Naročite se na enovice

http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

e-Fotografija v oddaji TV Slovenija "Fotografija na slovenskem"

Avtor:Matjaž Intihar
20.02.2006 15:48

FOTOGRAFIJA NA SLOVENSKEM

dokumentarno-igrana serija

Zvrst: DOKUMENTARNI IN SORODNI - Igrani dokumentarci

Na sporedu: ob ponedeljkih, ob 17.45 na TVS1, ponovitev isti večer ponoči na TVS1 in ob petkih, 11.35 na TVS1

Dolžina 40 minut

Št. delov: 7


        Fotografija iz snemanje pri e-fotografija (november 2003), desno režiser in co-producent Zdravko 
      Pečenko, levo snemalec in direktor fotografije Mišo Čadež. Foto: Matjaž Intihar


      Pogled izza kamere

Opis:
Prva klapa dokumentarno-igrane serije Fotografja na Slovenskem je padla aprila 2003  v  Muzeju novejše zgodovine Celje. V odlično obnovljenem Pelikanovem steklenem fotografskem ateljeju, ki je prava evropska redkost, je snemalna ekipa posnela glavnino prizorov, ki se nanašajo na najzgodnejše obdobje in postopke fotografije na Slovenskem. Serija je nastala v Izobraževalnem programu Televizije Slovenija. V  sedmih dokumentarno-igranih oddajah je kronološko prikazana dobro stoletje in pol dolga pot fotografije na Slovenskem. Od pionirja svetovne in slovenske fotografije, izumitelja fotografije na steklo Janeza Puharja iz Kranja, do danes.
Pobudnik, soscenarist in režiser serije je Zdravko Pečenko.
Za dokumentarec V svetlobi treh stoletij, portret pokojnega nestorja slovenske fotografije Petra Lampiča in svojevrstno fotografsko kroniko Ljubljane 20. stoletja, je režiser Pečenko leta 2001 na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel nagrado Vesna za najboljše televizijsko igrano ali dokumentarno delo. Istega leta je predlagal, da televizija posname serijo dokumentarnih oddaj o fotografiji na Slovenskem. Leta 2002 je scenarist serije dr. Primož Lampič iz kustodiata za fotografijo Arhitekturnega muzeja v Ljubljani pripravil sinopsise in napisal scenarije.
Glavnina serije je bila posneta v letu 2003, delček tudi 2004. Pri projektu so sodelovali številni strokovni sodelavci in svetovalci. Zlasti pri najzgodnejšem obdobju fotografije na Slovenskem je bil s svetovanjem in znanstvenim gradivom v veliko pomoč mag. Mirko Kambič, ki v seriji tudi nastopi. To najzgodnejše obdobje, ki še ni povsem raziskano, je za marsikoga že zato tudi najbolj zanimivo. Zaobjame delo pionirja slovenske in svetovne fotografije, izumitelja fotografije na steklo Janeza Puharja iz Kranja in začetke poklicne in ljubiteljske fotografije na Slovenskem. Vlogo Janeza Puharja je odigral fotograf Bojan Vrdelja. Glavnino prizorov o Puharju je ekipa posnela na Bledu in okolici. Za strokoven prikaz in komentar najstarejših fotografskih postopkov in tehnik so poskrbeli profesor fotografije Oskar Karel Dolenc in mojstra fotografije Anton Demšar in Sandi Jesenovec ter zbiralec Valentin Benedik. Že na začetku je projekt podprlo in bilo v  dragoceno pomoč pri snemanju Društvo fotografov Slovenije in njen predsednik Ferucio Hrvatin. Na pomoč so priskočili tudi zasebni zbiralci in ljubitelji fotografije.
V prvih dveh oddajah so prikazana dela najvidnejših fotografov na Slovenskem do konca prve svetovne vojne. Tretja in četrta oddaja zaobjameta obdobje do konca druge svetovne vojne. Zadnje tri oddaje prikažejo fotografijo na Slovenskem po letu 1945 ter na kratko orišejo različne vidike in sodobne tokove v slovenski fotografiji. V seriji nastopijo znani slovenski fotografi Janez Marenčič, Milan Pajk, Joco Žnidaršič, Stojan Kerbler, Tone Stojko, Edi Šelhaus, Mario Magajna,  Zmago Jeraj, Dragiša Modrinjak, Dragan Arrigler, Bojan Radovič, Arne Hodalič, Franci Virant, Vinko Skale, Bogo Čerin, Rafael Podobnik, Jože in Miran Hochstätter in drugi. V seriji s strokovnimi komentarji nastopijo tudi umetnostni zgodovinarji in kritiki dr. Peter Krečič, dr. Stane Bernik, dr. Tomaž Brejc, Aleksander Bassin, dr. Sarival Sosič, Lara Štrumej in drugi.   
Izjemno zahtevni dokumentarno-igrani seriji Fotografija na Slovenskem so nudili gradivo in strokovno pomoč številni muzeji, arhivi in galerije po vsej Sloveniji in tudi tujini. Zlasti velja posebna zahvala Arhitekturnemu muzeju v Ljubljani, Muzeju novejše zgodovine v Celju, Narodnemu muzeju v Ljubljani, Gorenjskemu muzeju in Kabinetu slovenske fotografije iz Kranja, Goriškemu muzeju, Pokrajinskemu arhivu in Pokrajinskemu muzeju iz Maribora ter Muzeju novejše zgodovine Slovenije iz Ljubljane. Serijo je sofinanciralo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.
Da smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svoje fotografe in fotografsko kulturno dediščino, bo pokazala prav ta serija.
Režija: Zdravko Pečenko
Scenarista: dr. Primož Lampič, Zdravko Pečenko
Direktor fotografije, snemalec: Mišo Čadež

Napovednik:
7., zadnja oddaja: RAZLIČNI VIDIKI, SODOBNI TOKOVI PO LETU 1980

Razstavno-založniški projekt 150 let fotografije na Slovenskem, študij fotografije, Fotoklub Maribor, Fotografska zveza Slovenije, nacionalna fotografska zbirka Moderne galerije v Ljubljani, obnova Pelikanovega ateljeja v Celju, slovenska poklicna fotografija in revija Fotografija, digitalna fotografija in revija e-Fotografija, Razstava slovenske sodobne fotografije v Ljubljani leta 2003, avtorji srednje in mlajše generacije, fotogalerija Fotografija in Photon, razstavno-založniški projekt fotografske topografije slovenske Istre in obale, v tujini živeči priznani slovenski fotografi, fotografska razstava Moja dežela Slovenija v evropskem parlamentu leta 2004 v Strasbourgu, fotografija in njena prihodnost.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com