Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Canon PowerShot G7 / Test

Avtor:Matjaž Intihar
19.01.2007 18:58
Stran:
 

 

 

Primerjava s kamero Powershot G1

Prav zanimalo me je, kaj zmore nova PowerShot G7 naproti kameri ki je leta 2000 začela pot kamer serije G. Canon powerShot G1 mi je celo v profesionalni fotografiji odlično služila. Z njo sem naredil veliko fotografij za naslovnice revij kot za kataloge, ročnih ur, dežnikov, letakov...

Seveda, danes se v te namene uporabljajo DSLR kamere. A z malo inprovizacije, poznavanja tehnike obdelave slike in vedenja kolikšno kakovost slike potrebuje grafični tisk, se tudi z kompaktno kamero da. To kažejo spodnji primeri posneti leta 2001 z PowerShot G1. Kamera naj ima vsaj možnost ročne nastavitve časa ali zaslonke in možnost uporabe dodatne bliskavice. Mega točke (če le ne delamo plakatov) in kakovost slike (če le ne potrebujejo fotografij za naslovnice luksuznih revij) je postranskega pomena!


 PowerShot G7 in PowerShot G1. Hitro lahko opazimo, da je G7 evolucija G1, ki so jo predstavili leta 2000. Sam sem jo uporabljal že leta 2001. Večja razlika med kamerama je predvsem v hitrosti delovanja. G1 potrebuje skoraj tri sekunde da je po vklopu pripravljena na posnetek. G7 samo še sekundo. Tu je zame bistvena razlika. Ne v mega točkah ali funkcijah. Tudi z G1 se še vedno da narediti spodobno kakovostne fotografije. res pa, da zaradi manjšega števila točk ne v taki povečavi kot z G7.


PowerShot G7 in PowerShot G1. Razlika, ki jo lastniki kamer serije G kar težko sprejmejo. PowerShot G7 je izgubila vrtljiv zaslon.


Kaj je boljše. Vrtljiv zaslon, ali večji? Menim, da je to stvar osebnih potreb fotografa. Vsakega se navadimo!


PowerShot G7 je postala naproti ostalim kameram G serije krepko bolj kompaktna.


PowerShot G7 gre v vsak malo večji žep. Za nošnjo G1 pa potrebujemo manjšo torbico. Se pa G1 bolje drži v roki.


Razlika je tudi v uporabi pomnilne kartice kot baterije.


Zanimivo, da PowerShot G1 brez težav deluje z najnovejšo in najhitrejšo kartico SanDisk Extreme IV.


PowerShot G1.


PowerShot G7. Razlika v zapisu (tonske vrednosti, kontrast, ostrina) je krepko na strani G7.


PowerShot G1.


PowerShot G7. Razlika je tudi v najdaljši goriščni razdalji in s tem kotu zajema motiva.


Levo G7, desno G1 pri enaki goriščnici. 10M točk proti 3.3M točkam v izrezu 1:1.


Levo G7, desno G1. Opazna je razlika v različnem tonskem zapisu in zapisu detajlov. Pri kameri G7 sem iz 10M točk sliko zmanjšal na 3.3m točk kot jih ima G1.


Levo G7, desno G1.


Da pa v realnem svetu kjer se fotografij ne gleda na računalniškem ekranu količina točk ali kakovost zapisa niti ni tako pomembna, kaže zgornji letak (stiskan je bil v formatu A4). Vse slike so bile posnete s PowerShot G1 in z uporabo dodatne bliskavice.


PowerShot G1 in bliskavica EX550 obrnjena v strop, da se je svetloba lepše razpršila po prostoru in s tem ustvarila bolj mehko svetlobo. Tudi za resno profesionalno delo ni potrebe da imamo na razpolago profesionalni studio.


PowerShot G1 in bliskavica EX550. Če vemo, da bomo objekt izrezali, je vsako ozadje zadovoljivo.


Še skupinski posnetek glavnih akterjev za letak, ki ga je leta 2001 na domove pošiljala "oglasna pošta". Verjemite, da se da še danes narediti tudi z G1 povsem dobre posnetke za letake, revije, le malo več fotografskega znanja in eksperimentiranja potrebujemo. Z G7 bi danes lahko deloval hitreje, slike bi bile še bolj kakovostne, predvsem pa bi brez težav lahko naredil reklamne letake velikosti A3 v odlični kakovosti.


PowerShot G1 in dodatna bliskavica EX 550.


Da se da tudi s kompaktno kamero odlično posneti za slike za katalog ur kažejo te fotografije, ki sem jih posnel leta 2002. Tudi z danes tako povprečno kamero in po količini točk sploh nerazumljivo majhno količino kot jih ima G1.


PowerShot G1. Tudi pri tako zahtevnih artiklih za fotografiranje ne potrebujemo vrhunske studijske opreme. Levo in desno sta bila postavljena dva diavizorja, okoli je bil postavljen bel papir, prav tako na vrhu, v katerem pa je bila narejena luknja za objektiv. Z dodatnim papijem dosežemo, da se svetloba odbija v več smeri, s tem pa ni veliko kontrastov. Digitalna tehnika sploh pa kamera G1 mi je zaradi možnosti videti posnetek po pritisku na prožilec omogočala hitro in kakovostno zajeti tudi za film tehniko težavne motive.


Vse posneto s PowerShot G1. Z G7 bi lahko danes naredil že vrhunske fotografije.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com