Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Canon EOS 7D / e-Fotografija Test

Avtor:Matjaž Intihar
02.01.2011 12:04
Stran:

 

Nastavitve na kameri

Za Canon uporabnika je skoraj vse znano. Če šele vstopate med uporabnike Canon fotokamer pa se bo treba na funkcije gumbov še navaditi. Kar 29 gumbov omogoča množico nastavitev. Nekaj je novih, drugače postavljenih oziroma tudi sama nastavitev gumbov kaže, da je kamera namenjena tudi najbolj zahtevnim.

 

Iskalo

Canon je naredil tudi tu nov napredek. 100% pogled na motiv in 1X-na povečava s 50mm objektivom. Tako imamo kljub kameri z manjšim tipalom neverjetno odličen pogled na motiv. Lahko rečem, najboljšega v razredu kamer s "crop" tipali. Kamere polnega 35mm formata (FF) imajo še vedno širše iskalo, kar omogoča predvsem lažji pogled na motiv in samo izostritev v slabših svetlobnih pogojih.


Ob prizmi je majhen LCD zaslon, ki projicira različne možnosti postavitve linij in točk, ter drugih informacij. Preko menija lahko vklopimo ali izklopimo različne možnosti prikaza v iskalu. Lahko imamo stalno vklopljene vse ostritvene točke, jih popolnoma izklopimo, vklopimo linije za poravnavo, prikažemo samo območje spot merjenja svetlobe okoli izbrane točke ostrenja, vklopimo vertikalne in horizontalne točke (Dual-Axis Electronic Level), ki nam kažejo pozicijo kamere in na ta način lažje kontroliramo horizont (funkcija je možna tudi preko TFT zaslona)... Izbiramo lahko tudi osvetljenost (standardno so sive) izbranih točk ali linij. Lahko je izklopljena, stalno vklopljena, ali osvetlitev (rdeče) prepustimo avtomatiki, ki ob slabi svetlobi vklopi rdečo osvetlitev.V spodnjem delu zaslona pa so vidne vse klasične informacije od stanja baterije, nastavitev za osvetlitev, ter možno število posnetkov v seriji.


Levo prikaz vseh vidnih linij in točk, desno prikaz polja za ostritev in merjenje svetlobe po celotni površini v 63 poljih. Canon je v kamero EOS 7D dodal nov način merjenja svetlobe in ostritve. Sistem iFCL (Focus Colour Luminance) samodejno meri oddsljenost, barve in osvetljenost na 63 točkah preko dvoplastnega tipala. Torej sedaj tudi Canon meri svetlobo s pomočjo razpoznavanja barv in ostritve. Zanimivo bo primerjati točnost osvetlitve s pionirskim in odlično preizkušenim Nikon sistemom s 3D RGB CCD tipalom.

 

Zaslon

Neverjetno, tudi tu Canon ni »šparal«. Do sedaj so bili z zasloni vedno zadnji v novostih. Tri palčni zaslon z 920.000 točkami je enak kot v EOS 1D MkIV. Kar pomeni, da tudi ta zaslon nudi novo zaščito za odboje svetlobe in s tem boljši pogled na samo sliko.


3 palčni zaslon II. generacije ima močno zmanjšan odboj. Odstanili so zračno plast med zaščitnim slojem in tekočimi kristali. Razlika ob pogledu na sliko prejšnjih kamer je očitna. Enak zaslon je tudi v kameri EOS 1D MkIV.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com