Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

Prenosi / Skriti članki

 • Razstava Galerija

  Pravila natečaja "poletna razglednica" / Nagrade:

  1. Organizatorji natečaja so spletna stran e-Fotografija.si, Foto Beseničar in CEWE.si

  2. Natečaj je namenjen vsem registriranim uporabnikom Galerije. Tema natečaja je "poletna razglednica".

  3. Za prijavo na natečaj šteje avtorska fotografija, oddana v Galerijo spletne strani http://www.e-fotografija.com/galerija/ pod rubriko natečaji - "poletna razglednica".

  4. Vsak, ki odda fotografijo na natečaj, mora biti v Galerijo registriran z vsemi podatki, ki so odprti v oknu prijave. V nasprotnem primeru morebitno izbrana fotografija oz. njen avtor ne bosta nagrajena. Kdor nima vnešenih vseh popolnih podatkov, jih lahko dopolni.

  5. Tretjim osebam je ob fotografijah prikazano samo uporabniško ime ("nick"), pod katerim se je prijavitelj prijavil na stran. Ostale podatke vidi samo upravitelj strani in z njimi ravna v skladu z zakonom. Posreduje jih samo podeljevalcu nagrad za namene podeljevanja nagrad na tem natečaju.

  6. Vsaka fotografija mora vsebovati naslov fotografije, ki ga uporabnik vpiše pod ime fotografije.

  7. Vsak avtor lahko na natečaj odda do pet (5) avtorskih fotografij, v maksimalni velikosti do 1200 točk širina in do 1000 točk višina. Velikost datoteke JPEG naj ne presega 900 KB. Fotografije morajo biti obvezno ležečega formata.

  8. Nagrajeni avtor bo za namen razstave poslal fotografijo v višji ločljivosti za tisk (minimalno 3000točk po daljši stranici). 

  9. Izbor nagrajenih fotografij naredi žirija, ki jo sestavlja profesionalni fotograf ter predstavniki organizatorja in sponzorja, v roku 8 dni po zaključku natečaja. Žirija bo pri ocenjevanju prispelih fotografij upoštevala ustvarjalno in kritično stališče, tehnično dovršenost, izpovednost in originalnost del ter estetska merila.

  10. Organizatorji si pridržujejo pravico do brezplačnega reproduciranja in objave slik prispelih na natečaj na spletnih straneh organizatorjev in v reviji e-Fotografija (vendar izključno samo v domeni predstavitev/reportaž o natečaju).

  11. Z oddajo del udeleženec potrdi, da je seznanjen z vsemi pogoji natečaja in se z njimi strinja, in, da so oddana dela njegova avtorska last.

  12. Rok za oddajo fotografij je 5. november 2017 do polnoči.

  13. Izbor nagrajenih fotografij iz strani komisije je dokončen.

  Nagrade:

  Žirija bo podelila nagrade ob otvoritvi razstave, ki bo 6. decembra 2017 ob 17. uri, v trgovini Foto Beseničar. Podatki bodo objavljeni tudi na spletni strani www.besenicar.si, udeleženci pa bodo obvestila prejeli po elektronski pošti, ki so jo navedli ob prijavi v Galerijo. Nagrajenci morajo nagrado prevzeti osebno na otvoritvi (to lahko stori tudi nekdo drug v njihovem imenu).

  Po zaključku razstave bo avtor le to lahko prevezel.

  1. nagrada: Moja CeWe foto knjiga, darilni bon v vrednosti 40€ podarja CeWe
  2.-11. nagrada: praktična nagrada, podarja Foto Beseničar

 • Arhiv fotografij - Obdelava - Priprava za tisk in Fotoknjigo

  Brezplačno predavanje bo: 1. septembra, ob 18h
  "Praktični prikaz od izbora fotografij, obdelave in priprave fotografij za fotoknjigo, formati zapisa, velikosti, kako postaviti knjigo, različnost formatov, platnic, papirjev, naročilo in arhiviranje fotografij."

 • Predavanje Aljaska - Oslo Bergen in fjordi - Dubaj - Tajska

  21. marec ob 18h

  Predavanje in predstavitev FotoPOTEPov Aljaska - Oslo, Bergen in fjordi - Dubaj - Tajska
  Vabljeni vsi, ki želite kaj več zvedeti in preko fotografij videti o predstavljenih lokacijah.

