Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

CeWe - DigiFotolab / Program za izdelavo fotoknjige

Avtor:Matjaž Intihar
09.10.2010 15:27

Spletni programi za izdelavo fotoknjige

 

V reviji vas že vsa leta njenega izhajanja opozarjam, „Shranite si vaše spomine". Sprva na fotografije na papirju ter CD/DVD medije, danes na fotoknjige in računalniške trde diske.

Vaše pomnilne kartice so hitro polne in slike upam, da že varno shranjene v kopiji na dveh trdih diskih. Sedaj pa prihajajo spet bolj hladni in deževni dnevi, več se bomo zadrževali doma in kot nalašč si bomo lahko vzeli več časa za spletno izdelavo fotoknjige. Ta novi način shranjevanja naših spominov je vse bolj popularen, predvsem pa enostaven za izdelavo. V Sloveniji imamo štiri glavne ponudnike, Digifot, Foto GM, Foto Tabor in nemški Cewe. V prvi predstavitvi vam predstavljam osnove programa DigiFotolab. Ko bom predstavil vse, si bomo več časa vzeli še za pravilno pripravo datotek, kako do maksimalne kakovosti in ocenili kakovost izdelave več ponudnikov, ne samo spletnih. Za tiste, ki želijo več kreativnosti, lahko preko drugih programov izdelajo knjigo v PDF datoteki in jo iztiskajo v katerikoli digitalni tiskarni. Tako bomo pogledali tudi malo v Italijo in še na Hrvaško.

 

CeWe - DigiFotolab

 

Kako do programa?
Naj omenim, da je splet res čudovita stvar. Če še nekaj let nazaj marsikdo v to ni verjel, pa je danes jasno, da ima nemški Cewe lahko največ odjemalnih mest (skoraj v vsakem slovenskem kraju so) prav na račun spleta.
Do programa DigiFotolab pridete najhitreje na način, da v vašem priljubljenem spletnem iskalniku kot Google, Bing, Yahoo, Safari, Najdi, odtipkate besedo DigiFotolab ali Moja CeWe Fotoknjiga.
Kliknete na njihovo spletno stran in izberete možnost prenosa brezplačnega programa za izdelavo fotoknjige.
Tu me je čakalo že prvo prijetno presenečenje. Na začetku leta 2008 sem bil povabljen v Munchen, kjer je sedež podjetja CeWe in nato v reviji kot na spletni strani predstavil možnosti izdelave fotoknjige z njihovim programov. Danes je presenečenje v tem, da se že dobi program ne samo za Windows okolje, ampak tudi za Apple in Linux.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sam sem ga izbral za Apple okolje. Kliknete na sliko in v treh minutah (odvisno od hitrosti vaše internetne povezave), se na vaš računalnik naloži cca. 80MB velika datoteka. Na namizju se vam prikaže ikona programa, kliknete na njo in priprava fotoknjige se lahko začne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kako začeti?
Za začetek izberete velikost fotoknjige, kakšne platnice želite in po kliku na želeno se odpre okolje za pripravo fotoknjige ob njem pa še pod okno "asistent", ki nam pomaga pri začetnem delu. Izberemo število strani, platnico in vezavo, glavno postavitev fotografij na stran, ozadja, želite avtomatske korekture slike, mapo v kateri so fotografije in priprava se začne.

Že na začetku naj omenim, da karkoli boste narobe naredili pri sami izdelavi fotoknjige, lahko vedno popravite, ali v najslabšem primeru začnete od začetka.
Če se sami ne želite kaj preveč ukvarjati z razporeditvijo fotografij po straneh, lahko izberete preko "asistenta", da vam sam razporadi vse izbrane fotografije po vseh straneh kolikor ste jih izbrali. Nato samo prekontrolirate kako so postavljene, obenem jih lahko sami preoblikujete in knjiga je lahko izgotovljena v nekaj minutah.

... izbira platnice in vezave...

... želite pdlago pod slikami...

... izbira postavitve fotografij.

Tisti, ki si boste vzeli več časa, pa lahko vsako stran pripravite posebej. Možnosti katere nudi program, njegovo uporabo in same izdelave se učimo sproti. Ob prvi izdelavi knjige program še raziskujemo. Zato ne misliti, da gre od začetka enostavno, če želite narediti zanimivo knjigo. Ob vsakem novem kliku spoznamo kakšno funckijo in možnost več. Za to se ne malo uporabnikov na začetku večkrat vrne povsem na začetek izdelave. In naj vas to ne moti. Več možnosti kot jih nudi program, več je potrebnega znanja, da naredimo boljše in hitreje. Pomembno je, da je program prijazen in razumljiv, kar program DigiFotolab vsekakor je. Nudi nam avtomatsko rešitev ali dodatne možnosti. Na vas je koliko si res želite izkoriščati ga in kako velike so vaše zahteve.
Če boste sami postavljali stran po stran in če želite imeti fotografijo tudi na platnici, potem začenjamo z izdelavo knjige prav pri njej. Zopet opozarjam, vedno se lahko vrnemo in dodatno popravljamo.

