Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

Casio Exilim EX-P700 / Ko “urarji” naredijo foto kamero

Avtor:Matjaž Intihar
20.03.2005 19:48

 

Ko "urarji" naredijo foto kamero

 

Fotografu ime podjetja Casio ne deluje nič kaj fotografsko. Casio pri nas poznamo predvsem po odličnih urah in kalkulatorjih. V tujini pa je to ime cenjeno tudi po mobilnih telefonih, elektronskih registerskih blagajnah, POS terminalih, tiskalnikih, projektorjih, elektronskih igračah in avtomatiziranju proizvodnje. Torej, Casio je močno doma v elektroniki. In če si dober v elektroniki, si lahko dober tudi kot ponudnik lastnih foto kamer. Sony, Samsung, Panasonic, nam to že nekaj let dokazujejo.

 

V Sloveniji pa Casio med foto digitalnimi kamerami ni prepoznaven. Je problem v Casio in njihovem razumevanju našega specifičnega trga, v našem uvozniku in njihovem nerazumevanju kaj Casio med foto digitalnimi kamerami lahko nudi, ali pa so naši kupci do imena kamer Casio brezbrižni?

Mislim, da velja vse po malem. Proizvajalcu se z državo s samo dva milijona prebivalcev najbrže ne da posebej ukvarjati. Uvoznik najbrže niti ne ve, kaj ima za ponudit in kakšen delež od pogače cca. 100.000 prodanih kamer v tem letu bi si lahko vzel. Kupci pa, ve se. Če niso pravilno informirani, niti ne vedo, da jim lahko tudi Casio v ponudbi foto digitalnih kompaktnih kamer nudi nekaj več.

 

In verjemite mi, Casio nam s svojimi kamerami ponuja zelo veliko. Ponujajo celo toliko, da so kamere Casio v svojih razredih na Japonskem med najbolj prodajanimi in cenjenimi. Tehnologija danes ne pozna meja. Vzameš nekaj svoje elektronike, jo dodaš še nekaj od drugje, izbereš dobro optiko, na koncu tvoji programerji naredijo dobre programe za rokavanje, usmerjanje kamere ter proces obdelave podatkov in ene izmed najbolj uspešnih kamer v deželi vshajajočega sonca so tu.

 

 

 

Nova oblika in simbioza lastne elektronike in izposojene optike.

 

Casio Exilim EX-P700

 

Če sta manjši izmed kamer Casio, Exilim EX-Z55 in Exilim EX-S100 (objava v naslednjih dneh) pokazali, da znajo narediti odlične majhne kompaktne kamere, pa sem bil ob pogledu in prvem pregledu kamere Exilim EX-P700, še bolj prepričan, da japonski kupci že vedo kaj kupujejo.

Tudi Exilim EX-P700 je nekakšen posebnež. Že oblika ohišja kaže drugačnost. Temno matirano ohišje nam zelo dobro leži v roki. Desna stran kamera je tanka, leva kjer je objektiv pa precej širša. Nad objektivom je del "nenavadno" oblikovane dodatne plastike, v katerim je prednji del iskala in mikrofon. Očitno pa ima ta dodatek kot zaščita prednjega dela iskala svoj namen. Iskalo je večje konstrukcije in je eno izmed najboljših med kompaktnimi kamerami. Je svetlo in z velikim ostrim pogledom na motiv. Na prednji strani kamere pod iskalom se bohoti velik objektiv. Napis na njemu nam da vedeti, da ima tudi Exilim EX-P700, kot njegove predhodnice v tem razredu kompaktnih kamer objektiv proizvajalca Canon. Objektiv nam omogoča 4x-ni optični zoom (33 - 132mm) in svetlobno moč 2,8 - 4.0.

Zadnja stran kamere nam ponuja 2,0 inča velik zaslon vendar s povprečno ločljivostjo samo 115.000 točk. Konkurenčne kamere kot Pentax Optio 750Z in olympus C-70 ponujata mnogo boljši zaslon glede ločljivosti. Ti dve kameri sta v enakem uporabniškem razredu. Vse tri kamere nam nudijo 7,1M točk, približno enako velikost in uporabnost. Vendar pa je Exilim EX-P700 povsem drugačen v uporabniški vrednosti, ki nam jo nudijo nastavitve na sami kameri. Nastavitveni gumbi od tistega za vklop kot nastavitev programov in nastavitev najpomem­bnejših funkcij so odlično pos­tavljeni. Kamera ni biser hitrosti delovanja, vendar za to kompaktne kamere niti namenjene niso. Kamera nam omogoča zajem pos­netka šele 3,5 sekunde po vklopu.

 

 

Glede na kompaktni predznak, kamera deluje zelo robustno.

 

 

Objektiv je pomemben del kamere. Pri Casio so izbrali najboljše.

 

Tudi zoom se pre­mika zelo počasi. Vendar pa je natančen. V nekaterih funkcijah pa je Exilim EX-P700 povsem drugačna. Predvsem informacije na zaslonu se nam prikazujejo drugače, kar malo vesoljsko. Zanimivo pa je, da nam kamera na zaslonu tudi pokaže od kje do kje bo deloval efekt globinske ostrine. Histogram si lahko ogledamo za vsako barvo posebej. Z gumbom EX lahko takoj pridemo do najpomembnejših nastavitev, WB, ISO, način ostrenja, način osvetljevanja in tonski zapis. Zanimivost je možnost nastavitve točke ostrenja v skoraj celotnem polju zaslona.

