerami naprednega in PRO razreda, ki so že preizkušene.
(za prenos večje slike klikni na sliko) 

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com