Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

Prenosi / Skriti članki

 • Razstava Galerija

  Pravila natečaja "poletna razglednica" / Nagrade:

  1. Organizatorji natečaja so spletna stran e-Fotografija.si, Foto Beseničar in CEWE.si

  2. Natečaj je namenjen vsem registriranim uporabnikom Galerije. Tema natečaja je "poletna razglednica".

  3. Za prijavo na natečaj šteje avtorska fotografija, oddana v Galerijo spletne strani http://www.e-fotografija.com/galerija/ pod rubriko natečaji - "poletna razglednica".

  4. Vsak, ki odda fotografijo na natečaj, mora biti v Galerijo registriran z vsemi podatki, ki so odprti v oknu prijave. V nasprotnem primeru morebitno izbrana fotografija oz. njen avtor ne bosta nagrajena. Kdor nima vnešenih vseh popolnih podatkov, jih lahko dopolni.

  5. Tretjim osebam je ob fotografijah prikazano samo uporabniško ime ("nick"), pod katerim se je prijavitelj prijavil na stran. Ostale podatke vidi samo upravitelj strani in z njimi ravna v skladu z zakonom. Posreduje jih samo podeljevalcu nagrad za namene podeljevanja nagrad na tem natečaju.

  6. Vsaka fotografija mora vsebovati naslov fotografije, ki ga uporabnik vpiše pod ime fotografije.

  7. Vsak avtor lahko na natečaj odda do pet (5) avtorskih fotografij, v maksimalni velikosti do 1200 točk širina in do 1000 točk višina. Velikost datoteke JPEG naj ne presega 900 KB. Fotografije morajo biti obvezno ležečega formata.

  8. Nagrajeni avtor bo za namen razstave poslal fotografijo v višji ločljivosti za tisk (minimalno 3000točk po daljši stranici). 

  9. Izbor nagrajenih fotografij naredi žirija, ki jo sestavlja profesionalni fotograf ter predstavniki organizatorja in sponzorja, v roku 8 dni po zaključku natečaja. Žirija bo pri ocenjevanju prispelih fotografij upoštevala ustvarjalno in kritično stališče, tehnično dovršenost, izpovednost in originalnost del ter estetska merila.

  10. Organizatorji si pridržujejo pravico do brezplačnega reproduciranja in objave slik prispelih na natečaj na spletnih straneh organizatorjev in v reviji e-Fotografija (vendar izključno samo v domeni predstavitev/reportaž o natečaju).

  11. Z oddajo del udeleženec potrdi, da je seznanjen z vsemi pogoji natečaja in se z njimi strinja, in, da so oddana dela njegova avtorska last.

  12. Rok za oddajo fotografij je 5. november 2017 do polnoči.

  13. Izbor nagrajenih fotografij iz strani komisije je dokončen.

  Nagrade:

  Žirija bo podelila nagrade ob otvoritvi razstave, ki bo 6. decembra 2017 ob 17. uri, v trgovini Foto Beseničar. Podatki bodo objavljeni tudi na spletni strani www.besenicar.si, udeleženci pa bodo obvestila prejeli po elektronski pošti, ki so jo navedli ob prijavi v Galerijo. Nagrajenci morajo nagrado prevzeti osebno na otvoritvi (to lahko stori tudi nekdo drug v njihovem imenu).

  Po zaključku razstave bo avtor le to lahko prevezel.

  1. nagrada: Moja CeWe foto knjiga, darilni bon v vrednosti 40€ podarja CeWe
  2.-11. nagrada: praktična nagrada, podarja Foto Beseničar

 • Arhiv fotografij - Obdelava - Priprava za tisk in Fotoknjigo

  Brezplačno predavanje bo: 1. septembra, ob 18h
  "Praktični prikaz od izbora fotografij, obdelave in priprave fotografij za fotoknjigo, formati zapisa, velikosti, kako postaviti knjigo, različnost formatov, platnic, papirjev, naročilo in arhiviranje fotografij."

 • Predavanje Aljaska - Oslo Bergen in fjordi - Dubaj - Tajska

  21. marec ob 18h

  Predavanje in predstavitev FotoPOTEPov Aljaska - Oslo, Bergen in fjordi - Dubaj - Tajska
  Vabljeni vsi, ki želite kaj več zvedeti in preko fotografij videti o predstavljenih lokacijah.

 • Karneval Viareggio in Cinque Terre

  Zaradi napovedi dežja je FotoPOTEP odpovedan

  Zaradi dežja bo sam karneval močno okrnjen, prav tako je vprašljiv ognjemet. V nedeljo je napovedano še močnejše deževje. Žal, bo pa več sreče na naslednjem karnevalu v 2017.

 • Galerija - Foto Tedna
 • Predavanje / Objektivi in fotografska optika

  Kdaj: 11. januar ob 18h

  Potrebujemo nov objektiv. Kakšnega? Katere goriščnice, zum ali enogoriščni? Kaj pa svetlobna moč in seveda, kaj je najboljše za želeni denar? Kaj pomenijo različne oznake leč in na kaj smo pozorni ob pregledu tehničnih karakteristik objektiva.

 • Model in voda / Fotografska delavnica

  30. avgust ob 10.00

  Saj poznate tisto, "za dobro fotografijo do kolen v vodo"!

 • NAMIBIJA - predavanje, predstavitev FotoPOTEPa 2016

  7. december ob 18h
  Potopisno predavanje, predstavitev FotoPOTEP NAMIBIJA 2016
  ​Vstop prost - Vabljeni

 • Vse o Fotoknjigi / naj bo priprava enostavna in vaša fotoknjiga lep izdelek

  Predavanje bo 22. januarja ob 18h

  Praktični prikaz od izbora fotografij, obdelave in priprave fotografij za fotoknjigo, formati zapisa, velikosti, kako postaviti knjigo, naročilo in arhiviranje fotografij.

