Naročite se na enovice

http://www.foto-klik.si/sl/fotoaparati-kamere/mirrorless-brezzrcalni-fotoaparati-224?manufacturer=Fujifilm
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Dereze - mestne, pohodniške

12.12.2016 00:26

Vsako zimo poslušamo o številnih poškodbah, ki so nastale zaradi zdrsov na poledenelih ulicah ali pohodniških poteh. Če pustimo ob strani vse bolečine in na zadevo gledamo s strogo ekonomskega vidika, lahko kaj hitro najdemo tržno nišo, ki bi s primernimi izdelki prihranila ogromno denarja bolnicam, zavarovalnicam in poškodovancem (jah, da res ne govorim o "prihranku" pri bolečinah, včasih tudi smrti).
Sicer ne vem kdo se je prvi spomnil narediti nekaj gumeno kovinskega za pod čevlje, a danes ti izdelki še najbolj spominjajo na "velike sestre" z zimske avto obutve. Navsezadnje je tudi pri nas največji proizvajalec teh izdelkov veliko bolj poznan po zimskih pripomočkih za avtomobilske pnevmatike.
Govora je seveda o t.i. mestnih (ali pohodniških) derezah. Večinoma gre za posebno oblikovano gumo s pritrjenimi kovinskimi konicami (hmm, kot "ježevke", ki jih na svojih avtomobilih še danes uporabljajo nekateri Avstrijci) ali pa za elastične trakove ovite s kovinsko spiralo (hmm, podobno kot snežne verige).

Iz osebnih izkušenj lahko zatrdim, da reklame ne lažejo in gre resnično za odličen pripomoček, ki je sila enostaven za uporabo, zanesljiv in vreden vsakega centa. Mestne dereze enostavno napnete čez običajen čevelj (tudi šporni copat, gojzar, ...) in hoja po zdrsnih površinah (sneg, led, tudi trava) postane veliko bolj zanesljiva. Hoja nikakor ni ovirana in nekateri te dereze uporabljajo celo pri rekreativnem teku. Ker je večina površine gumijaste, se sneg (za razliko od "pravih", gorskih kovinskih derez) nanje ne prijemlje. So lahke in navadno dobavljive skupaj s praktično vrečko, tako da jih lahko vedno vzamemo s seboj na zimske sprehode in pohode.

Seveda pa take dereze niso primerne za težje razmere, za hojo po visokogorju ali neuhojenih, strmih ledenih poteh.
Torej ZA po mestu in na okoliške hribe z uhojenimi potmi in NE pri gorništvu in resnemu planinarjenju.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com