 • Karneval Viareggio in Cinque Terre

  Zaradi napovedi dežja je FotoPOTEP odpovedan

  Zaradi dežja bo sam karneval močno okrnjen, prav tako je vprašljiv ognjemet. V nedeljo je napovedano še močnejše deževje. Žal, bo pa več sreče na naslednjem karnevalu v 2017.

 • Galerija - Foto Tedna
 • Predavanje / Objektivi in fotografska optika

  Kdaj: 11. januar ob 18h

  Potrebujemo nov objektiv. Kakšnega? Katere goriščnice, zum ali enogoriščni? Kaj pa svetlobna moč in seveda, kaj je najboljše za želeni denar? Kaj pomenijo različne oznake leč in na kaj smo pozorni ob pregledu tehničnih karakteristik objektiva.

 • Model in voda / Fotografska delavnica

  30. avgust ob 10.00

  Saj poznate tisto, "za dobro fotografijo do kolen v vodo"!

 • NAMIBIJA - predavanje, predstavitev FotoPOTEPa 2016

  7. december ob 18h
  Potopisno predavanje, predstavitev FotoPOTEP NAMIBIJA 2016
  ​Vstop prost - Vabljeni

 • Vse o Fotoknjigi / naj bo priprava enostavna in vaša fotoknjiga lep izdelek

  Predavanje bo 22. januarja ob 18h

  Praktični prikaz od izbora fotografij, obdelave in priprave fotografij za fotoknjigo, formati zapisa, velikosti, kako postaviti knjigo, naročilo in arhiviranje fotografij.

 • Knjigi FOTOKAMERA in KOMPOZICIJA SLIKE

  Komplet knjig FOTOKAMERA in KOMPOZICIJA SLIKE, do 15. 09. 2017 na voljo po posebni ceni (35€).
  ​VSEM KUPCEM omenjenega kompleta BOMO v 2017 PODARILI 3 URNI PRAKTIČNI TEČAJ BLISKAVICE.

 • Napredni tečaj fotografije - Pokrajina

  25. oktober ob 8.00h (Zagotovljeno)

  Najširše izbrani motiv je že od nekdaj pokrajina. Spoznajmo več o fotografiranju pojrajine. Katera so glavna "nepisana" pravila in kako do "boljše", bolj všečne fotografije.

 • Enodnevni tečaj fotografije na obali (Koper)

  19. oktober  / začetek ob 9h (zagotovljeno)

  Enodnevni tečaj je namenjen vsem, ki bi radi bolje spoznali svojo fotokamero, nastavitve in funkcije ter tehniko fotografiranja različnih motivov. Vseeno je katero fotokamero imate, kompaktno ali DSLR. Z obema se da odlično ujeti »vaše spomine!«

 • Fotografska delavnica - Model in voda

  30. avgust ob 9.00

  S pomočjo odbojnikov, bliskavic, odbojev svetlobe od vode, se bomo preizkusili v fotografiranju modela. Model nam bo fotografsko na voljo ob vodi in v vodi. Vse skupaj bomo še malo začinili z različnimi oblačili, kopalkami in ribiško opremo, ter ribolovom.

 • Fotografiranje na počitnicah, potovanjih, nasveti...

  Predavanje bo 18. junija / Vstop prost, prijave niso potrebne

  Radi potujete in fotografirate? Zvedeli boste več o fotografiranju na počitnicah, izletih, FotoPOTEPih, fotoopremi na poti, arhiviranju fotografijih, pripravi fotoknjige...
  Obenem bodo predstavljeni FotoPOTEPi - Tajska okt. 2014 in za leto 2015 - Šrilanka, Namibija, Aljaska, Lofoti

 • e-Fotografija FotoPOTEP / slap Kozjak Kobarid Soča

  14. junij 7.00h

  Tokrat bomo bolj vodno usmerjeni. Glavna lokacija pa bo znameniti slap Kozjek. Lokacija, ki jo kot eno izmen top foto destinacij označuje tudi National Geographic.

 • PRO modna fotodelavnica z modeli na obali / e-Fotografija

  7. junij ob 9.00h

  Želite imeti najboljše fotografije svojih modelov, izkoristiti moč svetlobe z uporabo odbojnikov, bliskavic.

 • Tradicionalni FotoPOTEP v neznano / ZAGOTOVLJENO

  sobota 5. april

  Prijetno bo, kot običajno, če nam bo še vreme služilo, pa bo več kot odlično. Vsi ki ste šele na začetku vaše fotografske poti, boste deležni obilo fotografskih nasvetov in imeli možnost fotografiranja različnih tem. Izkušeni pa že sami z veseljem lovite motive, katerih bo res kar nekaj.