 • Knjigi FOTOKAMERA in KOMPOZICIJA SLIKE

  Komplet knjig FOTOKAMERA in KOMPOZICIJA SLIKE, do 15. 09. 2017 na voljo po posebni ceni (35€).
  ​VSEM KUPCEM omenjenega kompleta BOMO v 2017 PODARILI 3 URNI PRAKTIČNI TEČAJ BLISKAVICE.

 • Napredni tečaj fotografije - Pokrajina

  25. oktober ob 8.00h (Zagotovljeno)

  Najširše izbrani motiv je že od nekdaj pokrajina. Spoznajmo več o fotografiranju pojrajine. Katera so glavna "nepisana" pravila in kako do "boljše", bolj všečne fotografije.

 • Enodnevni tečaj fotografije na obali (Koper)

  19. oktober  / začetek ob 9h (zagotovljeno)

  Enodnevni tečaj je namenjen vsem, ki bi radi bolje spoznali svojo fotokamero, nastavitve in funkcije ter tehniko fotografiranja različnih motivov. Vseeno je katero fotokamero imate, kompaktno ali DSLR. Z obema se da odlično ujeti »vaše spomine!«

 • Fotografska delavnica - Model in voda

  30. avgust ob 9.00

  S pomočjo odbojnikov, bliskavic, odbojev svetlobe od vode, se bomo preizkusili v fotografiranju modela. Model nam bo fotografsko na voljo ob vodi in v vodi. Vse skupaj bomo še malo začinili z različnimi oblačili, kopalkami in ribiško opremo, ter ribolovom.

 • Fotografiranje na počitnicah, potovanjih, nasveti...

  Predavanje bo 18. junija / Vstop prost, prijave niso potrebne

  Radi potujete in fotografirate? Zvedeli boste več o fotografiranju na počitnicah, izletih, FotoPOTEPih, fotoopremi na poti, arhiviranju fotografijih, pripravi fotoknjige...
  Obenem bodo predstavljeni FotoPOTEPi - Tajska okt. 2014 in za leto 2015 - Šrilanka, Namibija, Aljaska, Lofoti

 • e-Fotografija FotoPOTEP / slap Kozjak Kobarid Soča

  14. junij 7.00h

  Tokrat bomo bolj vodno usmerjeni. Glavna lokacija pa bo znameniti slap Kozjek. Lokacija, ki jo kot eno izmen top foto destinacij označuje tudi National Geographic.

 • PRO modna fotodelavnica z modeli na obali / e-Fotografija

  7. junij ob 9.00h

  Želite imeti najboljše fotografije svojih modelov, izkoristiti moč svetlobe z uporabo odbojnikov, bliskavic.

 • Tradicionalni FotoPOTEP v neznano / ZAGOTOVLJENO

  sobota 5. april

  Prijetno bo, kot običajno, če nam bo še vreme služilo, pa bo več kot odlično. Vsi ki ste šele na začetku vaše fotografske poti, boste deležni obilo fotografskih nasvetov in imeli možnost fotografiranja različnih tem. Izkušeni pa že sami z veseljem lovite motive, katerih bo res kar nekaj.

 • Napredni tečaj fotografije - Osebe / Portret na ulici, v naravi, v prostoru

  5. junij ob 17h

  Skoraj za vsakega fotografa je fotografiranje oseb / portretov nekaj najtežjega. Naučimo se narediti boljše fotografije oseb in portretov. Verjemite, da vam bo fotografiranje oseb/portretov v užitek.

 • Spoznajmo svojo fotokamero v praksi

  23. april ob 17h

  Ni pomembno kako zmogljivo kamero imate, niti od katerega proizvajalca. Pomembno je, da imate polno baterijo, prazno pomnilno kartico in voljo spoznati nekaj dodatnih nastavitev za "vaše boljše fotografije"!

 • Predavanje o naprednih tehnikah kamer in objektivov Nikon

  10. februar ob 18 uri.
  e-Fotografija in Nikon Slovenija predavanje in predstavitev Nikon DSLR naprednih funkcij in PRO objektivov
  Imamo zmogljivo Nikon kamero, poznamo osnovne nastavitve, toda nastavitve nudijo še mnogo več. Objektivi pa vedno dodajo piko na i.

 • Predavanje o naprednih funkcijah in objektivih Nikon
 • Spoznajmo Lightroom / RAW program za fotografe - Brezplačno predavanje

  9. januar ob 18.00h

  Program Lightroom je enostaven in v bistvu je treba spoznati samo dva njegova modula. Ni pomembno katero verzijo programa uporabljate. Večjih razlik ni med verzijami 3, 4 ali 5. (16. januarja bo praktični tečaj programa)

 • Predavanje o naprednih tehnikah Canon kamer in predstavitev celotne palete Canon objektivov

  Predavanje bo 27. novembra ob 18 uri. Imamo zmogljivo Canon kamero, poznamo osnovne nastavitve, toda nastavitve nudijo še mnogo več. "L" objektivi pa vedno dodajo piko na i.

 • Nikon

 • Eksotični fotopotep na otok Bali / 24. marec 2014

  Sem pa zelo srečen, da lahko Bali spoznavam, ga delim s fotografinjami in fotografi, skupaj spoznavamo drugačen svet in predvsem, da lahko s fotokamero fotografiramo ljudi. Po prvem fotopotepu na Baliju sem zapisal naslov, »Fotografiram za nasmeh«! In še kako res je!

 • 10. oktober / Spoznajte svoje Nikon kamere (brezplačno izobraževanje)

  e-Fotografija vas vabi, da se v 4. septembra udeležite brezplačnega spoznavanja z vašo fotokamero Nikon. Vse kar je potrebno je, da se prijavite na predavanje preko prijavnice na e-Fotografija.si/tecaji/ mi pa vas bomo povabili na njega. Seveda v primeru, da ne bo že zasedeno, saj je žal predavalnica omejena s prostorom. Za to se le hitro prijavite!

