Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Canon PowerShot G11 – profesor med kompakti

Avtor:Matjaž Intihar
30.10.2009 10:51
Stran:

Delovanje v praksi

Fotokamera ima ob nakupu priložen USB in AV kabel, baterijo NB-7L, polnilec, trak za okoli vratu in CD s programsko opremo, ki jo bomo vsaj na začetku potrebovali, če bomo želeli obdelovati RAW datoteke.

Ob prvem stiku kamere v roko se Canon uporabnik v trenutku znajde s kamero. Kljub temu, da ima več gumbov kot ostale kamere pa se prav vsak uporabnik hitro seznani z G11 saj so gumbi veliki in pregledni.

Na prednjem delu kamere je objektiv (5-kratni zum) z goriščnimi razdaljami od 6.1 do 30.5mm (ekv.35mm 28 ��" 140mm). Svetlobna moč objektiva je od f/2.8 v širokem kotu do f/4.5 v tele območju. Objektiv nam nudi optično stabilizacijo slike (IS), ki nam pri goriščnici 30,5mm (ek.35mm 140mm) omogoča iz roke fotografirati tudi pri 1/10sek.

Levo pod objektivom je gumb s katerim odpremo zaporo za obroč okoli objektiva, za katerim se skriva nastavek za dodatne predleče.


Meni je oblikovn enak, kot v preostalih Canon kompaktnih kamerah, tako, da je vsak uporabnik Canona od prvega stika z najnaprednejšim kompaktom - G11 - vešč uporabe le-tega.


V prvem zavihku lahko nastavljamo različne parametre, ki bodo imeli vpliv na samo delovanje fotokamere in njene parametre.

Nad objektivom je bliskavica, vhodna stran optičnega iskala, dioda za doosvetlitev motiva v slabih svetlobnih pogojih in s tem lažje ostrenje. Tej diodi je potrebno posvetiti še stavek ali dva. Tako močne pomožne osvetlitvene lučke, še nismo zasledili v fotokamerah. Tudi v popolni temi, kamera s pomočjo te lučke izostri motiv oddaljenosti meter in več. Do sedaj je bilo s kompaktno kamero to praktično nekaj nedosegljivega. G11 te meje postavlja na novo raven.

Na levi strani kamere je samo zvočnik, na desni vratca za katerimi je USB, HDMI in DC vhod.

Zgornja stran kamere je zapolnjena z gumbi. No vsaj izgleda tako, saj je kamera v tem višjem kompaktnem razredu med manjšimi. Da kamera nudi nekaj več nam kaže že prvi vrtljivi gumb na levi strani zgornjega dela kamere. Preko tega gumba lahko hitro spreminjamo EV stopnjo od -2 EV do +2 EV. Naprednemu fotografu je sprememba EV stopenj večkrat zelo dobrodošla in uporabna. Zato je hitri izbirni gumb na kameri serije G zelo dobrodošel. Desno od gumba je nastavek za zunanjo bliskavico, ki tudi kaže, da kamera G11 ostaja v skupini kompaktnih kamer z najbolj široko uporabniško vrednostjo. Sledi vrtljivi gumb za nastavitve programskih in scenskih načinov osvetljevanja, kot tudi možnost video zapisa, panoramskega združevanja slik in dveh lastnih nastavitev C (Custom). Pod tem gumbom se nahaja še gumb z večjim premerom s katerim nastavljamo ISO vrednost. Od »Auto« pa vse med vrednostmi ISO 80 in 3200. Povsem zraven gumba sta dve luknjici za katerima je mikrofon. Prožilec je dvignjen nad ohišje, okoli njega je gumb za premik goriščnic, ali povečavo pomanjšavo slike v fazi pregleda že zapisane fotografije. Zadnji gumb služi za vklop/izklop kamere.


Bolje redkost, kot pravilo. V kameri G11 lahko bliskavici nastavimo večino parametrov. Ob priklopu zunanje bliskavice lahko moč bliska prilagajamo ročno.


Kamera preko zaznavanja obraza, avtomatsko zazna zaprte oči. Na to nas opozori z označenim obrazom osebe že prvo sekundo po zajemu posnetka.


Omogočen je tudi RAW zapis

Zadnji del kamere je največje nasprotje od zadnjih treh modelov serije G (G7, G9, G10). Zaslon je ponovno vrtljiv. To zna biti prednost za hobi uporabnike. Resnejši uporabnik, ki bi si želel več robustnosti pa bo zaslon hitreje poškodoval, saj nima zaščitne plastike, ki bi ga varovala pred praskami, ko ni varno obrnjen proti kameri. Zaslon ima ločljivost 461.000 točk, kar ga uvršča med ene izmed najvišje ločljivih v kompaktnih kamerah. Pogled na zaslon je možen tudi pod 170 stopinjskim kotom (že pri G10), tako, da nekako ni bilo potrebe po premičnem zaslonu.