Sam sem izbral možnost slike in teksta na platnici. Oznake za tekst imate v zgornji orodni vrstici.
V levem polju izberete mapo z želeno fotografijo in jo z miško prenesete na stran v knjigi.
Če je vaša fotografija majhnih dimenzij, vi pa ste jo preveč povečali, se bo na sliki pokazal trikotnik s klicajem. Če je slika še nekako primerna za kakovost povprečnega gledalca trikotnik ne bo viden. Vedno pa lahko preverimo do katere meje še lahko povečamo fotografijo. V zgornji orodni vrstice je narisan obrazek, ki s svojo barvo (zelena, rumena, rdeča) sporoča mnenje o kakovosti.

Po pripravljeni platnici začenjamo s pripravo notranjih strani. Na levi izberete fotografijo in jo z miško prenesete na stran, potem pa fotografijo želeno povečujete ali pomanjšujete. Na strani imate lahko eno ali več fotografij. Izvedba je povsem poljubna. Če je katera slika odveč jo lahko iz strani izbrišete in dodate na drugo stran.
V levem oknu s slikami lahko označite več slik naenkrat in jih preneseta na stran. Slike se vam bodo same raporedile, seveda pa jih zopet lahko poljubno premikate, povečujete/pomanjšujete ali izbrišete.
V spodnjem delu ekrana imate narisan ekranček. Če postavite miško na njega se vam bo izpisalo "Prikaži predogled". Kliknite in čez celoten ekran se bo pokazala knjiga. Nato pa samo listate s sosednjima gumboma naprej ali nazaj in preverite samo postavitev knjige.

Ker nam predogled vzame nekaj časa, vi pa bi si želeli ogledati samo delno povečave pravkar izbrane strani, imate na spodnji strani tudi drsnik, ki omogoča povečavo/pomanjšavo pravkar pripravljane strani.

Vsaki strani posebej lahko določite, kakšna bo njena osnova glede ozadja ali števila slik na strani.
Večina ob izdelavi prve fotoknjige misli, da jo mora izdelati takoj v celoti in naročiti. Temu ni tako. Vi lahko zaključite z delom kadarkoli in shranite narejeno. Potem pa zopet, ko imate čas nadaljujete z delom. Šele ko res želite zaključiti, ste naredili zadnji pregled se lahko odločite za končno naročilo. Desno spodaj so ikone za shranjevanje, shranjevanje pod drugim imenom znano kot "shrani kot" in si tako lahko posamezne izdelke shranjujejo v verzijah. Sledi ikona za vrnitev v začetno izbiro, ali košarica pod katerim se izvrši končno naročilo.

Najprej se nam pokaže naročilo kot, katera knjiga in koliko strani, ter končna cena. Še vedno imamo možnost prekiniti naročilo, popraviti željeno ali pa shraniti in začeti z naročilom drugič.

Glede na to, da prvič izdelujete knjigo, je treba izbrati lastnost "Sem novi uporabnik" in vpisati vse potrebne podatke. Drugič samo vpišete svoj elektronski naslov in geslo.

Pri naročilu lahko pri programu CeWe DigiFotolab izberete ali želite knjigo prevzeti v eni izmed poslovalnic, ki nudijo možnost prevzema izdelka.
Tako in fotoknjiga bo doma, vaše fotografije "varno" shranjene še v analogni obliki in knjigo lahko pokažete vsem, ki si želijo videti vaše fotografije.

 

Moje prvo mnenje o programu

Ta zapis ni preizkus programa, ali podroben opis njegovih funkcij in možnosti. Tokrat podajam samo svoje prvo mnenje o programu in na podoben način bom predstavil tudi preostale tri programe. Mogoče se bo v času predstavitve predstavil še kakšen ponudnik, bomo videli.
Sam niti nisem pravi naslov za opis zmožnosti programa. Prvič za to, ker si sam fotoknjigo izdelam s profesionalnim orodjem, to je program Adobe InDesign, drugič za to, ker kot grafik že več kot 30 let delujem v pripravi slik za tisk in se s tem še danes poklicno ukvarjam. Po drugi strani, pa s temi spletnimi programi še nikoli nisem naročil fotoknjige. Tudi tokrat je nisem, ampak sem samo preigral več možnosti kako izdelati fotoknjigo. In ker bom na podoben način preizkusil, opisal ostale konkurenčne programe, bom na koncu lahko o njih podal svoje osebno mnenje. Obenem pa bom prosil kolegice in kolege, da se poizkusijo seznaniti s programom in bom na primerjalnem opisu vseh programov podal tudi njihovo mnenje. Z njihovimi mnenji se bom bolje približal splošnim uporabnikom, saj bodo s tem vsi spoznavali program od začetka.
Povsem na koncu bom dal vsem ponudnikom izdelati fotoknjigo in bomo lahko ocenili še končno kakovost, hitrost izdelave, dobavo in kako delujejo v primeru reklamacij.
Za bolj zahtevne bom pripravil analizo kakšne datoteke pripraviti (RGB ali CMYK), koliko dodatno ostriti v programu, kako paziti na barve, saj je pogled slike v RGB prostoru na zaslonu drugačen kot kasneje barve prikazuje CMYK izpis na papirju. Tako bom vpletel v zgodbo fotoknjig še svoje bogate grafične izkušnje.
Primerjali pa bomo tudi tiskane fotoknjige s tistimi, ki so izdelane preko klasičnih tiskalnikov ali na "pravi" fotografski papir.
Obenem pa bo e-Fotografija pripravila predstavitve programov in izdelavo fotoknjige v praksi ter predstavitev tehnike tiska ali izpisa.

Obisk podjetja CeWe, Munchen. Video zapis

 

 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com