 • 9. oktober / Spoznajte svoje Canon kamere (brezplačno)

  e-Fotografija vas vabi, da se v 5. septembra, udeležite ponovljenega brezplačnega spoznavanja z vašo kompaktno ali DSLR fotokamero Canon. Vse kar je potrebno je, da ste lastnik Canon fotokamere in, da se prijavite na predavanje.

 • test008
 • test009
 • Izberi FOTOKAMERO leta 2012
  Hvala vsem, ki boste sodelovali pri izbiri kamer leta 2012. Anketa bo odprta do 20. januarja 2013
 • Photoshop / NAPREDNI praktični tečaj obdelave slike

  Spoznavanje dodatnih funkcij in praktična obdelava fotografij od osnov do dela v plasteh. Napredne funkcije programa Bridge, obdelava v Camera RAW. Prenos slike iz RGB v CMYK, Lab, izbira barvnega profila (sRGB, Adobe RGB, monitor RGB, CMYK, zakaj SmartObject; selektiranje posameznih delov slike, popravki (Liquify, VanishingPoint), izrezovanje (Path), funkcije Image Procesor, Batch. Kako pripraviti lastne akcije (Actions), uporaba plasti (Layers)... Priprava slike za izpis, tiskovino, digitalni arhiv...

 • Skrivnosti poročne fotografije / Predavanje

  Da bo manj vašega strahu kako in kaj fotografirati, e-Fotografija organizira predavanje o poročni fotografiji. Predavanje je lahko zanimivo tudi za vse, ki iščete fotografa, ga še boste in boste stali pred njegovim objektivom. Izbor fotografov, dogovor, kaj lahko pričakujete, želite, vaša vloga kot glavnega akterja...

 • Namibija, raj za fotografe - Greste z nami? - junij 2014

  Naša pot je namenjena fotografiji. Za to bodite pripravljeni na zgodnje jutranje vstajanje, saj bomo lovili toplo jutranjo svetlobo in se kasneje vrnili na zajtrk. Prav tako je zanimiva pozno popoldanska svetloba in tudi te ne bomo zamudili. Vmes še kakšen večerni posnetek neštetih zvezd in tem za fotografski pogovor bo kolikor želite.

 • Osnovni tečaj fotografije / Maj 2013 - Za naše boljše fotografije
  Vpeljali vas bomo v skrivnosti fotografske opreme kot samega fotografiranja. Uporabljate kompaktno ali zrcalno refleksno kamero? Vseeno je s katero pridete na naš fotografski tečaj. Osnove nastavitev ter uporabe kamere so z vsemi enake.
 • Fleš (bliskavica) praktični tečaj
  Bliskavica je eden od najbolj uporabljanih dodatkov, ki po eni strani lahko veliko doda k dobremu posnetku, po drugi pa tudi vzame. Kako deluje, osnovne možnosti, spoznavanje z različnimi funkcijami ter različnimi bliskavicami, vse to bomo spoznali na tej delavnici.
 • Nadaljevalni (napredni) tečaj fotografije / JUNIJ 2013
  Ko fotograf osvoji osnove fotografije in ga fotografija zasvoji kot hobi, si zaželi dodatnega znanja. Njegove fotografije so sicer tehnično korektne, vendar na raznih razstavah in foto natečajih opazi kopico bolj všečnih fotografij drugih avtorjev, kakršne pa bi rad imel tudi sam v svojem fotoalbumu.
 • Toskanski griči - MAJ 2013 / vikend fotodelavnica v Toskani, katere ne boste pozabili (Zagotovljeno)
  e-Fotografija organizira nov nepozabni fotografski vikend v posebnem svetlobnem okolju. Tokrat gremo v Toskano v obdobju, ko je čez dan že poletno, vendar zjutraj nas lahko še čakajo meglice.
 • Foto delavnica v Arboretumu (Zagotovljeno)

  Če še ne poznate svoje kamere, se boste hitro naučili prvih osnov. Delavnica je namenjena tudi tistim, ki imajo povsem navadne komapktne kamere. Za rožice več kot zadosti. Delavnica vam bo odkrila tiste osnove, da bodo v nadaljevanju fotografije vaših rožic, kar najboljše.

 • Sejem Photokina 2012 – Svet slike (greste z nami na sejem?)
  Photokina 2012 kaže, da digitalizacija prinaša tudi za sejemsko ponudbo nove možnosti. Ko je že delovalo, da se je sejem ustavil, da ne zna ponuditi kaj več kot nam že pokaže internet, so pogledali v prihodnost in skupaj z razstavljavci uvedli nove trende, ki vabijo.
 • e-Fotografija kolesarski kronometer in tek - Pliskovica 2012 (vabljeni na kronometer-tek 2013)
  Namen športnega druženje ni popolno tekmovanje, ampak dati sebi pogum, da se udeležiš tekmovanja ter, da se ob druženju spoznamo. Na forumu in v galeriji smo poznani samo pod vzdevki in v druženju si damo dodatni fotografski zagon.
 • Enodnevni tečaj fotografije v Mariboru / Za vaše boljše fotografije
  Vpeljali vas bomo v skrivnosti fotografske opreme kot samega fotografiranja. Uporabljate kompaktno ali zrcalno refleksno kamero? Vseeno je s katero pridete na naš fotografski tečaj. Osnove nastavitev ter uporabe kamere so z vsemi enake.
 • Osnovni 16.urni tečaj fotografije JUNIJ / Za vaše boljše fotografije
  Vpeljali vas bomo v skrivnosti fotografske opreme kot samega fotografiranja. Uporabljate kompaktno ali zrcalno refleksno kamero? Vseeno je s katero pridete na naš fotografski tečaj. Osnove nastavitev ter uporabe kamere so z vsemi enake. Prav tako bomo v praksi spoznali možnosti boljšega zajema naših motivov z vašo kamero.
 • Spoznajmo svojo fotokamero - predavanje s praktičnim delom
  e-Fotografija vas vabi, da se udeležite praktičnega spoznavanja z vašo fotokamero. Za vaše boljše fotografije na izletih, dopustu...
 • Izbor najboljših fotografij za predstavitev na TV, monitorju, v foto albumu ali foto knjigi (predavanje)
  Kreirate zgodbo, ki naj bi bila zanimiva tudi drugim. Zato ne podajate samo vašega ozkega osebnega pogleda. Vam se zdi vsaka luknja na cesti lahko zanimiva, saj ste šli preko nje. Vam se zdi vožnja po levi in brezpotju nekaj enkratnega, saj ste jo doživljali. Vsaka oseba ob vaši poti, hotel ali kamp je v vas pustil kanček pristnih spominov. In če so ti bili enkratni, potem se vam kot take zdijo tudi vaše fotografije, video. Toda ali je tako tudi za tiste, ki na tem potovanju niso bili, kateri so vaši gledalci, poslušalci, katere želite navdušiti?
 • Dopustniška fotografija / praktični tečaj spoznavanja kamere, kaj in kako fotografirati na izletih, potovanjih…
  Vedite, fotogeničnost ne obstaja. Obstaja samo dober ali slab fotograf! Postanite boljši fotograf tudi vi. Vse za vaše spomine. Konec koncev fotografiramo prav zaradi njih.
 • Foto putovavnje - Pag 2011

