Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

Canon EOS 7D / e-Fotografija Test

Avtor:Matjaž Intihar
02.01.2011 12:04
Stran:

Video zapis

Canon je trenutno vodilni v kakovosti video zapisa. Nudijo polno HD ločljivost 1920x1080 točk, odličen zapis tudi v slabih svetlobnih pogojih, možnost nastavitve hitrosti zapisa 30, 25 in 24 sličic v sekundi. V polovični HD ločljivosti celo 60 in 50 sličic v sekundi. Možna je avtomatska kot ročna kontrola osvetlitve. V avtomatski lahko nastavimo korekcijo osvetlitve.
V enem celotnem zapisu lahko snemamo cca. 12 minut, oziroma do 4GB zapisa. Nato se snemanje ustavi in ob pritisku na gumb Start/Stop se snemanje zopet začne. V eni minuti se v polni ločljivosti na kartico zapiše cca. 330MB podatkov. Med snemanjem videa lahko tudi fotografiramo. Za cca. 1 sekundo se izgubi video zapisa, zajamemo pa lahko v tem času fotografijo polne ločljivosti 18M točk. V vročih razmerah se zaradi pregrevanja tipala lahko snemanje prekine že prej kot po 12 minutah. Sam sem posnel več kot uro video zapisa v močno vlažnih in vročih razmerah na Baliju. Težav z zaustavitvijo zapisa ni bilo.


Posneto med snemanjem video zapisa. V video se sliši niti ne preveč glasen "umetni" klik. Tisti delček filma izrežemo in gledalec niti ne bo opazil, da manjka del kadra.

Omenim naj še, da je zapis zvoka preko mikrofona v kameri odličen. Kameri bi lahko dodali samo še korekcijo moči snemanja, kot poznamo v kamerah serije G, saj v izrazitem močnem hrupu (nočni lokali) pride do nezmožnosti dobrega zapisa.
Zaradi načina držanja težke kamere v iztegnjenih rokah in gledanje na motiv preko zaslona se nam začne slika kaj hitro tresti. Zelo priporočljivo je, da s kamero snemamo s pomočjo stativa. Ob premiku kamere na drug del motiva ali pri uporabi zuma, je treba ročno ostriti. Kar pa je kljub odlični ostrini zaslona težavno in je kar precejšen del zapisa lahko neoster. Še toliko hitreje, če delujemo pri daljših goriščnicah. Tudi tu se je bolje posluževati pravih video tehnik in snemati v kratkih v naprej pripravljenih kadrih, ali si kasneje v računalniški pripravi video zapisa vzeti več časa.
Kakovost zapisa video zapisa je s kamero EOS 7D odlična.

HD video zapis s kamero Canon EOS 7D na YouTube


Za ogled klikni na sliko

 

Originalni MOV video zapis v polni ločljivosti 1920x1080 točk s kamero Canon EOS 7D.
dolžina filma 5 sekund, velikost datoteke 34.8MB, ...PRENESI

Originalni AVI video zapis v polni ločljivosti 1280x720 točk s kamero Nikon D300s.
dolžina filma 8 sekund, velikost datoteke 17MB, ...PRENESI

V primerjavi s Canon, video zapis v Nikon kamerah še ni tisti pravi. Pozna se, da je Canon že desetletja prisoten v video zapisu. Razlika v zapisu ne gre manjše ločljivosti zapisa ampak same kakovosti. Tudi v dobri dnevni svetlobi je slika z D300s z več zrnatosti in premalo zasičenimi barvami. V slabih svetlobnih pogojih se pri D300s opazijo plavajoče črte, ki se skozi cel zapis kadra peljejo navzgor (test Nikon D300s), kar je lepo vidno v zadnjem delu filma pri harmonikarju.

 

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com