 • Napredni tečaj fotografije - Osebe / Portret na ulici, v naravi, v prostoru

  5. junij ob 17h

  Skoraj za vsakega fotografa je fotografiranje oseb / portretov nekaj najtežjega. Naučimo se narediti boljše fotografije oseb in portretov. Verjemite, da vam bo fotografiranje oseb/portretov v užitek.

 • Spoznajmo svojo fotokamero v praksi

  23. april ob 17h

  Ni pomembno kako zmogljivo kamero imate, niti od katerega proizvajalca. Pomembno je, da imate polno baterijo, prazno pomnilno kartico in voljo spoznati nekaj dodatnih nastavitev za "vaše boljše fotografije"!

 • Predavanje o naprednih tehnikah kamer in objektivov Nikon

  10. februar ob 18 uri.
  e-Fotografija in Nikon Slovenija predavanje in predstavitev Nikon DSLR naprednih funkcij in PRO objektivov
  Imamo zmogljivo Nikon kamero, poznamo osnovne nastavitve, toda nastavitve nudijo še mnogo več. Objektivi pa vedno dodajo piko na i.

 • Predavanje o naprednih funkcijah in objektivih Nikon
 • Spoznajmo Lightroom / RAW program za fotografe - Brezplačno predavanje

  9. januar ob 18.00h

  Program Lightroom je enostaven in v bistvu je treba spoznati samo dva njegova modula. Ni pomembno katero verzijo programa uporabljate. Večjih razlik ni med verzijami 3, 4 ali 5. (16. januarja bo praktični tečaj programa)

 • Predavanje o naprednih tehnikah Canon kamer in predstavitev celotne palete Canon objektivov

  Predavanje bo 27. novembra ob 18 uri. Imamo zmogljivo Canon kamero, poznamo osnovne nastavitve, toda nastavitve nudijo še mnogo več. "L" objektivi pa vedno dodajo piko na i.

 • Nikon

 • Eksotični fotopotep na otok Bali / 24. marec 2014

  Sem pa zelo srečen, da lahko Bali spoznavam, ga delim s fotografinjami in fotografi, skupaj spoznavamo drugačen svet in predvsem, da lahko s fotokamero fotografiramo ljudi. Po prvem fotopotepu na Baliju sem zapisal naslov, »Fotografiram za nasmeh«! In še kako res je!

 • 10. oktober / Spoznajte svoje Nikon kamere (brezplačno izobraževanje)

  e-Fotografija vas vabi, da se v 4. septembra udeležite brezplačnega spoznavanja z vašo fotokamero Nikon. Vse kar je potrebno je, da se prijavite na predavanje preko prijavnice na e-Fotografija.si/tecaji/ mi pa vas bomo povabili na njega. Seveda v primeru, da ne bo že zasedeno, saj je žal predavalnica omejena s prostorom. Za to se le hitro prijavite!

 • 9. oktober / Spoznajte svoje Canon kamere (brezplačno)

  e-Fotografija vas vabi, da se v 5. septembra, udeležite ponovljenega brezplačnega spoznavanja z vašo kompaktno ali DSLR fotokamero Canon. Vse kar je potrebno je, da ste lastnik Canon fotokamere in, da se prijavite na predavanje.

 • test008
 • test009
 • Izberi FOTOKAMERO leta 2012
  Hvala vsem, ki boste sodelovali pri izbiri kamer leta 2012. Anketa bo odprta do 20. januarja 2013
 • Photoshop / NAPREDNI praktični tečaj obdelave slike

  Spoznavanje dodatnih funkcij in praktična obdelava fotografij od osnov do dela v plasteh. Napredne funkcije programa Bridge, obdelava v Camera RAW. Prenos slike iz RGB v CMYK, Lab, izbira barvnega profila (sRGB, Adobe RGB, monitor RGB, CMYK, zakaj SmartObject; selektiranje posameznih delov slike, popravki (Liquify, VanishingPoint), izrezovanje (Path), funkcije Image Procesor, Batch. Kako pripraviti lastne akcije (Actions), uporaba plasti (Layers)... Priprava slike za izpis, tiskovino, digitalni arhiv...