  e-Fotografija.hr vas ovo ljeto vodi na foto putovanje po otoku Pagu u trajanju od pet dana.

 • Kuba za fotografe - JUNIJ - Zadnji dnevi socialističnega raja v objektivu
 • Exotični fotopotepi 2011 / informativni napovednik

  V petek, 4. februarja bo naš drugi informativni predstavitveni sestanek večine e-Fotografija foto potepov v letu 2011.

 • Predavanje FotoPOTEP po Aljaski

  Preko fotografij, videa in komentarjev vas bom popeljal skozi deželo, ki jo označujejo za zadnjo mejo (last frontier) še zmernega, vendar trdega življenja, divjino in tišino, ki se meri v 100 miljah. Losi, medvedi, lososi, čudovita in brezmejna pokrajina, mesteca in ljudje.

 • Predavanje Adobe InDesign in PDF datoteke za fotoknjigo in druge tiskovine

  Fotograf že dolgo časa ni več samo fotograf, ki je pritisnil na prožilec, nato pa celoten delovni proces prepustil laborantom in grafikom. Danes naj bi bil fotograf celostno izobražen v celotnem procesu od fotografije do ostalih produkcijskih procesov obdelave slike in same grafične priprave.

 

Eksotični fotopotep na otok Bali / 24. marec 2014


24. marec do 4. april 2014

Že drugič nam bo uspelo biti na otoku v času njihovega praznovanja novega leta.

e-Fotografija poizkuša najti nove možnosti za izkušenega fotografa popotnika kot tiste, ki fotografirajo samo za svoj domači fotoalbum. Še vedno popotništvo, drugačnost, eksotiko, z večjo mero ekskluzivnosti. Predvsem pa se na zanimivem potovanju naučiti fotografirati, obdelati fotografije, jih pripraviti za spletno predstavitev, fotoknjigo. 

In že kar na začetku naj povem, da se ne ustrašiti. To ni FotoPOTEP samo za profesionalce ali tiste z "velikimi" fotokamerami in objektivi. Lahko imate "majhno" kompaktno kamero in spoznali boste, da se tudi z njo marsikaj da ujeti za spominski fotoalbum.Niti ni nujno, da mora sopotnik ali sopotnica fotografirati in dihati samo po fotografsko. Kdor ne želi biti v pogonu, se lahko tudi sprošča ob bazenu, vzame svoj bolj turističen izlet. Toda v večini primerov gremo na Bali, da ga spoznamo, gremo med izredno prijazne ljudi in kaj lepšega, če to vse lahko še fotografiramo in se o fotografiji še kaj novega naučimo.
Vsekakor je naš, tokrat že osmi FotoPOTEP na otok Bali, primeren tudi za tiste, ki želijo biti zgolj sopotniki. Je veliko za videti in si zabeležite za spomin tudi če imate zgolj kompaktno fotokamero ali ste celo brez. Nekaj fotografij vam bom že sam dodal za vaš fotoalbum.

Balijsko novo leto / Nyepi (day of silence) posebnost

Na Baliju se vse dogaja okoli lune. Sadi in žanje riž, verski dogodki, poroke, pogrebi, itd. 31. marca 2014 bo lunarno novo leto, ki je za hindujce na Baliju eden najpomembnejših praznikov. Dan in noč prej je največja ceremonija. Vsi so na ulicah, v templjih, vseskozi se dogajajo ceremonije, rajanje. Naslednji dan obeležujejo s tišino, postom in meditacijo. Otok se na ta dan praktično "zapre". Po verovanju je zunanji prostor namenjen dušam umrlim, ki se tako lahko v tišini in miru vrnejo k svojcem. Zaprto in prazno je celo mednarodno letališče, pristanišča. Hindujcem na Baliju je ob tem prazniku za 24 ur prepovedano hoditi ven, kuriti ogenj, prižigati luči, pa tudi gledati televizijo in poslušati radio. Ta dan tudi turistov, kot ne hindujcev ne boste videli na ulicah. Življenje se dogaja v hiši ali notranjem delu vil, hotelov. Posebno je doživetje rajanja dan prej, kot samega dneva tišine. Izkoristili ga bomo za pregled in arhiviranje fotografij, spoznavanje dela s programi, in pripravo naših fotografij za razstavo. Se spočili v vilah in ohladili v bazenih.

