Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.foto-klik.si/
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.cyberstudio.si
>

DSLR kamera leta 2009 - po izboru bralcev e-Fotografija.si

Avtor:Matjaž Intihar
06.01.2010 10:58

Na portalu e-Fotografija spremljamo fotografsko opremo, jo ocenjujemo, preizkušamo, poizkušamo najti najboljšo za naš način fotografiranja in uporabo. V letu 2009 je bilo na naših prodajnih policah preko 25 kamer DSLR in velika množica kompaktnih kamer. Spremljali smo jih preko prvih novic, preizkusov, kot na forumu, kjer so sodelujoči o njih podajali svoja mnenja. Da po koncu tehnološko zelo dobrega leta izberemo fotokamero leta, smo se na spletnem portalu e-Fotografija.si odločili, da bodo lahko obiskovalci spletne strani sami izbrali fotokamero DSLR leta 2009 v posameznih razredih. Na spletni strani je bila objavljena anketa z možnostjo izbire naj kamere leta 2009 v šestih razredih. V prvih smo izbirali štiri naj kamere DSLR vstopnega, hobi, naprednega in pro razreda, v peti in šesti pa naj kamero kompaktnega megazum in naprednega razreda.

4368 obiskovalcev portala je oddalo svoj glas in za kamere leta v posameznih razredih izbralo Nikon D5000 (vstopni), Nikon D90 (hobi), Canon EOS 7D (napredni), Canon EOS 1D MkIV (pro), Canon S20 IS (megazum) in Canon G11 (napredni kompaktni).

Slovenski trg je na žalost dokaj zaprt in osredotočen v večjem delu samo na dve znamki. Dolga leta so pri nas med najbolj prepoznavnimi in prodajanimi Canon kamere. Zaradi čudnih cenovnih in marketinških potez vodstva CEE regije so v letu 2009 opazno padli v prodajnem razmerju na slovenskem trgu.
V zadnjih dveh letih je pri nas zelo prodoren Nikon, ki si je že zagotovil visoko pozicijo. Krepko so bili prisotni z akcijami, nizko ceno kot marketinško v nižjem cenovnem razredu med kamerami, ki so zelo želene. To so zrcalno refleksne kamere (SLR). Kolikor toliko jima vsaj po delni razpoznavnosti sledi še Pentax. Olympus, predvsem pa Sony, sta na žalost pri nas v razredu kamer DSLR povsem nerazpoznavna.

Za kompaktni razred je v nižje cenovnih modelih toliko različnih in med seboj podobnih, da bi bilo brezpredmetno iskati naj kamero leta. Da je naš trg močno drugačen od razvitih trgov se vidi že po tem, da sta pri nas skoraj neopažena odlična in cenjena Panasonic in Casio.

Hvala vsem, ki ste sodelovali pri izbiri kamer leta 2009.


Kamere po posameznih razredih, število glasov in razmerje v odstotkih

Kamere DSLR - vstopni razred

Nikon je nesporni zmagovalec med kamerami vstopnega razreda. Ne samo, da je kamera Nikon D5000 prejela več kot 45% glasov, ampak sta skupaj s kamero Nikon D3000 prejeli skoraj 60% vseh glasov. Ker je bil prav vstopni razred prodajno najbolj množičen, si lahko kar po njemu ogledamo približen tržni delež podjetij med kamerami DSLR. Kamere Canon EOS 500D, ki bi lahko spremenila delež med podjetji v odstotkih nisem dal med vstopne kamere. Je tehnološko kot cenovno eno stopnico nad zgoraj predstavljenimi in je prav, da sem jo postavil v razred hobi kamer.

Kamere DSLR - hobi razred

Kamera leta 2008 v hobi razredu je bila Nikon D90. Tudi v letošnjem letu je bila še dovolj sveža in želena, predvsem pa cenovno prijazna, da si je ta primat zasluženo obdržala. Prav na kameri Nikon D90 vidimo, da novost kamere še ne pomeni prednost in da je dobra kakovost in prava cena lahko tudi tisti pravi magnet. Kamero Pentax K-x bi iz pogleda cene lahko povsem enostavno podal v vstopni razred. Vendar je uporabniško tako napredna, da je postavljena v hobi razred. Prav na podlagi te kamere se opazi, da je Pentax dobro prisoten med fotografi.

Kamere DSLR - napredni razred

Če je razred vstopnih in hobi kamer pokazal primat Nikona, je v obeh višjih razredih drugače. Prav tu se opazi, kako močno je bil Nikon marketinško in cenovno agresivno prisoten v obeh nižjih razredih in uspel. Med kupci kamer višjih razredov pa še nima dovolj kritične mase kupcev in v tem segmentu kamer so se neodvisni glasovalci odločali po svoji vesti. Canon je skupno dobil preko 51% glasov. V letu 2008 je bila zmagovalna kamera Canon EOS 5D MkII. Letos ji je primat vzela novejša, sicer z APS-C tipalom Canon EOS 7D. Tudi sam menim, da ni dileme. Nova Canon kamera je prinesla obilo tehničnih novosti, ki kažejo smernice kam bodo šele prihajajoče kamere šle.

Kamere DSLR - PRO razred

Največkrat je tako. Uporabljaš tehnološko opremo nižjih cenovnih razredov a najraje gledaš, spremljaš in ocenjuješ opremo iz najvišjega razreda. Tudi v našem, pro razredu kamer ni drugače. Vsak fotograf si želi ogledati in kdaj preizkusiti kamero iz najvišjega razreda. Zmagovalka v PRO razredu je kamera Canon EOS 1D MkIV, katera je šele konec decembra prišla na prodajne police. V celoti pa sta obe Nikon kameri prejeli več glasov. Vendar pa so bili glasovi razdeljeni med obe kameri. Zanimivo, da je pri Nikon več glasov prejela starejša D3x. Obenem pa ne čudi, saj novejša D3s ni prinesla večje evolucije naproti D3 in se je glasovalcem zdi D3x še vedno tista kamera "za primat". Nova Canon EOS MkIV je v nekaterih tehničnih lastnostih pokazala prave nove standarde v profesionalnem svetu, predvsem športne reporterske fotografije.

Kompaktne kamere - MEGAZUM razred

Kot že v uvodu poudarjeno, je pri nas ime Canon v foto svetu še evdno najbolj prepoznavno in na žalost Panasonic kamer niti ne opazimo. Vendar vseeno. Kameri Canon PowerShot SX10 in SX20, ki jo počasi zamenjuje sta brez dvoma na našem trgu tisti, ki kažeta tehnološki in uporabniški vrh megazum kamer. Zelo blizu jima je kamera Sony HX1, vendar na žalost je tudi Sony neprepoznaven v foto svetu kamer višjega cenovnega kompaktnega razreda. Zato dober rezultat Nikon P90, sicer od HX1 tehnološko slabše kamere niti ne preseneča, saj se uporabnik določene znamke v večji meri po njej tudi odloča pri glasovanju.

Kompaktne kamere - napredni razred

Velika razlika niti ni prenečenje. Canon je s serijo G vedno tehnološko najvišje. S kamero G11 so še bolj pokazali, da si v tem razredu kamer želijo imeti najboljše, drugi proizvajalci pa v ta razred niti ne vstopajo.

Vsi komentarji pod izglasovanimi grafikoni so iz moje strani in odražajo zgolj moje razmišljanje in mnenje.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com