 • Skrivnosti poročne fotografije / Predavanje

  Da bo manj vašega strahu kako in kaj fotografirati, e-Fotografija organizira predavanje o poročni fotografiji. Predavanje je lahko zanimivo tudi za vse, ki iščete fotografa, ga še boste in boste stali pred njegovim objektivom. Izbor fotografov, dogovor, kaj lahko pričakujete, želite, vaša vloga kot glavnega akterja...

 • Namibija, raj za fotografe - Greste z nami? - junij 2014

  Naša pot je namenjena fotografiji. Za to bodite pripravljeni na zgodnje jutranje vstajanje, saj bomo lovili toplo jutranjo svetlobo in se kasneje vrnili na zajtrk. Prav tako je zanimiva pozno popoldanska svetloba in tudi te ne bomo zamudili. Vmes še kakšen večerni posnetek neštetih zvezd in tem za fotografski pogovor bo kolikor želite.

 • Osnovni tečaj fotografije / Maj 2013 - Za naše boljše fotografije
  Vpeljali vas bomo v skrivnosti fotografske opreme kot samega fotografiranja. Uporabljate kompaktno ali zrcalno refleksno kamero? Vseeno je s katero pridete na naš fotografski tečaj. Osnove nastavitev ter uporabe kamere so z vsemi enake.
 • Fleš (bliskavica) praktični tečaj
  Bliskavica je eden od najbolj uporabljanih dodatkov, ki po eni strani lahko veliko doda k dobremu posnetku, po drugi pa tudi vzame. Kako deluje, osnovne možnosti, spoznavanje z različnimi funkcijami ter različnimi bliskavicami, vse to bomo spoznali na tej delavnici.
 • Nadaljevalni (napredni) tečaj fotografije / JUNIJ 2013
  Ko fotograf osvoji osnove fotografije in ga fotografija zasvoji kot hobi, si zaželi dodatnega znanja. Njegove fotografije so sicer tehnično korektne, vendar na raznih razstavah in foto natečajih opazi kopico bolj všečnih fotografij drugih avtorjev, kakršne pa bi rad imel tudi sam v svojem fotoalbumu.
 • Toskanski griči - MAJ 2013 / vikend fotodelavnica v Toskani, katere ne boste pozabili (Zagotovljeno)
  e-Fotografija organizira nov nepozabni fotografski vikend v posebnem svetlobnem okolju. Tokrat gremo v Toskano v obdobju, ko je čez dan že poletno, vendar zjutraj nas lahko še čakajo meglice.
 • Foto delavnica v Arboretumu (Zagotovljeno)

  Če še ne poznate svoje kamere, se boste hitro naučili prvih osnov. Delavnica je namenjena tudi tistim, ki imajo povsem navadne komapktne kamere. Za rožice več kot zadosti. Delavnica vam bo odkrila tiste osnove, da bodo v nadaljevanju fotografije vaših rožic, kar najboljše.

 • Sejem Photokina 2012 – Svet slike (greste z nami na sejem?)
  Photokina 2012 kaže, da digitalizacija prinaša tudi za sejemsko ponudbo nove možnosti. Ko je že delovalo, da se je sejem ustavil, da ne zna ponuditi kaj več kot nam že pokaže internet, so pogledali v prihodnost in skupaj z razstavljavci uvedli nove trende, ki vabijo.
 • e-Fotografija kolesarski kronometer in tek - Pliskovica 2012 (vabljeni na kronometer-tek 2013)
  Namen športnega druženje ni popolno tekmovanje, ampak dati sebi pogum, da se udeležiš tekmovanja ter, da se ob druženju spoznamo. Na forumu in v galeriji smo poznani samo pod vzdevki in v druženju si damo dodatni fotografski zagon.
 • Enodnevni tečaj fotografije v Mariboru / Za vaše boljše fotografije
  Vpeljali vas bomo v skrivnosti fotografske opreme kot samega fotografiranja. Uporabljate kompaktno ali zrcalno refleksno kamero? Vseeno je s katero pridete na naš fotografski tečaj. Osnove nastavitev ter uporabe kamere so z vsemi enake.
 • Osnovni 16.urni tečaj fotografije JUNIJ / Za vaše boljše fotografije
  Vpeljali vas bomo v skrivnosti fotografske opreme kot samega fotografiranja. Uporabljate kompaktno ali zrcalno refleksno kamero? Vseeno je s katero pridete na naš fotografski tečaj. Osnove nastavitev ter uporabe kamere so z vsemi enake. Prav tako bomo v praksi spoznali možnosti boljšega zajema naših motivov z vašo kamero.
 • Spoznajmo svojo fotokamero - predavanje s praktičnim delom
  e-Fotografija vas vabi, da se udeležite praktičnega spoznavanja z vašo fotokamero. Za vaše boljše fotografije na izletih, dopustu...
 • Izbor najboljših fotografij za predstavitev na TV, monitorju, v foto albumu ali foto knjigi (predavanje)
  Kreirate zgodbo, ki naj bi bila zanimiva tudi drugim. Zato ne podajate samo vašega ozkega osebnega pogleda. Vam se zdi vsaka luknja na cesti lahko zanimiva, saj ste šli preko nje. Vam se zdi vožnja po levi in brezpotju nekaj enkratnega, saj ste jo doživljali. Vsaka oseba ob vaši poti, hotel ali kamp je v vas pustil kanček pristnih spominov. In če so ti bili enkratni, potem se vam kot take zdijo tudi vaše fotografije, video. Toda ali je tako tudi za tiste, ki na tem potovanju niso bili, kateri so vaši gledalci, poslušalci, katere želite navdušiti?
 • Dopustniška fotografija / praktični tečaj spoznavanja kamere, kaj in kako fotografirati na izletih, potovanjih…
  Vedite, fotogeničnost ne obstaja. Obstaja samo dober ali slab fotograf! Postanite boljši fotograf tudi vi. Vse za vaše spomine. Konec koncev fotografiramo prav zaradi njih.
 • Foto putovavnje - Pag 2011