 


 

8. FotoPOTEP Bali

24. marca 2014 (do 4. aprila) gremo ponovno (že osmič) na močno svetlobno obarvan FotoPOTEP, kjer sta za naše videnje sveta doma drugačnost in eksotika. Indonezijski otok Bali nam vse to lahko ponudi.
Prijave: e-fotografija.si/tecaji/

Nastanjeni bomo na odlični lokaciji Vila Zala. Čudovit tropski ambient s pogledom na riževa polja, vsaka vila ima svoj bazen, celodnevni potepi po otoku, ljudje, vasi, templji, plaže...
Ne bomo izpustili slikovitih terasastih riževih polj Tegallalang, lokalnih tržnic z eksotičnimi začimbami, hrano, templja Bedugul (ki leži na jezeru), peščenih plaž, svetovno znane plaže deskarjev Uluwatu in seveda tradicionalnih vasi ter temljev na Baliju. Kdor bo želel se bo povzpel na vulkan Batur. Vsi željni podvodnega fotografiranja pa bodo lahko ujeli svet pisanih tropskih rib okoli koralnega grebena.
Ne bom preveč opisoval. Več je že predstavljeno v člankih prejšnjih FotoPOTEPov in video predstavitvah. Slike, kot linki na članke in video so spodaj.

Naša fotografska delavnica na otoku Bali je prav zaradi gostitelja Slovenca, poznavalca otoka, ki govori lokalni jezik nekaj posebnega. V to smo se že prepričali na minulih delavnicah. Opazimo, da se v vasi nekaj dogaja, vprašamo in vstopimo v šolo, na tradicionalno poroko, vaško praznovanje...
Za iskanje motivov, pomoč, večerna predavanja, komentiranje fotografij vam bom na voljo Matjaž Intihar. Na Baliju sem bil že šest krat in z Andrejem točno veva kaj nas fotografsko kot popotniško zanima. In predvsem, da je treba tudi počiti, se zabavati in spoznati domačine, ki nas bodo napolnili z neko nam neznano energijo, ki nas bo še dolgo spremljala.

Ja, ljudje, ti so nekaj neverjetnega. Preprosti, vedno nasmejani, prijazni pa tako, da se tega ne da opisati. Zato ni čudno, da sem FotoPOTEP Bali imenoval "Fotografiram za nasmeh"! Vsepovsod ste dobrodošli s fotokamero, nasmehom, pogovorom!

Srčno si želim, da bi lahko bil vsak fotograf enkrat deležen teh motivov in veselih nasmejanih ljudi. Nastanitev v vilah Zala je na koncu samo še pika na i. In zakaj je naša e-Fotografija fotodelavnica na Baliju nekaj posebnega. Celovit fotografski pristop je tisto, kar nudi več. Tudi če smo na povsem turistični lokaciji, naredimo iz tega nekaj več. Vse skozi so nam na voljo trije kombiji, da če je želja lahko tudi ločeno gremo na posamezne kraje. Eni v mesto, drugi na riževa polja, tretji kam drugam. Torej z nami ni počitka v klasičnem smislu in nikakor to ni klasična turistična ponudba. Je prijetno fotodelo in fototuristično potepanje nekaj drugače. Fotografsko delo in iskanje motivov nas napolni z novo energijo. Še celo tisti spremljevalec ali spremljevalka, ki jim do sedaj fotografiranje ni bilo pri duši, so spoznali kako lepo je imeti fotografijo iz prijetnih lokacij. Ko je treba, pa se tudi malo ustavimo in gremo po nakupih ali na plažo. Toda zopet ne brez fotokamere, saj nas tam že čakajo fotomodeli. Kdor želi fotografira, kdor se želi samo sprostiti na peščeni plaži in topli vodi med valovi pa pač po svoje. Zvečer, ob pregledu fotografij pa vsi utihnemo in že nestrpno pričakujemo kaj fotografskega bo prinesel nov dan.

Enostavno povedano. Eksotična fotodelavnica na Baliju z e-Fotografijo vas popelje nekam drugam, v popoln raj motivov in prijaznosti. Pokrajina navduši, zelena ali zlata barva te napolni z energijo, sončni zahodi spomnijo na romantiko, ljudje vas začarajo in nasmeh ter veselje vas bosta spremljala še dolgo časa tudi doma. Ja doma, kjer je vse to že zdavnaj izginilo in nas je spremenilo v trde maske brez nasmeha in stroje, katere iz dneva v dan programirajo, da samo še hlepijo po več in več.
Naša eksotična fotodelavnica vsaj za nekaj časa ustavi ta nori čas in nas spomni, da smo ljudje nekaj drugega kot stroji, ki delajo in poslušajo informacije enako iz dneva v dan ter nas na koncu hitenje, pretirano delo in hlastanje za številkami, krivuljami, denarjem naredijo nesrečne in kažemo mrke obraze. Na Baliju vsaj za nekaj časa uidemo kruti domači realnosti, medijem z motom "samo slaba novica je dobra novica", fotografijam iz teme kot jo sam imenujem »tuga, jad i bol«, ter vojnih grozot.Na Baliju preko fotokamerezopet spoznamo, da se lahko živi tudi drugače.
Za konec pa še tisto najbolj pomembno. Fotografi smo z motivi bogato poplačani, saj na naši fotografski delavnici spoznamo, da je tudi nasmeh nalezljiv. Ime balijske eksotične fotodelavnice zato tudi poimenujem, FOTOGRAFIRAM ZA NASMEH!

Udeleženec je ob svoji fotografiji porterta zapisal; "Če hodiš peš, srečaš tiste, ki hodijo peš, če se voziš vidiš bežno ljudi, če letiš, ne vidiš ničesar.......zato hodim peš". In na naši eksotični fotodelavnici se večkrat ustavimo in gremo peš. Tako v riževa polja, v vas kot na plaži. Le zato, da srečamo ljudi in ujamemo njihov nasmeh. Zato je naslov fotodelavnice "FOTOGRAFIRAM ZA NASMEH" povsem na mestu.