Levo nad zaslonom je gumb za hiter dostop ene izmed pred nastavljenih funkcij. Centralno nad zaslonom je optično iskalo. Fotografu vajenemu pogleda na motiv skozi iskalo bo prišel zelo prav. Je za kompaktno kamero dokaj veliko in svetlo. Svetlo in veliko iskalo nam pride prav fotografiranju v "Quick Shoot" načinu. Ko damo kamero v »Quick shoot« način se nam ugasne predvajanje žive slike na zaslonu ��" torej ne moremo fotografirati preko zaslona. Na zaslonu se izpišejo le vsi parametri kamere. Zaradi tega smo primorani fotografirati preko iskala. Zakaj pa je ta način uporaben?


Celotno kamero si lahko nastavimo po lastnih željah in vse te nastavitve kadarkoli prikličemo z enim gumbom.


Drugi zavihek v meniju. Le-ta ne bo imel direktega vpliva na delovanje kamere in zajem fotografij.

»Quick shoot« dejansko pohitri delovanje fotokamere. Zakasnitveni čas na sprožilcu se prepolovi. Ker procesor ni več zaseden s prikazom žive slike na zaslonu se lahko procesor bolj osredotoči in pohitri ostale senzorje v kameri. Tako kot večina drugih zunanjih iskal ima tudi iskalo v G11 paralakso in želeni motiv ni vedno v centru. Vendar tudi v najbolj ozkem kotu zajema ni prevelika.

Sledi gumb za vklop/izklop pregleda že posnetih fotografij, nato zaklenitev ekspozicije (zvezdica). Sledijo štirje gumbi. Vklop možnosti premika ostritvenih točk (brisanja slike), spreminjanje načina merjenja svetlobe (rotiranje fotografije), dodajanje/izklop funkcij na zaslon v fazi fotografiranja in pregleda slike in na zadnje gumb za vstop v meni.


Vsakemu WB lahko določimo še ton barve, kar preko DISP gumba.


Ob močnem soncu si lahko pomagamo že z vgrajenim ND filtrom, kateri v samo kamero spusti manj svetlobe

Med temi štirimi gumbi je gumb Fn. za vstop med glavne funkcijske nastavitve, nato štirifunkcijski gumb za premik na ročno ostrenje, premik načina delovanja bliskavice, delovanje samosprožilca in vklop makro funkcije. Sledi pa še vrteči gumb, ki nam omogoča hiter premik nastavitev.

Spodnji del kamere nam nudi nastavek za stojalo in vratca za katerimi je Li-Ion baterija ter reža za SD in SDHC kartice.

Ob prvem vklopu kamera deluje povsem enako kot ostale Canon kamere. Nastaviti je potrebno le uro in datum in že lahko fotografiramo.


Čas 1/40, F/4.5, ISO 200, EV 0


Čas 1/1000, F/4, ISO 80, EV 0


Čas 1/125, F/4, ISO 80, EV 0


Čas 1/250, F/4, ISO 80, EV 0

Menu oz. kamera je dobila nekaj dodatne tehnologije v primerjavi z G10, a ta dodana tehnologija bo koristla predvsem tistim, ki se ne poslužujejo fotografiranja v P, A, S in M načinu. Pod to štejemo predvsem "Scene Detection Technology" - avtomatsko zaznavo scene, ki jo fotografiramo (portret, narava, gibanje...), "Motion Detection Technology"- avtomatsko zaznavo premikajčih se motivov, High ISO Auto, ki zna zaradi motion detection tehnologije določiti kako hitro se predmet giblje in po potrebo zviša občutljivost ISO. G11 ima sinhronizacijo bliska kar 1/2000 sekunde. Tudi vgrajena bliskavica je pridobila na moči. V širokem kotu nam omogoča osvetliti motiv kar dva metra dlje kot G10, medtem ko se je v tele območju razdalja povečala za cca. meter.


