Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

Doosvetlitev portreta z naravno odbito svetlobo (odbojnik) / Svetlobne težave v fotografiji

Avtor:Matjaž Intihar
14.04.2012 15:44
Stran:

Odbojniki v praksi


Močna opoldanska svetloba naredi močne sence in portret je neprimerno osvetljen. (Delavnica Namibija).


Močna opoldanska svetloba in senčnik na glavi. "Strup" za portret zaradi izrednega kontrasta. S pomočjo odbojnika lahko odlično doosvetlimo portret in ohranimi močne barve motiva. (Delavnica Bali).


V senci so barve neizrazite, sprane, rečemo tudi nezasičene. Kaj hitro lahko pride do nevšečnega barvnega pridiha (štih). Z odbojnikom poskrbimo za boljšo direktno osvetlitev in barve oživijo. (Delavnica Bali).


Odbojnik nam služi za osvetlitev različnih motivov. (Delavnica Arboretum).


V zgornjem primeru smo doosvetljevali šopek, ki je bil postavljen na živo ograjo v senci in njegova barva bi bila v senci močno "ubita". Z doosvetlitvijo v temno zeleni površini je rumena barva rož sploh prišla do izraza. Za še bolj poudarjene tople barve je bil uporabljen odbojnik z zlato površino. (Delavnica Arboretum).


Za doosvetlitev portretov v senci drevesa je uporabljen odbojnik z zlato površino. (Delavnica Arboretum).


Kljub temu, da sta osebi pod krošnjo drevesa, v senci in pod močno odsevno svetlobo zelene barve listov, je zlata odbojna svetloba dovolj močna, da ima glavno vlogo. (Delavnica Arboretum).


Če smo dovolj blizu osebe, na katero pada svetloba od zgoraj, lahko poizkusimo doosvetliti z bliskavico. Vendar pri močni dnevni svetlobi moramo biti zelu blizu, da bo imela svetloba bliskavice možnost pokazati svojo moč. (Delavnica Bali).


S svetlobo iz odbojnika smo lahko opazno bolj produktivni v smislu dobre osvetlitve osebe, ki je v močni lastni senci. (Delavnica Bali).


Srebrni odbojnik da močan odboj tonsko nevtralne svetlobe. (Delavnica Bali).


Portret je v senci. Uporabljena je korektura osvetlitve +1 2/3EV, zato je ozadje z izrazito zeleno riževega polja močno obledelo. (Delavnica Bali).


S pomočjo odbojnika iz leve, je portret odlično osvetljen. Ohranile so se tudi močne izrazito zelene barve. (Delavnica Bali).


V močni dnevni svetlobi brez odbojnika ne gre. Večjega imate, večjo površino motiva lahko doosvetlite. Prikazani je idealen za doosvetlitve celotne osebe. (Delavnica Bali).


Doosvetlitev portretov z veliki srebrnim odbojnikom. (Delavnica Bali).


V kolikor portret osvetlimo z zlatim odbojnikom, na portretu dobimo rumenkast ton.  (Delavnica Ljubljana).


Zlat odbojnik je bolj primeren za osvetljevanje v senčnih delih in ne za osvetljevanje portreta na soncu.  (Delavnica Ljubljana).


 Model je pod močno visoko direktno sončno svetlobo. (Delavnica Tenerife).


 Brez uporabe svetlobe iz odbojnika ne gre. (Delavnica Tenerife).


Pri fotografiranju temnopoltih potrebujemo več močne svetlobe za doosvetlitev. (Delavnica Namibija).


Z večjimi odbojniki lahko doosvetlite celotno osebo. Pri fotografiranju v močno direktno protisvetlobo in svetlobo, ki se odbija od vode, je bila uporabljena še dodatna korektura osvetlitve EV +1.  (Delavnica Tenerife).


Odbojnik naj bo vedno z vami, če fotografirate portret v močni dnevni svetlobi. Prav tako, če fotografirate manjše detajle. Tudi v makro fotografiji nam lahko doda več svetlobe.  (Delavnica Koper).


Odbojnik lahko služi tudi kot senčnik. V tem primeru se dovolj nevtralne svetlobe odbija od peščenih tal in močna direktna svetloba ni potrebna.  (Delavnica Arboretum).


Pod osenčeno svetlobo sta modela opazno bolj sproščena. Torej direktni odboj ni vedno potreben. Opazujte, pridobite izkušnje in odbojniki vam bodo odlično služili. (Delavnica Arboretum).


Odbojnik uporabljen kot rahli presevnik svetlobe, da na direktnem soncu model ni v prevelikih kontrastih. Drži ga na njegovi modni fotodelavnici kar sam Douglas Kirkland, Hollywood fotograf, ki fotografira vse svetovne filmske zvezde. (Delavnica Tenerife).


Model pod presevnikom svetlobe. (Delavnica Tenerife).


Tudi voda ima močno odbojnost in dobro doosvetli dele v senci. Kontrasti so manjši. Lahko pa uporabimo še mehko svetlobo mat odbojne površine. Toda pri tej sliki ni bila dodana. (Delavnica Bali).


Kljub temu, da je visoka svetloba, odbojnik ni potreben. Za dodatni odboj svetlobe poskrbi odboj od svetlega peska in vode. (Delavnica Bali).


Pri uporabi odbojnika bodite pozorni, da ne svetite direktni odboj v oči. Model zna zaradi "oslepitve" kar nekaj časa stiskati oči in fotografiranja bo za nekaj časa konec. Tudi pri uporabi odbojnikov potrebujemo nekaj izkušenj. Bolje je izkoristiti bel mehak odboj, kot osvetljevati z zelo odbojnim srebrnim ali zlatim odbojnikom.  (Delavnica Otočec).


Odbojna svetloba je zelo močna. Odboj je zelo selektiven in "oslepitev" modela je za njega še kako moteča. Kdor rokuje z odbojnikom se mora zavedati, da enkratni močan sprejem svetlobe v oči pusti posledice in model vseskozi boječe opazuje, kaj se dogaja s svetlobo iz odbojnika. Torej pozor! Bodite "nežni" glede doosvetlitve. (Delavnica Arboretum).


Naj gre odbojnik povsod z vami, tudi na drug konec sveta, recimo Namibijo, Bali, Tenerife... Z njegovo pravilno uporabo bodo vaše fotografije portretov in manjših predmetov oživele povsem drugače.  (Delavnica Namibija).


Praktični prikaz dela z odbojnikom. Za prikaz videa klikni na sliko ali tekst.


 Več nasvetov in člankov o težavah v fotografski praksi.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com