  e-Fotografija.hr vas ovo ljeto vodi na foto putovanje po otoku Pagu u trajanju od pet dana.

 • Kuba za fotografe - JUNIJ - Zadnji dnevi socialističnega raja v objektivu
 • Exotični fotopotepi 2011 / informativni napovednik

  V petek, 4. februarja bo naš drugi informativni predstavitveni sestanek večine e-Fotografija foto potepov v letu 2011.

 • Predavanje FotoPOTEP po Aljaski

  Preko fotografij, videa in komentarjev vas bom popeljal skozi deželo, ki jo označujejo za zadnjo mejo (last frontier) še zmernega, vendar trdega življenja, divjino in tišino, ki se meri v 100 miljah. Losi, medvedi, lososi, čudovita in brezmejna pokrajina, mesteca in ljudje.

 • Predavanje Adobe InDesign in PDF datoteke za fotoknjigo in druge tiskovine

  Fotograf že dolgo časa ni več samo fotograf, ki je pritisnil na prožilec, nato pa celoten delovni proces prepustil laborantom in grafikom. Danes naj bi bil fotograf celostno izobražen v celotnem procesu od fotografije do ostalih produkcijskih procesov obdelave slike in same grafične priprave.

 

Exotični fotopotepi 2011 / informativni napovednik

Avtor:Matjaž Intihar


Spoznajmo svet z našim tretjim očesom, to je objektivom! Verjemite, s fotokamero v roki je svet drugačen, tak, kot ga brez nje nikoli ne bi videli. Da o shranjenih spominih za dolge večere in predstavitve niti ne pišem.
e-Fotografija je v letu 2009 začela z nekoliko drugačnimi eksotičnimi potovanji. To niso klasična agencijska, niti avanturistična potovanja. Izkoriščamo možnost potovanja s fotokamero v roki.
Če prav so lokacije kot Benetke ali Toskana, za marsikaterega fotografskega kolega iz oddaljenih držav tudi že eksotične, pa te kratke foto izlete ne štejem povsem med njih.

e-Fotografija vas je v enem letu popeljala že tri krat na Bali, v Namibijo in zahodni del ZDA. Za leto 2011 se predvideva foto potep v Indijo in Namibijo, na Bali, Norveško in Kubo, v jesensko Kanado in mogoče najdemo še kakšno lokacijo, ki bi znala privabiti fotografe.