Čas 1/80, F/4, ISO 80, EV 0 - uporabljen PictureStyle CLARITY


Čas 1/60, F/3.5, ISO 80, EV 0 - uporabljen PictureStyle CLARITY

Kamero v praksi lahko uporabljajo prav vsi začetniki, saj je prepolna z vso najsodobnejšo tehnologijo, ki nam močno olajša pot do dobre fotografije če še nismo seznanjeni z osnovnimi zakonitostmi fotografiranja. Toda tu ne bomo naštevali delovanja v scenskih oz. avtomatskem načinu. Kamera je le namenjena predvsem zahtevnejšim. Tistim, ki vedo kakšne nastavitve v danem trenutku uporabiti, želijo kar največ izvleči iz fotografije, ne želijo nositi velike DSLR kamere, da o dodatnih objektivih ne govorimo. Torej G11 je kamera, ki jo imajo najraje prav profesionalni fotografi za fotografiranje tako v prostem času, kot tudi za fotografiranje po dogodkih in krajih, kjer je vnos kamere večinoma prepovedan.


Čas 1/8, F/2.8, ISO 800, EV 0


Čas 2 sekundi, F/8, ISO 800, EV 0


Čas 0,3 sekunde, F/5.6, ISO 200, EV 0 - čeprav je ISO vrednost majhna, dinamičen razpon ni tako zelo velik, da bi lahko popravil preosvetljene delo na obrazu. Tukaj je največja razlika med kompaktnimi in DSLR kamerami.


Čas 1/20, F/2.8, ISO 800, EV 0 - osvetljeno brez bliskavice - fotografija je sicer nekoliko bolj mehka a šuma praktično ni vidnega


Čas 1/8, F/3.5, ISO 800, EV 0 - osvetljeno brez bliskavice


Čas 1/60, F/4, ISO 800, EV 0

Delovanje v ročnem načinu je zelo podobno rokovanju z boljšimi DSLR kamerami vstopnega razreda. Vse nastavitve nastavljamo preko gumbov na kameri, kar pomeni, da ni zamudnega iskanja po menijih. Odzivnost kamere na sprožilcu je prav tako na ravni vstopnih DSLR kamer. G11 gre zameriti le počasno shranjevanje RAW + L (jpeg) datotek in zelo počasno zaporedno fotografiranje (0,7 slike na sekundo).


Čas 1/640, F/4.5, ISO 100, EV 0


Čas 1/400, F/4.5, ISO 100, EV -0,67


Čas 1/200, F/4.5, ISO 100, EV 0


Čas 1/100, F/4.5, ISO 100, EV +1 - uporabljen PictureStyle CLARITY


Čas 1/1600, F/4.5, ISO 100, EV -0,33


Čas 1/800, F/5,6, ISO 100, EV -1, vklopljena bliskavica


Čas 1/500, F/4, ISO 100, EV 0


Čas 1/1250, F/4, ISO 100, EV -0,67

Kaj je pa tisto zaradi česar je G11 tako želena in pričakovana? To je seveda tipalo, kateremu so ločljivost spustili na razumnih 10 milijonov točk. Naj že kar takoj omenim, da je to prva kompaktna kamera s katero brez težav fotografirate pri 800 ISO, skoraj brez izgube kvalitete. Dosedanjim kameram so vedno povečevali število točk na tipalu. Klub temu, da so bila tipala in algoritmi čedalje boljša se stopnja šuma ni zniževala, saj so bile točke na tipalih manjše in manjše. S prihodom G11 na tržišče pa smo tudi v kompaktnem razredu dobili kamero s katero gremo brez zadržkov fotografirati v slabše svetlobne pogoje in brez bojazni fotografiramo ob vrednosti ISO 800.


Čas 1/400, F/4, ISO 1600, EV +0,67


Čas 1/25, F/3.5, ISO 3200, EV +0,67


Čas 1/80, F/4.5, ISO 800, EV 0


Čas 1/60, F/4.5, ISO 400, EV 0

Pred prihodom G11 v kompaktnem razredu pravzaprav nismo niti razmišljali, da bi nastavili vrednost ISO na več kot 200 ��" če smo potrebovali kvalitetno fotografijo za tisk. S prihodom G11 pa nam je omogočeno, da fotografiramo pri ISO 400 praktično brez izgub na kvaliteti slike. Ni zaznati manjšega dinamičnega obsega ob ISO 400, ni šuma niti ni slika mehka, brez kontrastov. Ohranjenih je večina detajlov in ostrine. Pri vrednosti ISO 800 lahko zapišemo, da bi vidimo nekaj mehčanje fotografije, toda daleč od tega, da fotografija ne bi bila primerna za večje tiskane objave. Barve so še vedno odlično zapisane, šuma ni na zaznati, edino slika je nekoliko mehkejša (manj ostra).  Šele vrednost ISO 1600 je tista meja pri kateri se v slabih svetlobnih pogojih vidi, da fotografija ni več ostra in barvita.

S klikom na spodnjo sliko si lahko ogledate dobrih 10 fotografij v originalni velikosti. (zip datoteka)

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com