 


 

Video in članki iz naših prejšnjih FotoPOTEPov na otok Bali

(za ogled klikni na sliko ali text)


Video zapis iz eksotičnih fotodelavnic na Baliju. "Moj fotoparadiž"


Video iz našega e-Fotografija prvega fotopotepa na Bali...


Video FotoPOTEP Bali 2011

 

Članki:
Bali, otok bogov, ljubezni in fotografije / zapis udeleženca

Članek iz našega petega FotoPOTEPa na Bali

Članek iz našega tretjega FotoPOTEPa na Bali

Članek iz našega prvega FotoPOTEPa na Bali

 


 

Naša Fotopot po Baliju v besedi in slikah


Vila Zala


Yon. Naš vodiš na vulkan Batur. Fotografirano ob sončnem vzhodu.

 

Ta »mali« otok v indijskem oceanu je edini hindujski otok sredi muslimanske Indonezije. »Mali«, pravim za to, ker v dolžino meri samo 150km, kar je še za slovenske razmere majhno. Po površini je Bali štirikrat manjši od Slovenije, ima pa skoraj štiri milijona prebivalcev. No ne skoraj. S turisti, predvsem Avstralci, katerim je Bali bližnje pribežališče za poceni dopust prav gotovo. Bali je otok turizma in za to je v tistem delu sveta nekaj posebnega. Hinduizem kaže neko neverjetno mirnost. Vabijo nas bele in črne peščene plaže z velikimi belimi penastimi valovi. Toplo morje ima kar čudežno, privlačno moč.


Plaža Dreamland.

 

Deskanje na valovih ob pečinah Uluwatu pritegne Avstralce, počasi tudi domačine in druge ter seveda nas fotografe. Neverjetna, neznana zelena barva riževih polj nas očara. Zdaj vem kaj mi kot grafiku pomeni ime barve »bali zelena«, katere v tisku nikakor ne moremo pokazati. Spoznamo lahko delujoče vulkane, za ljubitelje najboljšo kavo Kopi Luvak, na severu v kraju Lovina plavamo z delfini, se poigramo z mladimi tigri, orangutani ali sloni ter gledamo kako korokodili in kobre napadajo v naravnem okolju.


V hindujskih vaseh se srečamo z njihovo tradicionalno folkrolo.


Če kje potem se na Baliju lahko spoznamo s fotografiranjem portretov.


Jutro v vasi pod vulkanom Batur. Kot bi se vrnili 40 let nazaj.


Življenje kot ga ne poznamo več. Vendar tu sta doma prijaznost, nasmeh, mir...


Delo na polju in pogled v kamero.


Portret domačinke ob delu na polju.

 

Predvsem pa ljudje, oh ti ljudje nam povedo, da kljub ničemur lahko dobro in srečno živiš, ter za naše razmere neverjetno, ljubijo fotokamero, hočejo se slikati brez tiste značilne naučene afriške stegnjene roke za denarjem in dobesedno začarajo fotografa. Prav to slednje je tisto dejstvo, da se že tretjič podajamo na ta enkraten oddaljeni otok, ki je poln drugačnega.


Prodajalec rib vam z veseljem pozira z ribo, ki jo pripravlja kupcu.


Težko delo ribičev, a še vedno pripravljeni na poziranje z nasmehom in veseljem.

 

Ko kot fotograf prvič stopiš na peščeno plažo Jimbaran med ribiče in v domačo tržnico izven za nas še vedno normalnega, razvajajočega normalnega sveta t.j. Vile Zala, marsikateri fotograf pozabi na fotokamero in samo gleda in gleda. Preseneti te čudovita plaža iz katere ribiči hodijo na ribolov, modro nebo, barviti ribiški čolni in polno delovnih, nasmejanih obrazov. Kar na enkrat spoznaš, da si v nekem povsem drugem svetu. Seveda za nas, »razvito« misleče in od TV učene ter samo na trenutek turistično/fotografsko dejavne v svetu revščine! Toda ob prvem kontaktu z domačini si lahko samo pozitivno presenečen. Tisti, ki imamo že nekaj desetletij za sabo se spomnimo, kako se je takrat pri nas živelo.


Počakaj, da se uredim!


Wayan pozira v terasastih riževih poljih Tegallalang.


Foto treking med riževimi polji z domačini.

Ni treba več in več denarja, pogoltnosti za novim in novim, dva, tri avte na parkirišču, dovolj je delati za nekaj hrane in cigareto, danes preživeti družino in nasmeh na obrazu je zagotovljen. Mi fotografi iz razvitega sveta pa nasmeh dobimo na obraz šele, ko se s temi ljudmi srečamo in nam svoje zadovoljstvo, da smo med njimi vračajo z nalezljivim nasmehom. Takoj se mi misel utrne na našo, »opevano« ljubljansko tržnico, katero sami tako kujemo v nebo kot naj med vsemi. Vendar, ko grem s tečajniki fotografi med množico na ljubljansko tržnico se hitro obrnemo. Oziroma, na njo že leto dni ne hodimo več. Ne preveč prijazni do objektiva so obrazi večine še ostalih branjevk, saj so jih drugi »neoriginalni« prodajalci z zelenjavo, ki z domačim nima zveze že podučili, da je pomembno prodati. Dajo samo še hitri nasmeh stranki z namenom kupiti. Kupci pa hite od stojnice do stojnice in te čudno in mrko gledajo če s fotokamero »strašiš« ob zelenjavi, za katero mislijo, da je še domača in sveža, pravkar iz njive. Enostavno te ljudje na naši domači ljubljanski tržnici odbijejo, da bi tam preživel del dneva s fotokamero in ujel zanimive trenutke. Ja res je, smo že del razvitega sveta, ki nas je spremenil v živeče stroje iz mesa in tiste, katerim je denar ne nasmeh nujen za osnovno preživetje ter obvezen za vstop v svet višjega razreda.


Na obisku v osnovni šoli. Vsi so v uniformah.


Prijateljici.