V petek, 10. decembra je bil naš prvi informativni predstavitveni sestanek večine e-Fotografija foto potepov v letu 2011. Naslednji je bil 4. februarja. Namen teh potovanj ni v prvi vrsti ogled znamenitosti države v kateri smo, ampak poiskati v določenem času najboljše motive, se naučiti kaj novega o uporabi foto opreme, kot o samem fotografiranju in končnih fotografijah. Z nami gredo tako popolni začetniki, kot že profesionalci. Prvim pomagamo tako pri osnovah in lažjemu razumevanju uporabe opreme, kot pri iskanju pravih motivov. Nekateri si zaželijo samo bolje spoznati fotokamero in narediti boljše družinske, popotniške fotografije. Ja, tudi tu je treba poznati osnove, da se vam fant, punca, žena ali mož sploh pustijo fotografirati. Ste že slišali tisti stavek vašega modela, ki nikoli ni zadovoljen z vašimi fotografijami; pa kaj me spet slikaš? In če ne slikaš je spet narobe; saj nimam nobenih fotografij! Takole se gre med ljubiteljskimi fotografi. Na naših delavnicah kar vsi oživimo kot modeli in si želimo še boljših in več fotografij.

Napredni in profesionalni fotograf dobita možnost lažje priti do najboljših lokacij in dodatne izmenjave mnenj. Na nekaterih foto potepih je z nami tudi model ali pa ga dobimo kar na lokaciji. Ja, vem drage fotografinje. Z modeli premalo poskrbim za vas. Bomo popravili! Na Kubi sigurno, če ne tudi prej.
Na naših foto potepih se fotografu pridruži tudi sopotnik ali sopotnica, ki niti ne fotografira. Vendar smo še vsakemu vzpodbudili vsaj toliko fotografske strasti, da so se naučili narediti dobre fotografije za družinski foto album. Vemo, fotograf je vse premalokrat na fotografiji.
Za leto 2011 predvidevamo ponoviti nekaj znanih lokacij, ki so se res izkazale za možen fotografski raj. Obenem pa predstaviti nove lokacije, ki nam bodo z izkušenimi fotovodiči in vnaprejšnjem poznavanju lokacij ter svetlobnih pogojev nudile možnost novega fotografskega odkrivanja.

Kdaj in kam gremo?

27. februar 2011 / Benetke karneval (napovednik in prijave)
Že 100 krat ujeto a še vedno neizpeto. Beneške maske, gondole, obiskovalci, vse to nam poda obilo zanimivih motivov. Vmes še mali barviti otok Burano in krasen fotografski dan bo zapolnjen. Prijave bodo možne v drugi polovici decembra 2011.
(video iz beneškega fotopotepa), (fotoepilog, izbor fotografij iz izleta 2006)

Marec 2011 / Indija
Arne Hodalič vas bo popeljal po tej neverjetni deželi, polni kontrastov. Arneta ni treba predstavljati. Če od koga boste prav od njega zvedeli največ o dobri reportažni fotografiji.
Popeljal vas bo skozi kraje kjer je motivov za reportažno fotografijo kolikor želite. Najpomembnejši del foto potepa po Indiji se bo odvijal v mestu Varanasi, kjer se bo ravno takrat odvijal festival Holi, ki slavi zmago dobrega nad zlim. To je praznik barv. In to dobesedno. Najbolj pogumni boste šli s fotokamero med ljudi, kateri se obmetavajo z barvo. Prijave so še možne. (najava eksotičnega fotopotepa v Indijo).

 

 

19. april 2011 / Bali in Namibija (prijave in napovednik za Bali)
April je mesec, ko se nas še vedno rahlo dotika zima, željni smo sonca in toplih dni, vendar pri nas še kar dežuje in dežuje. Torej gremo bližje ekvatorju. Na res topli Bali in v Namibijo, kjer bo že popustilo premočno sonce saj se začne pripravljati jesen. Oba foto potepa potekata skozi prvomajske praznike. Kot nalašč za tiste, ki ne želijo že v prvi polovici leta izkoristiti preveč dopusta.


V šoli. Takega živžava ob našem fotoobisku že dolgo nisem doživel.

Kdor želi pozabiti na zimo, dež, meglo in mraz, se nam bo pridružil na že našem četrtem foto potepu po eksotičnem Baliju. Ker sem iz naših eksotičnih foto potepov na Baliju objavil že več člankov, množico fotografij, kot tudi filmov, o tem enkratnem foto potepu niti ne bom dosti pisal. Lahko samo še končam zapis, da še vedno velja naslov za to foto delavnico, »fotografiram za nasmeh«. In seveda, Bali je idealen tudi za par, če tudi ne fotografirata oba. Vila Zala, plaže, celodnevni foto potepi, podvodni svet ali nočno življenje zadovolji tudi tiste, ki si s fotokamero niso domači. Prijave so še možne.
(video Bali ��" Moj paradiž), (iz našega prvega fotopotepa na Bali), (članek fotopotep Bali 2009),(članek fotopotep Bali 2010)