Da kamera želi seči nekam višje kaže tudi gumb AE-L, s katerim zaklenemo izmerjene vrednosti ekspozicije. Medtem ko ga držimo, lahko s pomočjo prožilca ostrimo na različnih delih motiva pa se nam vrednost ekspozicije kljub drugačni moči svetlobe ne bo spremenila. Za osvetljevanje lahko uporabimo tako programsko nastavitev, kot BS scenske nastavitve, avtomatiko časa in zaslonke ter M ročno možnost. Avtomatska ostritev deluje v treh možnostih. Način "hibrid" nam samostojno poišče del motiva kjer je treba izostriti, način "Continius" vseskozi deluje samostojno, če tudi nismo pritisnili prožilca do polovice, način "kontrast" pa samostojno izbira med največjimi kontrasti na motivu.

Da je kamera nekaj posebnega in želi prepričati v občasno uporabo tudi zahtevnejše, že kar profesionalne uporabnike pa priča X kontakt za bliskavico. Kar pomeni, da na kamero lahko priklopimo in preko kamere prožimo velike studijske bliskavice.

Kamera deluje v ISO območju od 80 do 640 ISO. Osvetlitveni časi pa so od B, 60 sekund do 1/2000 sekunde. Baterija v kameri je enaka kot v Exilim EX-Z55. Prav tako so skoraj v celoti enake nastavitve v menijih. Kot vse kamere serije Exilim pa tudi Exilim EX-P700 ne nudi kako­vostnega video za­pisa. Omogoča nam ločljivost samo 320x240.

 

 

Kakovost, enostavnost in priročnost. Tako bi lahko dejal ob prvem spoznanju s funkcijskimi gumbi.

 

 

Na redko kateri kompaktni kameri so gumbi tako kakovostni.

 

 

Na levi strani kamere so nastavitveni gumbi za zahtevnejše fotografe. Na levi stranski strani je x-kontakt za velike studijske bliskavice. Pri Casio so mislili tudi na zahtevnejše fotografe.

 

Če gledamo kamero Exilim EX-P700 samo po teh­ničnih karakteristi­kah in je sami ne primemo v roke, pregledamo me­nije in začnemo z njo fotografirati, nikoli ne ugotovimo, da tudi "urarji" znajo narediti zelo kakovostne foto kamere. Exilim EX-P700 je med kompaktnimi kamerami višjega razreda vsekakor vredna ogleda in za marsikaterega kupca tudi dobra izbira.

 

 

Made in Japan. Redko kompaktne kamere so domače izdelave. Že to da vedeti, da Casio ve kaj dela.

 

 

Nova oblika in enostavnost upravljanja.

 

Objektiv v kameri, pri 33mm in 132mm.

 

 

Kamera nam nudi odlično iskalo. Prav čudi me, da se je Casio potrudil v tem elementu.

 

 

Zadovoljivo močna bliskavica in pasivni AF.

 

Bliskavica v širokem kotu pokrije motiv. Je zadovoljivo močna, v slabih svetlobnih pogojih pa kameri uspe pravilno izostriti motiv.

 

 

Prijazne nastavitve in kakovostni gumbi.

 

 

SD pomnilne kartice in zmogljiva Li-Ion baterija.

 

ISO 160. Objektiv, kot tipalo in proces interpolacije nam zagotovijo odlično sliko.

 

ISO 640 brez redukcije šuma. Le ta je močno izražen. Vendar nam kamera omogoča enega izmed najvišjih ISO med kompaktnimi kamerami.

 

160ISO. Nevtralne tonske vrednosti, siva lestvica, je dobro zapisana. Barve pa so premalo zasičene.

 

Ostrina v centru je odlična.

 

Ptav tako na robovih.

 

ISO640, osv. 2 sekundi. Redukcija šuma dobro opravi svoje delo.

 

33mm (ekv.35mm) dobra ostrina, minimalna kromatska aberacija.

 

132mm (ekv.35mm) odlična ostrina.

 

132mm (ekv.35mm) in 4X-ni digitalni zoom.

 

Merjenje svetlobe tej kameri ne dela težav tudi v svetlobno težjih pogojih.

 

Canon je k tej kameri prispeval odličen objektiv.

 

V osnovi nam Exilim EX-P700 nudi močno nevtralne barve z njihovo slabo zasičenostjo. V domeni družinske in popotniške fotografije pa si večina želi bolj živih, zasičenih barv. Glede tega ni težav. Tako v fotolaboratoriju kot na domačem tiskalniku boste lahko dobili "všečnejše" barve.

 

V marsikaterem preizkusu je zapisano, da tonske vrednosti niso realne, ali da so barve premalo izražene. To ne jemljite kot slabost kamere. Vsako datoteko se da tonsko popraviti po vašem okusu. Kaj je bolje? Že v osnovi "komercialen" posnetek, ali takega izdelati kasneje. Okusi so različni. Ker pa je kamera Exilim EX-P700 v višjem kakovostnom razredu je mogoče izbira nevtralnih nenasičenih tonskih vrednosti kot osnova pravilnejša odločitev.

 

33mm (ekv.35mm).

 

132mm (ekv.35mm)

 

132mm (ekv.35mm) in 4X-ni digitalni zoom.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com