Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Canon PowerShot G7 / Test

Avtor:Matjaž Intihar
19.01.2007 18:58
Stran:

Moje mnenje

 

Canon je z novo zmogljivo kamero zopet postavil nove meje, do kje gre danes zmogljivost kompaktne kamere. (Kar bi si sam še želel, a vsega pa res ne more biti v majhni škatlici je še širši široki kot ((možno preko predleče)) in še kakovostnejše fotografije, da bi jo uporabljal kot drugo kamero). Trg je pokazal, da si zmogljiv kompaktnih kamer želi. Vendar je s G7 Canon vseeno potegnil novo drugačno potezo. Kameri PowerShot G7 je sicer dodal mnogo uporabnih funkcij, ki jih bolj izkušeni fotograf zna uporabiti, po drugi strani pa je kamero oblikovno in ergonomsko oddaljil od DSLR kamer, oziroma od večjih zmogljivejših in DSLR kameram konkurenčnih »hibridnih«.

 

Izbrali so tudi drugo pot pri nekaterih gumbih, nastavitvah in predvsem zaslonu. Nov je tudi DiGIC procesor. Sedaj je verzije III. Hitrejši je in omogoča kakovostnejšo redukcijo šuma. Kameri pa so dodali tudi zanimivo lastnost Face Detection AF/AE. Funkcija nam omogoča spremljanje obraza in kamera sama ostri in skrbi za čim boljšo osvetlitev. Obraz naj bo obrnjen čimbolj proti kameri. Če je na sliki več obrazov jih kamera zasleduje do devet in situaciji prilagaja parametre os ostritev in osvetlitev. Sistem pa deluje enako hitro kot 9 točkovni AiAF (avtomatsko ostrenje), zato zakasnitve pri spremljanju obrazov in kasneje proženja ni.
Nova funkcija Safety Zoom omogoča uporabo večje povečave brez interpolacije, ki vpliva na kakovost posnetkov. Posnetki so lahko zajeti s 14-kratno povečavo in imajo še vedno dovolj ločljivosti za kakovostne fotografije velikosti 10x15 cm. Za večjo povečavo je na voljo tudi funkcija Digital Tele-Converter, ki omogoča simulacijo teleobjektiva brez zmanjšanja svetlobne jakosti kot pri optičnih nastavkih tele. PowerShot G7 je mogoče opremiti s širokokotnim nastavkom (0,75-kratna povečava) in nastavkom tele (2-kratna povečava).

Marsikateri poznavalec PowerShot kamer je bil razočaran, ker ni več vrtljivega zaslona. Toda po drugi strani je kamera pridobila večjega. Vse je vedno kompromis in stvar okusa. Canon je bil vedno dober prav v tem. Zna ponuditi ravno tisto kar trg potrebuje, oziroma z argumenti to tudi predstaviti. In če pogledam nazaj v leto 2001 ko sem si kupil prvo zmogljivejšo digitalno kamero PowerShot G1, mi je danes G7 le tej bližja od vseh drugih iz te serije. Verjamem, da tistemu zahtevnemu fotografu, ki se bo odločil za PowerShot G7 ne bo žal, da se je odločil za njen nakup.

Da zaključim. Če ste zahteven fotograf in si želite kamero, ki je majhna, zelo zmogljiva, hitra, ima dobro ločljivost (10M točk), visoko občutljivost (ISO), možnost uporabe dodatne bliskavice in zmogljive goriščnice potem se le obrnite do PowerShot G7. Konec koncev so pri Canon poskrbeli za še nekaj, kar jim sedaj pri kamerah višjega kompaktnega G razreda ni šlo vedno dobro od rok. Cena je za kamero s temi izrednim tehničnimi in uporabniškimi lastnostmi neverjetno sprejemljiva (cca.500€). PowerShot G7 je kljub močnemu napredku tehnologije najcenejša kamera iz do sedaj znanih kamer digitalne serije G. Njena cena je na našem trgu cca. 500€. Sam sem leta 2001 za PowerShot G1 odštel kar 1150€.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com