Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

Časovni prožilec »Micnova Timer remote controller«

Avtor:Matjaž Intihar
23.05.2008 16:21

 

Gre za praktično enak izdelek kot je Canonov TC-80N3 in oba omogočata isto funkcionalnost:

  • Zakasnitev proženja fotoaparata za določen čas (največ 99 ur, 59 minut ter 59 sekund)
  • Fotografiranje v enakih časovnih intervalih
  • Nastavitev točnega časa bulb ekspozicije (natančnost ene sekunde)
  • Nastavitev števila posnetkov (največ 399 (Micnova) oziroma 99 (Canon) ali neskončno)

Zgoraj omenjene funkcionalnosti lahko poljubno kombiniramo, npr: posneti želimo 10 fotografij, vsako dolgo 2 sekundi z vmesnim časom med posameznima fotografijama 45 minut, prva fotografija pa naj se posname šele čez dve uri.

Oba sprožilca imata osvetljen LCD zaslon, na katerem prikazujeta nastavitve, ter zaklepanje gumbov, s katerim preprečimo neželeno spreminjanje nastavitev. Micnovin sprožilec pa ima dodatno vgrajen tudi zvočnik, ki nas s kratkimi piski (lahko jih izklopimo) opozarja ob pritisku določenih tipk oziroma 3 sekunde pred proženjem fotoaparata, vgrajena rdeča lučka pa nas opozarja, da je zaklop fotoaparata odprt (v bulb načinu slikanja).

Kadar naprednih funkcij sprožilca ne potrebujemo, ga lahko uporabimo preprosto kot navaden »neumen« sprožilec, saj ima gumb, ki nadomešča sprožilec na fotoaparatu in ga je možno v poziciji proženja zaklenit, kar nam koristi pri fotografiranju v bulb načinu. Tudi pri tem načinu uporabe pa nam pri Micnovinem prožilcu nekoliko pomaga elektronika, saj nam na LCD zaslonu prikazuje koliko časa že imamo odprt zaklop (Canon tega ne prikazuje).

Micnovin prožilec se napaja iz dveh AAA baterijskih vložkov (sta priložena), za podaljšanje njihove življenjske dobe pa proizvajalec priporoča, da v času shranjevanja izklopimo vgrajen časovnik, saj drugega gumba za izklop prožilec namreč nima.

 

Prožilec je, podobno kot brezžični prožilec, dobavljiv za fotoaparate znamk Canon, Nikon in Sony, verjetno pa bi deloval tudi na Pentaxih (uporaba na lastno odgovornost).

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com