April - Namibija (napovednik)
V istem času pa tudi Namibija. Kogar se prava Afrika še ni dotaknila lahko začne v tej nekdanji nemški koloniji. Doživeli boste pridih Afrike, še vedno pa se boste počutili varno. Obenem pa seveda fotografija in motivi širnih planjav. Ker smo fotografi, nam jutranja in poznopopoldanska svetloba ne bosta ušli. Tu pa se pričarajo barve, ki jih je težko opisati. Fotografiraš in fotografiraš, rdeča prst, zlata posušena trava in modro nebo pa nam na naše pomnilne kartice zapišejo »kinč nebeški«.
Vmes pa portreti domačinov in tudi kakšen pravi žur se da krasno posneti. Zlati dnevi pa nas čakajo med rdečini sipinami Sossuvlei. Dolina Deadvlei je zame ena izmed najbolj fotografskih krajev. Med temi peščinami bomo ostali kar tri dni. Verjemite, še dlje bi radi ostali med njimi. Res pa je, da za zaspance ne bo ravno prijetno. Bo treba vstati kakšen dan že ob petih zjutraj, da bomo prišli v dolino Deadvlei ob sončnem vzhodu. Ampak fotograf je potem z zlatimi žarki in rdečo pokrajino krepko poplačan.
V kraju Opuwo upam, da nam zopet uspe narediti en pravi večerni žur z domačini, nato pa naprej do kakšne vasi s himbami, farmo gepardov in Etosha. Ja nič, Namibijo je treba spoznati s fotokamero v roki. Omenim naj še, da sem na svojem prvem foto potepu po Namibiji spoznal, da tako avanturistično s šotori in preveliko skupino ne gre. Enostavno ostane premalo časa za fotografijo. Ni možnosti polnjenja baterij, praznjenja prepolnih pomnilnih kartic in večernega pogovora o fotografiji. Zato gremo v letu 2011 po podobni poti, le da bomo spali v lodgih in seveda tudi kuhali ne bomo sami. Prijave so še možne.
(video Namibija 2010), (članek Namibija 2010) (predstavitev Namibija 2011)

Maj 2011 / Toskana (napovednik)
Klasičen vikend foto potep v vedno prečudovito Toskano bomo organizirali v prekrasnem mesecu maju. Takrat se v že topli Toskani pričara na desetine barv raznih že cvetočih posejanih kultur. Turist gre z agencijo en krat v Toskano in vidi vse. Naslednjič ga tja več niti ne vleče. Fotograf pa se v Toskani ne more izpeti. Naš predavatelj, mojster fotografije Jure Kravanja ��" Yurko, je bil v Toskani že 10 krat. In še vedno se mu zasvetijo oči, ko ve, da bo zopet ujel te čudovite naravne linije v svoj objektiv in lahko delil ta čudoviti svet hribčkov in dolin z drugimi fotografi. Prijave bodo možne januarja 2011.
(video iz fotopotepa po Toskani), (članek udeleženke ��" moja prva fotodelavnica)

Junij 2011 / Kuba (napovednik)
Bi radi še doživeli zadnje dni socialističnega raja? Sicer bolj tako s spomini nazaj na neke druge čase, pa vendar. Kuba je magnet tudi za fotografa. Naše glavne lokacije bodo glavno mesto Havana, nato stari Trinidad in seveda peščene plaže kjer ne bodo na svoj račun prišli samo fotografi ampak končno tudi fotografinje. Kuba bo podobno kot Bali. Fotografija in uživanje. Kdor bo hotel, pa lahko ta foto potep podaljša in se za nekaj dni še prepusti užitkom v kateri izmed turističnih destinacij. Predstavitveni članek in možnost prijave bosta objavljena do konca leta 2010.

September / Kanada - zahodni del ZDA in ponovno vikend Toskana
V letu 2010 smo se v pozno jesenskem času potepali z našimi fotokamerami po Las Vegasu in nacionalnih parkih. Fotografi so bili tako navdušeni nad tem potovanjem, da so si zaželeli kar v enaki in seveda možno v razširjeni sestavi ponoviti foto potep bolj severno. In izbrali so Kanado. Minuli foto potep je v članku predstavila udeleženka Nevenka (članek fotopotep po ZDA). Predstavitveni članek in možnost prijave za Kanado in zahodni del ZDA (park Yellowstone) bosta objavljena do konca januarja 2011.