Nasmeh je na Baliju nalezljiv. Dobre volje niso samo domačini!

 

Ko na ribji tržnici v vasi Jimbaran z res svežimi, pravkar ujetimi ribami ali v Kuti na nočni tržnici z vsem mogočim svežim živežem pri veliki vlagi in 35 stopinjah še vedno vidiš te nasmejane obraze in veselje, te dobesedno presune. Fotokamera sama od sebe dvigne roke k očesu in prst se spusti na prožilec. Ne saj ni res, saj to je tretji svet, pravi v možganih privzeta slika iz domače TV. Revščina, vojne, žalost, lakota, nas učijo in kažejo slike iz tretjega nerazvitega sveta po televiziji. Ni čudno, da pri nas namesto veselja tudi fotografske razstave prikazujejo tematiko, katero jaz povzemam kot »tuga, jad i bol«! Enostavno doma ne znamo ujeti veselje in radost.


Wan pozira za naš boljši posnetek delavna na riževih poljih.

 

Toda na Baliju ti fotografiraš in fotografiraš, ljudje so pa gledeč v objektiv začuda kar nasmejani, še vedno želijo obenem trgovati s teboj, če ne drugega vsaj deliti besedo in mahanje z rokami kot pogovor. Neverjetno so še odprti. Ko si med njimi ti nudijo skromno mesto v svojem prostoru ne vedoč, da se tebi zdi ne mogoče, da bi se družil z njimi več kot trenutek. Ja Slovenci znamo biti zaprti, zavrti. Če je naša domača želja po miru v naši bližnji okolici, visokih ograjah, zadržanost, nesprejemljivost drugačnega še nekako upravičena, pa ko se preleviš v turista na Baliju to ne sme biti več tako. Ti prijazni ljudje ne vedo, da smo zavrti, da nam TV njih kaže kot nekaj manj vrednega in da jih gledamo iz domačega naslanjača samo, ko se zgodi kakšna nesreča ali druga žalostna zgodba.

 
Drugačen portret. Ujet kar na terasi v Vila Zala.


Preko fotokamere lahko spoznamo tudi bolj eksotične živali. Če se bojite ali želite izgubiti strah pred njimi bo naš FotoPOTEP pravi za to.


Pojem domača žival je na Baliju nekaj drugega kot pri nas.

 

Zato si lahko kot fotograf v tem balijskem svetu še toliko bolj presenečen. Templji, številne verske ceremonije, rumeno, rdeči sončni zahodi, z neverjetno zeleno obarvana riževa polja, neverjetna zgodovina, še delujoči vulkani, koralni greben in še je enkratnih trenutkov na Baliju, katere lahko ujamemo s svojo fotokamero in te nepozabne srečne trenutke v digitalnem zapisu vzamemo s seboj domov. Nihče te ne bo preganjal, ker njegovo sliko kažeš v reviji, nihče se ne bo sekiral, ker na sliki ni tako všečna podoba, kot jo želi videti razviti svet. Na koncu spoznaš, da v razvitem svetu delaš za to, da bi v starosti živel neobremenjeno kot oni. Seveda imajo tudi ljudje na Baliju svoje žalostne zgodbe, želje po »boljšem« življenju kot ga poznamo v razvitem svetu. Toda, ko pogledaš eno in drugo stran vidiš, da bi bila najboljša tista srednja. Vendar te še dolgo (če sploh kdaj) ne bo.


Neobremenjeni portretiranci.

 

Sem pa zelo srečen, da lahko Bali spoznavam, ga delim s fotografinjami in fotografi, skupaj spoznavamo drugačen svet in predvsem, da lahko s fotokamero fotografiramo ljudi. Po prvem fotopotepu na Baliju sem zapisal naslov, »Fotografiram za nasmeh«! In še kako res je!

 


Na plaži v Kuti vam nihče ne odreče nasmeha. V bistvu smo mi za njih atrakcija. Ko jih boste fotografirali, vas bodo prav prijazno in plašno povprašali ali se lahko še oni fotografirajo z vami.

 

Ko pri nas niti več ne moreš fotografirati med vsakdanjim opravilom ljudi z nasmehom, je pri njih vse drugače. Pri nas fotokamero skriješ, ko greš mimo otroškega vrtca ali igrišča, na Baliju te starši sami povabijo da fotografiraš njihove otroke. Ko pri nas pred drugimi pogledi in kamero skrivamo, da dvorišče ni tako urejeno, s tako velikim bazenom in na njem tak avto kot sosedov, so tam ponosni, da te lahko posedijo na gola tla in ponudijo kokos iz palminega drevesa.


Naključna obiskovalka plaže, se je takoj odločila pozirati in pokazati kaj zna.


Tudi ko sonce še zaide najdemo odlične motive.

 

Koliko časa bo še tako prijetno za fotografa na Baliju? Ne vem, »razvita« miselnost in želja po več prihaja tudi med njih. Bo trajalo še 5, 10 let, da bodo brez nasmeška kot mi na ulici, tržnici, pa ne vem. Vesel sem, da te nasmehe lahko ujamemo s fotokamero še sedaj. Izkoristite to drugačnost in možnost tudi vi. Predvsem pa se kot fotograf rešite težav s fotografiranjem, oziroma ne fotografiranjem portretov preprostih ljudi. Bali poleg čudovitih, neverjetno zelene barve riževih polj nudi tudi to. In nenazadnje! Ko se doma s fotokamero sprehodiš v kakšno odročno vas lahko spoznaš ljudi, ki se ne boje fotokamere in ti za posnetek dajo tudi nasmeh.


Utrip iz Safari parka. Urška in mladi orangutan.


Med sloni. Možno je jahanje slonov...


Bela plaža za neverjetne trenutke.


Najbolj znani tempel Tanah Lot v oseki.


Čeprav užitek, a fotokamera za beleženje trenutkov je vedno z nami.


