Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

 

 

 

 

e-FotoPOTEP v 5 dežel (Cinque Terre) / Reportaža

14.10.2011 12:18

5 dežel (Cinque Terre). Destinacija, ki je (bila) zelo turistična. V mesecu septembru smo s skupino udeležencev odšli na trodnevni e-FotoPOTEP v Ligurijo. Nevedoč, kaj se bo zgodilo oktobra smo skozi naše objektive ujeli še zadnje trenutke prelepih in urejenih vasic preden so oktobrske ujme divjale po Liguriji in razdejale celotno pokrajino. Na naše fotokamere smo zabeležili motive pokrajine in vasic, katere nikoli več ne bodo enake.


Po večurni vožnji in postanku v mestu Genova, kjer je del skupine fotografiral arhitekturo, drugi del pa se izobraževal pri fotografiranju v slabih svetlobnih pogojih v akvariju, smo v večernih urah prišli na našo končno destinacijo. Čeprav utrujeni od zgodnjega vstajanja in vožnje, ki je bila za nami smo se najprej podali fotografirati na obalo ob sončnem zahodu. Sonce nizko na obzorju, morje, odsevi, pesek, veselje do fotografiranja, tekanje po peščeni plaži, nasveti Yurka in mojstra fotografije Oskarja Karla Dolenca glede kompozicije, nastavitev na fotokameri so kaj kmalu začeli kazati prve rezultate...

...in končni rezultat je tu. Pufa in Yurko v ujeta v elementu. Foto: Karmen Smolnikar

Po začetnih bolj akcijskih fotogafijah smo se osredotočili na fotografiranje sončnega zahoda. Stojala so nam bila v veliko pomoč pri doseganju najboljših rezultatov.

Naslednje jutro v La Spezii nam je napovedalo čudovit sončen dan. Nežna jutranja svetloba, prazna promenada ob morju, fotokamera in širokokotni objektiv za zajemanje malček drugačnega kadra.


Motivi se prikradejo kar sami od sebe.

Prva postojanka po izkrcanju iz ladijce - Portovenere. Širokotni objektiv. Zajem prvega plana in vasice v ozadju.

Ob pregledu fotografij in dajanju nasvetov o kompoziciji ter s kakšnimi parametri na fotokameri priti do najboljših fotografij.

Sprehodili smo se tudi do najvišje točke v vasici, saj tako dobimo drugačno prespektivo kot če vse fotografiramo iz nadmorske višine. 

V kolikor imamo ozadje obsijano s soncem in osebo v senci si moramo pomagati z doosvetlitvijo osebe z bliskavico.

V kadru, kjer je tako oseba kot ozadje na soncu pa se nam ni potrebno posluževati doosvetlitve z bliskavico.

Pogled iz morja nam razkrije značilnost pokrajine in nas fascinira ob misli, da so ves material, ki so ga potrebovali za gradnjo v ta strma hribovja do mestec prepeljali po morju.

Monterosso al Mare


Monterosso al Mare - pogled na drugo stran

Barvitost in kristalna čistost morja..

..ter pisanost čolničkov, ki so prav v vseh vasicah elegantno zasidrani v linijah.


Vrvež v ozkih uličicah vasic, kjer se sprehajajo večinoma turisti. Efekt premikajočih se ljudi dobimo s podaljšanjem časa osvetlitve.


Povezave med vasicam so najlažje dostopne preko železniške povezave. Med vasico Manarola in Riomaggiore pa poteka tudi peš pod ob morju, imenovana Pot ljubezni.


Tudi sami bodite kdaj na kakšni fotografiji.

Manarola v večernih urah.

Nedeljski dan nam je postregel z močno difuzno svetlobo, ki je bila kot nalašč za fotografiranje portretov in seveda smo se tega tudi lotili.

Vsak je zavzel svoje mesto in pomnilne kartice v naših fotokamerah so se hitro polnile.

..zum, diagonale, majhna globinska ostrina, portret brez vidnega ozadja..
 
..drug portret vkomponiran v ozadje. Vse to so bila navodila, ki so prihajala iz ust mentorjev.


Veselo smo fotografirali in skorajda povsem napolnili naše pomnilne kartice potem pa so se nad nas zgrnili nevihtni oblaki in čas je bil, da pomahamo v slovo Cinque Terram in počasi krenemo proti domu.

Na poti do doma je uspela še panoramska fotografija Firenc...

...seveda pa ne sme manjkati tudi skupinska fotografija vseh udeležencev septembrskega e-FotoPOTEPa v Cinque Terre.

 

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com