O Toskani ne bom izgubljal besed. Pokrajina bo spet drugačna in polna svetlobe za naše fotokamere. Prijave bodo možne po naši majski delavnici v Toskani.
(video iz fotopotepa po Toskani), (članek udeleženke ��" moja prva fotodelavnica)

November / Bali
A spet? Ja, spet! Ta otok, ljudi, Vilo Zala, riževa polja, plaže in zabavo vam moram ponuditi. Verjemite, ste fotograf ali ne. Z nami morate doživeti to pristnost.
(video Bali ��" Moj paradiž), (iz našega prvega fotopotepa na Bali), (članek fotopotep Bali 2009), (članek fotopotep Bali 2010)

December 2011 / Eksotično fotografsko Novo leto
Tu pa se še pustite presenetiti. Ta foto potep bo združeval fotografijo, potovanje in sprostitev. Torej tudi za tiste, ki bi radi malo več ležernosti in druženja v dvoje, a še vedno s poudarkom na fotografiji.

 

Udeleženci in kako je s fotografsko opremo?
Seveda vabljeni vsi, katerim je fotografija hobi ali delo. Bi se radi naučili več o uporabi foto opreme ali samo po svoje fotografirali na izbranih lokacijah? Pred vsakim eksotičnim foto potepom se dobimo na sestanku in si povemo kaj in kako. Tisti, ki radi zjutraj dolgo spite boste marsikaj zamudili in je bolje, da greste na potovanja v lastni režiji. Tisti, ki boste zraven partnerja ali partnerice kot ne fotograf/inja, boste morali biti malo bolj strpni in se zavedati, da smo na delovnem foto potepu. Še vedno pa se najde tudi čas za sprostitev, šoping in čas za oditi naokoli samo v dvoje.
Oprema pa? Imate kompaktno ali zrcalno refleksno kamero? Mogoče samo video kamero. Bistveno je, da se zavedate kaj in kako se lahko z določeno opremo deluje. Celotni del potovanja je namenjen prav izobraževanju, za to ne boste ostali brez pomoči pri spoznavanju opreme. Že na prvih sestankih svetujem katera foto oprema bo prava in povem koliko boste lahko posneli z vašo. Vemo. Nekdo si želi samo drugače potovati, več videti in vse to zabeležiti, da bodo tudi druga potovanja z novim znanjem bolje predstavljena. Tisti, ki želi več ima tudi boljšo opremo, tem pa pomagamo z nasveti in uporabo dodatnih bliskavic z brezžičnim proženjem ali s pomočjo odbojnika.
Vsako potovanje ima svoje fotografske prednosti in slabosti. Zato že pred potovanjem povemo kaj nam določena lokacija nudi in kaj ne. Če ste ljubitel/ica krajinske fotografije potem bosta ZDA in Kanada vaši ljubi fotografski destinaciji. Če ste v dvomih kako boste prenesli kulturni šok Indije, je bolje, da najprej poizkusite Namibijo in Bali. Na sestankih spoznamo ali je vaša trenutna oprema zadovoljiva, ali pa morate še kaj dokupiti. Rezervne baterije, pomnilne kartice, polarizacijski filter, to so vedno dobrodošli pripomočki. Včasih še stativ, itd.
Za več, kar vprašajte. Na mailih smo vedno dosegljivi. Na foto potepih pa ne gre brez z malo več strpnosti do drugih udeležencev in predvsem dobre volje. Ker smo na vseh naših foto potepih manjša skupina (okoli 12 udeležencev), se tudi pričakuje več skupnega druženja, pogovora o fotografiji, skupnem pregledu fotografij. Seveda si vsak zase lahko vzame tudi kakšen dan miru, vendar celotno potovanje na tak bolj samotarski način ne bo šlo.
Tudi časovno ne pretiravamo in naše foto potepe izpeljemo v času 12 do 16 dni. Na začetku malo več dela, proti koncu več prostega časa. Kdor želi in ima voljo, lahko tudi še zadnji dan izkoristi za popoln fotografski dan. Več pa na naših informativnih sestankih. Predvsem pa, vprašajte nas.

Informativni sestanek za eksotične fotopotepe bo zopet aprila.


Prijave na eksotične fotopotepe http://www.e-fotografija.si/tecaji/

 

 

 
 • Deli z drugimi:
 • www.facebook.com