Ida in Andrej v romantičnem sončnem zahodu ob znanem templju Tanah lot in barvah, katerih nismo vajeni.


Še predno "zagrizemo", fotografiramo.


Ali veste, da na Baliju izdelujejo tudi čokolado.


Na Bali nikoli ne veš kaj zanimivega boš srečal tisti dan.


Nyepi (day of silence). Leta 2012 smo bili na Baliju na prav poseben dan. Cel Bali slavi, dogaja se dan in noč. Naslednji dan pa je dan tišine, ko imajo pravico biti na prostem samo duše pokojnih. Nihče ni cel dan in večer izven hiše, vsi so samo ob svečah v notranjih prostorih in verjeli ali ne, zaprto in brez oseb je celo mednarodno letališče. Dan, ki ga lahko preživiš v tišini in miru. Posebno doživetje. In seveda, vsi se držijo doma. Tako domačini kot turisti.


Obisk predstave tradicionalnega plesa.


Zadnji večer in skupinska razstava v Vila Zala.

 

Bali ti enostavno povedano odpre oči tudi za doma. Bolje povedano, poda nam »FOTOGRAFSKI POGLED« na svet!

 


 

 

 


 

Predviden potek, cena FotoPOTEPa na otok Bali:


CENA FotoPOTEPa je 1149* EUR - BREZ LETALSKE KARTE (predvidena trenutna cena letalske karte cca. 850eur).

*Znesek 149,00 eur se izvrši (po prejemu računa pred odhodom) na podjetje Image dtp d.o.o. Ljubljana za strokovno fotografsko vodenje in sicer po skupnem sestanku o zadevi Bali. V primer kasnejše neudeležbe na foto delavnici Bali marec 2014 se znesek zadrži, vračilo je mogoče samo v primeru, če imamo v "rezervi" novega udeleženca oz. ga priskrbite sami.
*Plačilo 1000,00 eur se izvrši na kraju samem "The Zala Villa Bali", Jl. Pegending, Br. Tuka, Gg. Palam Raja, Canggu Kuta - Bali Indonesia. DDV je vključen v ceno. (Odvisno od letalskih kart se lahko število dni na lokaciji skrajša na 11 ali podaljša na 14. Vsak dodatni dan se za nastanitev doplača na licu mesta, 40eur).

*Letalska karta cca. 850,00 eur (ponavadi naredimo skupinski nakup, možen tudi individualni)

Ponudba vključuje: bivanje v vili Zala v prijetni dvoposteljni sobi (ena velika francoska postelja) s kopalnico (doplačilo za enoposteljno sobo 200,00 eur), lastni bazen, 9 nočitev z zajtrkom-običajno palačinke z raznimi nadevi, jačne omlete, hrenovke, ocvrta jajca, maslo, marmelada, 1X balinezijska večerja v vili Zala, tropsko sadje ves dan, mineralna voda, 1X balinezijska tradicionalna masaža, predstavitev osnove indonezijske kuhinje, prevoz iz in na letališče, vsak dan celodnevni prevozi po otoku in ogledi, vstopnine templjev in parkov, slovenski spremljevalec (Andrej), fotograf in predavatelj (Matjaž), priprava fotografske razstave ter fotografsko darilo ob odhodu.


V CENO PONUDBE NI VKLJUČENO:
Letalska karta (ponavadi naredimo skupinski nakup, možen tudi individualni), kosila in večerje v dneh, ki niso napovedane*, vstopnine v komercialne parke, park slonov, jahanje slonov, dodatne masaže in druge nenapovedane aktivnosti (snorklanje, rafting, plavanje z delfini, safari park in še kaj) ter dodatno zdravstveno zavarovanje.

*cene hrane na Baliju so izredno ugodne. Čez dan jemo v lokalnih restavracijah, ki so namenjene turistom, zvečer v Vila Zala (doplačilo) ali se odpeljemo v znane letoviške restavracije. Vse to je stvar dogovora med udeleženci na licu mesta. Porabljena pijača iz hladilnikov v vilah Zala se beleži in na koncu poračuna pri gostitelju.
Za vse dodatne želje od hrane, dogodkov in ostalega se dogovarjamo na licu mesta.

 

PRIJAVE IN LETALSKE KARTE:

Po zaključenem zbiranju prijav (št. udeležencev omejeno na max. 12) vas bomo obvestili (ko najdemo najbolj ugodno varianto - cena, kakovost, lokacija) o rezervaciji letalske karte in njihovi ceni. Predvidevamo, da bomo letalske karte kupovali po ceni med 800 in 1000 eur. Kot ponavadi bomo leteli iz Benetk.

POMEMBNO:

Priporočljiva je čimprejšnja prijava (vsaj informativna, da se na prvem sestanku dogovorimo za čimprejšnji nakup kart), saj je število možnih mest omejeno in se boste kasneje lahko prijavili samo v čakalno listo. Minimalno število udeležencev za izvedbo dogodka je 8, maksimalno 12. Cena letalskih kart bo odvisna od trenutne ponudbe.
Udeležba na lastno odgovornost!

OBVEZNA DOPLAČILA:

Na licu mesta ob prihodu: Indonezijski vizum, ki se pridobi na letališču v Denpasarju 20 EUR,
Na licu mesta ob odhodu: Izhodna letališka pristojdbina (150.000 Rp., cca 12 EUR ).

V mesecu oktobru bo informativna predstavitev fotopotepa na Bali. Za vse prijavljene pa bomo februarja organizirali skupni sestanek. Več dodatnih informacij o potovanju, potrebni obvezni osebni ter fotoopremi boste dobili tudi na vaš elektronski naslov. Za več informacij smo vam na voljo na tecaji@e-fotografija.com

 

Meseca novembra bomo imeli prvi informativni sestanek in predstavitev Balija.

 

 Prijave: e-fotografija.si/tecaji/

 

 

Komentarji

 
 • Deli z drugimi:
 • www.facebook.com